Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
16. 5. 2017,
6.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Stefan Bellof Nordschleife rekord

Torek, 16. 5. 2017, 6.28

6 let, 7 mesecev

Stefan Bellof - Večni rekorder Nordschleifa, vzornik Schumacherja in žrtev Eau Rougea

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Vsak nov rekordni dosežek modernih avtomobilov na severni zanki dirkališča Nürburgringa spomni na Stefana Bellofa, ki absolutni rekord te steze zanesljivo drži že 32 let in njegov edini dosežek s povprečno hitrostjo prek 200 kilometrov na uro se zdi nedotakljiv. Bellof se je kot vzhajajoča zvezda F1 leta 1985 pri polni hitrosti ubil v ovinku Eau Rouge v Spa Francorchampsu.

S takšnim avtomobilom je Stefan Bellof leta 1985 postavil še vedno veljavni rekord dirkališča Nordschleife. Avtomobil je poganjal šestvaljni motor s 474 kilovati oziroma več kot 630 "konji".  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons S takšnim avtomobilom je Stefan Bellof leta 1985 postavil še vedno veljavni rekord dirkališča Nordschleife. Avtomobil je poganjal šestvaljni motor s 474 kilovati oziroma več kot 630 "konji". Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Nov rekord - To je novi najhitrejši serijski avtomobil Nordschleifa


Za vozniško znanje Stefana Bellofa se je zanimal tudi italijanski Ferrari, nato pa je v dogovor posegla tragična usoda. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Za vozniško znanje Stefana Bellofa se je zanimal tudi italijanski Ferrari, nato pa je v dogovor posegla tragična usoda. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Stefan Bellof je bil vzhajajoča zvezda avtomobilističnega dirkanja in tudi mladostniški idol poznejšega zvezdnika F1 Michaela Schumacherja. Pred 32 leti je s športnim prototipom porsche 956C postavil sanjski rekord 20,8-kilometrskega dirkališča Nordschleife v Nemčiji. Napovedovali so mu bleščečo kariero v formuli ena, toda leta 1985 se je 27-letnik na dirkališču Spa Francorchamps v slovitem ovinku Eau Rouge s polnim plinom odpeljal v predčasno smrt.

Tragična zgodba Nemca, ki ga je čakal sestanek z Enzom Ferrarijem

Bellof je na dirkališču umrl, še preden se je zares uspel dokazati v najvišjem razredu avtomobilskega športa in je zato danes v javnosti manj znan kot mnogi drugi nemški dirkači. Zgledoval se je po starejšem bratu Georgu Bellofu in se prek kartinga kmalu prebil v nižje razrede enosedežnih formul.

Leta 1983 je v Silverstonu – skupaj s takratnima dirkačema formule 3 Ayrtonom Senno in Martinom Brundlom – prvič testiral McLarnov dirkalnik formule ena. Že prihodnje leto se je vključil v svetovno prvenstvo, kjer je vozil dirkalnik moštva Tyrrel in se dobro izkazal kljub le atmosferskemu motorju in približno 150 "konjev" manj kot tekmeci s takratnimi turbo motorji. Vrhunec je bilo tretje mesto na dirki v Monacu, kjer je v dežju lovil vodilna Senno in Alaina Prosta, nato pa so dirko predčasno prekinili. Želeli so si ga pri Ferrariju, kjer je karizmatični Enzo Ferrari v Maranellu zanj že rezerviral termin za sestanek.

Video - Rekord Bellofa na Nordschleifu:

Postavil je rekord najtežjega dirkališča F1, ki se zdi nedotakljiv

Že leta 1983 pa se je Bellof priključil moštvu Porsche-Rothmans v svetovnem prvenstvu vztrajnostnih dirk s športnimi prototipi. Bellof je za volanom porscheja 956C že na dirki v Silverstonu postavil odličen kvalifikacijski čas, ki bi ga tisto leto na dirki formule ena postavil  na 12. štartno mesto. Skupaj s sodirkačem Derekom Bellom sta dirko 1000 kilometrov Silverstona dobila za skoraj minuto.

