Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
5. 3. 2012,
22.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercedes-Benz

Ponedeljek, 5. 3. 2012, 22.58

7 let, 12 mesecev

Mercedes-Benz razreda A – nov "od glave do pete"

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mercedes-Benz je v Ženevi razkril nov razred A. Ta je v svoji tretji generaciji v dolžino zrasel za skoraj pol metra in dobil bolj kombilimuzinske karoserijske poteze "golfovega" razreda.

Povsem nov avtomobil

Mercedes-Benz razreda A je po zagotovilih inženirjev iz Stuttgarta povsem nov avtomobil, ki naj bi se uspešno kosal s svojimi neposrednimi kombilimuzinskimi konkurenti, kot so audi A3, BMW serije 1 in volkswagen golf. Prav zaradi tega dejstva je novi A izgubil značilno enoprostorsko zasnovo in pridobil všečne poteze sodobne kombilimuzine. Narejen je na povsem novi osnovni platformi MFA (modular front architecture) in je po besedah prvega moža Mercedes-Benza Dieterja Zetscheja zares povsem nov izdelek, ki je tako rekoč spremenjen do zadnje podrobnosti glede na predhodno generacijo.

Skoraj pol metra daljši in občutno nižji

Karoserijski zasuk v smeri petvratne kombilimuzine se seveda močno pozna tudi na merskih gabaritih nove generacije. Razred A je v dolžino zrasel za skoraj pol metra (487 milimetrov) in po novem meri krepko prek štirih metrov (4292 milimetrov). Stari in novi A sta si dimenzijsko najbolj podobna v širini, kjer ju loči le 15 milimetrov, kar pomeni, da se je novinec razširil na 1780 milimetrov. Za kar 16,3 centimetra pa je po novem nižja tudi najvišja točka vozila. Novi, nižji mercedes razreda A pa naj bi imel tudi najboljši količnik (0,26) zračnega upora v razredu. Na predstavitvi v Ženevi pa je Dieter Zetsche zatrdil, da novi A seveda ne bo imel nikakršnih težav z "losi", ki so pestili prvo generacijo.

V zrak izpusti dvomestno količino ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer

Novi razred A je v prid boljšim zmogljivostim in čistejšim izpustom jasno tudi povsem na novo motoriziran. V njem se bodo vrteli štirivaljni bencinski in dizelski motorji, ki so plod Mercedesovega razvoja in partnerstva z Renaultom. Bencinsko pogonsko ponudbo sestavljata dva stroja – 1,6-litrski in 2,0-litrski. Razpon moči bencinskih agregatov se začne pri 90 kilovatih v modelu A 180, A 200 jih ponuja 115, bencinski vrh pa ponuja A 250 s svojimi 155 kilovati. Vsi bencinski motorji se ponašajo z neposrednim vbrizgom in prisilnim polnjenjem. Pestra je tudi paleta dizelskih motorjev: A 180 CDI (80 kilovatov in 250 njutonmetrov), A 200 CDI (100 kilovatov in 300 njutonmetrov) A 220 CDI (125 kilovatov in 350 njutonmetrov). Vsi motorji so serijsko opremljeni tudi s sistemom start/stop in na voljo v kombinaciji z novim 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom (7G-DCT) z dvojno sklopko. Mercedes A je tudi prvi med mercedesi, ki iz izpuha izpusti dvomestno vrednost ̶ 99 gramov ̶ ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer.

Popolna varnostna oprema

Novi razred A naj bi spadal tudi med najvarnejše predstavnike v svojem razredu. Posledično se ponaša z najsodobnejšimi varnostnimi sistemi, med katerimi so tudi radarsko podprti sistem proti naletu, pa nadzor mrtvih kotov vozila in drugi sodobni sistemi (active parking assist, lane keeping assist, adaptive highbeam assist, attention assist, hill-start assist, distronic plus, pre-safe iz razreda S).

Pozneje tudi visokozmogljiva različica AMG

Ker nova generacija razreda A napoveduje tržno ofenzivo prej omenjenim predstavnikom nemškega trojčka, bo pozneje na voljo tudi športna različica AMG, opremljena s štirikolesnim pogonom (4matic). A 25 AMG naj bi z zmogljivim dvolitrskim turbobencinarjem z okoli 260 kilovati (350 "konji") napadal BMW-ja 135i in audija RS3.

Ne spreglejte