Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
25. 2. 2016,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

McLaren Ekskluzivni Avtomoto Športni Avtomoto

Četrtek, 25. 2. 2016, 12.47

8 let

McLaren 570GT – ekskluzivni superšportnik s prtljažnikom, velikim kot golfov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
McLaren razkriva model 570GT, ekskluzivni dvosedežnik s sredinsko nameščenim motorjem, udobnejšo in razkošnejšo kabino za dva ter nekoliko večjim prostorom za prtljago. Cilj: vsakdanja uporabnost.

McLaren za vsak dan? Le deset litrov manj prtljažnega prostora kot v golfu.

V svetu elitnih športnikov je malo takih, ki bi jih premožni kupci vozili kot vsakdanji avtomobil. Status vzdržljivega, udobnega in vsakdanje uporabnega elitnega športnika najdlje uživa porsche 911. Pri McLarnu bodo zato v Ženevo pripeljali svojo različico ekskluzivnega športnika, za katerega trdijo, da je med vsemi njihovimi modeli najbolj vsakdanje uporaben, praktičen, udoben in najimenitneje opremljen avtomobil, kar so jih naredili do zdaj.

Zanimivo je, da so pri McLarnu precej pozornosti namenili večjim odlagalnim površinam, saj o nekem resnem velikem prtljažniku pri karoserijskih linijah superšportnika z dvema sedežema in sredinsko nameščenim motorjem res ne moremo govoriti. Ne, kakšnih večjih kosov prtljage se v takem avtomobilu pač ne vozi.

Po drugi strani pa je seštevek vseh njegovih litrov (370), namenjenih prtljagi, torej spredaj, zadaj in za sedeži, v resnici samo deset litrov manjši od osnovne prostornine prtljažnika v kombilimuzinskem, petvratnem golfu trenutne generacije. Ne bi si mislili, kajne?

S tem želi McLaren svojim petičnim strankam ponuditi zelo zmogljiv avtomobil, s katerim se bo zaradi prostornejše in udobnejše kabine z več prostora za osebno prtljago dalo odpraviti na nekajdnevni potep po najlepših cestah. Da, v stekleni mansardi zadka, kjer je zdaj nekakšna usnjena ploščad, in v prostoru za sedeži je po novem na voljo dodatnih 220 litrov prostora za kakšno šik potovalko ali manjši kovček.

Do novega prtljažnika se dostopa skozi povsem integrirana prtljažna vrata, ki so v bistvu steklena loputa, obrobljena s karbonskim okvirjem za zagotavljanje ustrezne čvrstosti karoserije.

Brez kompromisov glede zmogljivosti

Čeprav so se temeljito posvetili opremi in udobju, pa McLaren poudarja, da je 570GT ostal imenu primerno zmogljiv stroj.

Srce je 3,8-litrski twin-turbo V8 s 570 "konji" oziroma 419 kilovati in 600 njutonmetri navora. Ob teži 1.350 kilogramov je moči in navora dovolj za 3,4-sekundni pospešek do stotice, po slabih desetih sekundah vožnje pa 570GT doseže že dvestotico.

Največja hitrost znaša 328 kilometrov na uro, Angleži pa trdijo, da je stroj zmožen v povprečju biti zadovoljen z 10,7 litra goriva na stokilometrski razdalji.

Ne spreglejte