Še bolj se je Nemec izkazal na naslednji dirki v Nurburgringu, kjer je na kvalifikacijah postavil še zdaj veljavni absolutni rekord slovitega Nordschleifa. Kot prvi je tam krog odpeljal s povprečno hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro. Pri tem velja poudariti, da na 20,8-kilometrski stezi ni imel idealnih pogojev, saj je moral vijugati med tekmeci in nekaj ovinkov odpeljati tudi za počasnejšimi avtomobili. Bellof je na dirki sicer odstopil, konec leta pa postal svetovni prvak in v razvrstitvi proizvajalcev naslov pripeljal tudi Porscheju.

Video - Tragična nesreča v Spa Francorchampsu:

V slovitem Eau Rougeu s polnim plinom v smrt

Bellofova strma pot proti večjim uspehom v formuli ena se je tragično končala 1. septembra leta 1985 na dirkališču Spa Francorchamps v Belgiji. To leto je v svetovnem prvenstvu športnih avtomobilov sodeloval le izjemoma, saj je imelo prednost njegovo sodelovanje s Tyrrelom v formuli ena.

V krogu številka 78 se je Bellof boril za vodstvo z Jacykjem Ickxom v tovarniškem porscheju 962C. Ickx je vodil proti slovitemu ovinku Eau Rouge in je bil počasnejši od Bellofa. Ta se je v začetku dvojnega ovinka pri visoki hitrosti odločil za tvegan manever. Napadel je po levi strani, toda zadel v Ickxsov porsche in nato je oba nemudoma odneslo s steze.

Pred kamerami TV je umrl zaradi hudih notranjih poškodb

Bellof je tja priletel naravnost, prebil ogrado iz gum in se ustavil šele v betonski steni. Ickxa je zavrtelo, tako da je s steze zletel pri manjši hitrosti in je v zaščitne gume udaril z zadkom. Iz avtomobila je izstopil nepoškodovan, kamera v njegovem porscheju pa je snemala dogajanja okrog Bellofovega dirkalnika.

Tam se vrata niso odprla. Prihiteli so reševalci, pogasili ogenj in nato izvlekli nemškega dirkača. Na kraju nesreče so ga oživljali, nato prepeljali v zdravstveni center na dirkališču, a že tam je zaradi hudih notranjih poškodb Bellof umrl. Organizatorji so dirko 150 kilometrov pred zaključkom predčasno prekinili.

Je bil res preveč neučakan, premalo discipliniran?

Natančen vzrok nesreče ni bil nikoli pojasnjen, saj je obstajal le posnetek iz Ixkcovega avtomobila. Njegov moštveni kolega jo je pripisal tudi Bellofovi neučakanosti in premajhni disciplini, za katero je vzroke iskal tudi pri njegovih takratnih spremljevalcih. Pozneje je namreč za Porsche World Magazin povedal, da bi morali Bellofu pomagati k večji zrelosti za dirkaškim volanom.
Tragična nesreča je bila tudi znaten udarec za Porsche, saj se je le tri tedne pred tem v zasebnem dirkalniku porsche 962C v Kanadi ubil tudi nemški voznik Manfred Winkelhock.

Na Bellofa danes spomni vsak nov rekordni dosežek na Nordschleifu

Bellofa so se pozneje spomnili tako v nemškem Oppenrodu, kjer so postavili karting center z njegovim imenom, leta 2013 pa so po Bellofu poimenovali tudi enega izmed ovinkov na Nordschleifu. Nanj pa spomni tudi vsak nov rekordni dosežek modernih avtomobilov v zloglasnem Zelenem peklu, ki so od njegovega dosežka danes tudi v idealnih vremenskih razmerah in na rezerviranem dirkališču počasnejši 35 sekund in več.

Ne spreglejte