Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
10. 3. 2018,
9.24

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

Natisni članek

Mercedes-Benz Nordschleife

Sobota, 10. 3. 2018, 9.24

6 let, 1 mesec

Mercedes po nedotakljiv rekord na slavno stezo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

Mercedesov superšportnik s tehnologijo formule ena bi lahko teoretično postavil tudi absolutni rekord slavne nemške steze Nordschleife, ki sicer stoji že 35 let.

Mercedes-Benz bo izdelal 275 superšportnikov z zdajšnjim imenom project one. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz bo izdelal 275 superšportnikov z zdajšnjim imenom project one. Foto: Mercedes-Benz

Stefan Bellof - Večni rekorder Nordschleifa, vzornik Schumacherja in žrtev Eau Rougea


Mercedes-Benz je na lanskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavil koncept svojega ultimativnega superšportnika z delovnim imenom project one.

Vrtoglava cena ne odvrača interesentov

To je produkt neposrednega sodelovanja AMG z Mercedesovo ekipo formule ena, zato je avtomobil v Frankfurtu razkril nekdanji svetovni prvak Lewis Hamilton. Cena avtomobila bo okrog 2,5 milijona evrov, izdelali pa jih bodo 275. Pri AMG so zanj kljub vrtoglavi ceni že prejeli okrog 1.100 povpraševanj.

Pri Mercedesu so za pogon uporabili 1,6-litrski motor V6, ki bo imel v serijski različici moč od tisoč do 1.100 "konjev". Glavna razvojna naloga inženirjev pri AMG bo predvsem zagotoviti nemoteno delovanje motorja v najrazličnejših vremenskih pogojih.

Lahko popravijo tudi absolutni rekord Stefana Bellofa?

AMG je medtem avtomobil razvijal naprej in izogniti se niso mogli niti simulacijam zmogljivosti na slavni stezi Nordschleife na dirkališču Nurburgring. Tobias Moers, direktor AMG, je napovedal celo možnost poprave absolutnega rekorda steze iz leta 1983. Takrat je tam nedotakljiv čas šest minut in 11 sekund postavil Stefan Bellof s Porschejevim prototipom na kvalifikacijah za dirko 1000 kilometrov Nurbrugringa. Bellofovemu času se pozneje nihče ni mogel resneje približati.

Absolutni rekord za serijski avtomobil drži porsche 911 GT2 RS s časom šest minut in 47 sekund. Porsche je uporabil serijski avto in Michelinove gume pilot cup 2, ki pa so za ta avto lahko serijske.

Še hitrejša sta bila sicer radical SR8 LM (6:48) in povsem električni superšportnik nio EP9 (6:45,9). Zadnji ni uporabljal serijskih, temveč posebej prilagojene gume.
Ne spreglejte