Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 11. 2018,
5.50

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,12

11

Natisni članek

zimske gume menjava gum AMZS

Torek, 13. 11. 2018, 5.50

5 let, 5 mesecev

Izbira zimskih gum

Mikavne zimske gume, ki pa so lahko zelo nevarne

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,12

11

letne gume test AMZS | Pri izbiri zimskih gum je treba paziti na številne dejavnike, predvsem pa na podlagi testov gum izbrati gumo za lastne potrebe oziroma najpogostejše vožnje. | Foto AMZS

Pri izbiri zimskih gum je treba paziti na številne dejavnike, predvsem pa na podlagi testov gum izbrati gumo za lastne potrebe oziroma najpogostejše vožnje.

Foto: AMZS

Visoke jesenske temperature in izbira gum, ki se najmanj obrabijo? Taka odločitev lahko skriva številne pasti, saj so lahko gume z manjšo obrabo bistveno slabše pri pomembnejših dejavnikih kot je zavorna pot na mokri cesti.

sneg ceste avtomobil, gume | Foto: Le še dva dneva do obvezne uporabe zimske opreme

V četrtek bo treba ne glede na vremensko napoved na avtomobile namestiti ustrezno zimsko opremo. To so lahko zimske gume z oznako M+S (še bolje z oznako snežinke) ali pa kombinacija letnih gum z ustreznimi verigami v prtljažnem prostoru. Kdor bo izbral to možnost, mora že pred prvim sneženjem doma preizkusiti montažo verig oziroma pravočasno preveriti, ali je na njegove letne gume (težava je predvsem ob uporabi zelo velikih gum) verige sploh mogoče namestiti.

Pri slovenski policiji pravijo, da bodo uporabo zimske opreme bolj natančno pregledovali ob prvi vremenskih napovedih ohladitev in možnosti sneženja. Letošnja jesen je nenavadno topla in zato bodo predvidoma tudi policisti med nadzorom prometa za zdaj še bolj preventivno usmerjeni. Vseeno pa velja, da po zakonu globa za neuporabo zimske opreme lahko znaša 40 evrov.

zimske gume
Avtomoto To so najboljše zimske gume 2018/2019

Naj vas prvo sneženje ne preseneti. | Foto: Naj vas prvo sneženje ne preseneti.

Zimska guma je namenjena za območje pod sedmimi stopinjami Celzija

Letošnji november je torej vremensko nenavaden in marsikateri voznik se danes sprašuje, ali je v teh toplih dneh na avto sploh smiselno namestiti zimske gume. Te navadno dobijo smisel takrat, ko temperatura pade oziroma naraste (primer spomladi) nad sedem stopinj Celzija. Sodeč po vremenski napovedi bodo temperature ta teden v povprečju višje.

Zimska guma je namenjena nižjim temperaturam. Narejena je iz mehkejših zmesi kavčuka in se hitreje začne pregrevati. Ta proces vulkanizacije je sploh ob visokih temperaturah zelo intenziven. To sicer bolj velja za primer uporabe zimske gume tudi poleti, ko jo lahko voznik pregreje in zato guma postane zelo trda in premalo elastična.

Avtomoto Kako spraviti verige na gumo v petih minutah #video
Razlike v obrabi so precejšnje, toda ...

V teh dneh je nevarnost za take procese sicer minimalna, saj tudi temperaturne razlike ne bodo tako očitne. Kdor bo torej na avtomobil namestil zimske gume in se nekaj dni ali tednov z njimi vozil v toplih jesenskih dneh, ne bo bistveno vplival na njeno obrabo.

Testi zimskih gum, ki jih opravljajo evropski avtomobilski klubi (v Sloveniji AMZS), vse gume razvrstijo tudi po hitrosti obrabe. Ta je lahko pomemben dejavnik pri nakupu in je še posebej pomemben za voznike, ki pozimi naredijo relativno veliko kilometrov.

Pri 15-palčnih zimskih gumah je tako test pokazal, da bi z najboljšo gumo iz vidika obrabe prevozili kar 40 odstotkov več kilometrov kot z gumo z največjo obrabo. Večina teh gum se je obrabljala približno enako hitro, izstopala pa je Goodyearova guma ultragrip 9 z najmanjšo in Pirellijeva guma cinturato winter z največjo obrabo.

Tudi pri 16-palčnih gumah so bile razlike precejšnje. Tu se je najbolje odrezala Michelinova guma alpine 5 (tradicionalno guma z najmanjšo obrabo), prav tako tudi Bridgestoenova guma blizzak LM 001 evo, Nexenova winguard snowG WH2 in Laufennova guma I Fit LW31. Toda pazite, podatek o majhni obrabi nikakor ni edini, ki naj bi prevesil o nakupu. Omenjena Laufennova guma ima res zelo majhno obrabo, a je imela zato med vsemi gumami daleč največjo zavorno pot na mokri cesti in je bila izjemno slaba pri vodljivosti. To velja predvsem za gume manj uveljavljenih znamk, medtem ko imajo nekatere gume z nizko obrabo tudi dobro uravnoteženo oceno.
Ne spreglejte