Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
12. 5. 2020,
7.55

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

5

Natisni članek

BMW

Torek, 12. 5. 2020, 7.55

3 leta, 11 mesecev

Majhna prodaja, visoki stroški: slovo sanjskega motorja že letos?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

5

BMW M760 li | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

BMW bi lahko že to jesen iz ponudbe v Evropi umaknil svoj dvanajstvaljni motor, ki trenutno še poganja eno izmed različic njihove serije 7.

Motor V12 je z vidika današnje avtomobilske industrije pravi dinozaver, ki pa vsaj v primeru BMW-jeve serije 7 in modela M760Li poskrbi za eno najprijetnejših in uglajenih limuzin na trgu. Nekoč smo s tem avtomobilom, ki ima tudi podaljšano medosno razdaljo, na zadnjih sedežih vozili tudi nekdanjega slovenskega košarkarskega reprezentanta Boštjana Nachbarja.

Ta 6,6-litrski motor, ki ima moč 448 kilovatov (600 "konjev"), deluje zelo uglajeno in tovrstni limuzini ponuja enega najprimernejših pogonov.  | Foto: Gregor Pavšič Ta 6,6-litrski motor, ki ima moč 448 kilovatov (600 "konjev"), deluje zelo uglajeno in tovrstni limuzini ponuja enega najprimernejših pogonov. Foto: Gregor Pavšič Malo povpraševanja in veliko stroškov

Ta 6,6-litrski motor, ki ima moč 448 kilovatov (600 "konjev"), deluje zelo uglajeno in tovrstni limuzini ponuja enega najprimernejših pogonov. Toda povpraševanja po njem je vse manj – testni BMW je pred tremi leti stal 277 tisoč evrov –, svoje pa dodajo stroški za ohranitev motorja znotraj okoljevarstvenih regulativ. Letno so jih prodali nekaj tisoč, na drugi strani pa bili deležni več sto tisoč evrov razvojnih stroškov.

Pri BMW so že nekajkrat poudarili, da ta motor naslednika nima in s tem tudi ne več dolgoročne prihodnosti. V avtomobilih naj bi vztrajal vsaj še dve ali tri leta.

BMW medtem razvija novo generacijo serije sedem in ena izmed različic bo imela tudi povsem električni pogon.

Avtomoto BMW presežkov za 277 tisočakov: kako je luksuz zadnjega sedeža doživel Boštjan Nachbar #video

Slovo od Evrope že letos jeseni?

Toda ta motor bi se lahko vsaj z evropskega trga poslovil že letos jeseni, je poročal nemški Bimmer Today. To je sicer še neuradno in tudi BMW teh navedb še ni komentiral.

Ob morebitnem slovesu dvanajstvaljnika od vozil BMW bi znotraj skupine tak motor še naprej uporabljali pri Rolls-Royceu. Modela phantom in cullinan oba uporabljata 6,75-litrski twin-turbo motor V12.

Ne spreglejte