Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
30. 1. 2014,
21.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercedes-Benz Potovalni Avtomoto Terenski Avtomoto

Četrtek, 30. 1. 2014, 21.46

8 let

Mercedes-benz V: družinam prestiž, napredna varnost in hidravlično podvozje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mercedes-Benz novi prestižni kombi V ponuja družinam in poslovnežem. Med kombije uvaja moderne varnostne sisteme, dvodelna zadnja vrata, napoveduje tudi prehod z zračnega na hidravlično vzmetenje.

Razred: družinski kombi Družina modelov: V Predhodnik:: viano Sorodni modeli: / Proizvodnja: Vitoria, Španija Začetek prodaje: maj 2014 Cene: od 43 tisoč evrov naprej (Nemčija)

Poudarki: - označen kot avtomobil za potrebe družin in poslovnežev - tri dimenzijske različice - žarometi LED, dvodelna zadnja vrata - 360-stopinjska kamera, moderni varnostni sistemi - v notranjosti od šest do osem sedežev - kmalu tudi štirikolesni pogon, a brez "offroad" različice - hidravlično vzmetenje nadomešča zračnega - štirivaljni dizelski motor z močjo od 100 do 140 kilovatov

Premium boj se zdaj seli tudi med družinsko-poslovne kombije

"Dobrodošli v Münchnu, ki je z bližino Alp kot nalašč za predstavitev našega novega družinskega kombija," nas je včeraj zvečer v bavarski prestolnici pozdravil Dieter Zetsche, prvi mož Daimlerjevega koncerna.

Brkati Nemec je prav gotovo med vrsticami med prednosti Münchna mislil tudi na dvorišče konkurenčnega BMW-ja, ki v zaostreni konkurenci premium razreda tovrstnega poslovno-družinskega kombija še nima.

Mercedesov razred V nadgrajuje dozdajšnjega viana, Nemci pa ga klasificirajo kot povsem družinski avtomobil. Med obstoječimi vozili je neposredni tekmec volkswagnu multivanu.

Glavni magnet kombija prefinjena kakovost notranjosti

Razred V oblikovno ni šokiral, saj predvsem povzema že znane oblikovalske poteze tako iz razredov C in S.

Oblikovalci so poskušali tako navzen kot v notranjosti ohraniti preproste in čiste linije, obenem pa ponuditi kakovostne in prefinjene materiale, ki bodo merilo med dražjimi kombiji postavile višje kot kadarkoli.

Na voljo od šest do osem sedežev

Razred V je dejansko kombi, ki po zunanjosti povzema klasične družinske enoprostorce, v notranjosti pa vendarle ponuja prostornost klasičnih prevoznih kombijev. Ponuja od šest do največ osem sedežev, ki so za voznikom seveda skrajno prilagodljivi.

Z drsno nastavitvijo, možnosti vrtenja, zložljivimi mizicami dajejo vtis pisarniškega okolja, kjer se bodo lahko dobro počutili tako družine z otroci kot poslovneži med sestankom sredi prometne gneče.

Serijsko bo imel razred V štiri posamične sedeže z naslonjali v dveh vrstah. Za doplačilo bo mogoče med njih dodati zložljivo mizico med sedeža v prvi vrsti.

Moderni varnostno-asistenčni sistemi se selijo tudi v kombije

Mercedes med družinske kombije prinaša nove standarde. Razred V ima sprednje žaromete v tehnologiji LED, ki tudi samodejno preklapljajo med kratkimi in dolgimi.

Tu so še varnostno-asistenčni sistemi na temelju kamer, senzorjev in radarja, ki jih sicer poznamo iz klasičnih avtomobilov:

prepoznavanje znakov, opozorilo ob menjavi pasu, samodejno zaviranje v sili, aktivni tempomat, serijsko pa tudi opazovanje utrujenosti voznika ter sistem za pomoč v močnem bočnem vetru.

Na dotik občutljiva drsna ploščica

Kombi je dobil tudi kamero s 360-stopinjskim pogledom in z njo povezan sistem samodejnega parkiranja.

Pri tem bo sistem zahteval prostor, ki bo dejansko vsaj meter daljši od vozila.

Podobno kot avtomobili novega razreda C ima zdaj tudi Mercedes-Benzov kombi na sredinski konzoli drsno ploščo, ki je občutljiva na dotik podobno kot pametni telefoni, deluje pa v povezavi s klasičnim spodnjim vrtljivim gumbom.

Dejansko gre za dva ločena sistema, voznik pa se sam odloči, katerega bo med sprehodom skozi parametre v infozabavnem sistemu uporabljal.

Dvodelna zadnja vrata in dodatna polica za 50-kilogramski tovor

Novost med kombiji so zadnja vrata, ki se odpirajo v dveh delih. V tovornem prostoru je namreč pregrada, na katero je mogoče naložiti do 50 kilogramov manjših predmetov, torb ali nakupovalnih vrečk.

Novost bo zagotovo priročna med nakupi. Zadnja vrata so za doplačilo dosegljiva tudi z elektronskim sistemom odpiranja.

Moč dizelskega štirivaljnika od 100 do 140 kilovatov

Razred V bodo poganjale tri različice 2,1-litrskega štirivaljnega motorja. Model V 200 bo imel 100 kilovatov, model V 220 CDI 120 kilovatov, najzmogljivejši model V 250 bluetec pa 140 kilovatov. Raven navora bo segala od 330 do 440 njutonmetrov.

Prihaja tudi štirikolesni pogon, "offroad" različice razred V ne bo dobil

Pri Mercedes-Benzu ne skrivajo, da bodo razred V ponudili tudi s štirikolesnim pogonom 4matic. Ta bo namenjen predvsem Alpskim in Skandinavskim državam, kjer uporabniki kombijev štirikolesni pogon potrebujejo pozimi.

Podvozja pa ne bodo dodatno dvignili in trgu ponudili prave terenske različice, kot jo Volkswagen ima z panamericano.

Mercedes: prihodnost blaženja je v hidravliki

Ena najpomembnejših novosti pri razredu V je nov sistem zagotavljanja udobja med vožnjo. Ta novi premium veliko prostorski osebni avtomobil ima namreč hidravlični sistem blaženja, ki je nadomestil do zdaj znano zračno vzmetenje. Kot pravijo pri Mercedes-Benzu, bo pri blaženju hidravlični sistem izpodrinil zračnega in v prihodnosti bodo pri njihovih vozilih stavili le še na hidravliko.

Ne spreglejte