Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
11.23

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

tovarna avtomobilov Tesla

Petek, 15. 12. 2017, 11.23

6 let, 4 mesece

Madžari želijo z davčnimi olajšavami prepričati Teslo, naj novo tovarno zgradi pri njih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Madžarski zunanji minister se je v Silicijevi dolini sestal z vodilnimi predstavniki Tesle ter jim predstavil davčne olajšave in druge iniciative. Ali želijo Madžari s številnimi olajšavami prepričati Teslo, naj pri njih zgradi nov proizvodni obrat?

Tesla po Evropi išče prostor, kjer bo zgradila nov obrat. V vrsto so se postavili Madžari, ki Američane prepričujejo z davčnimi olajšavami in iniciativami. | Foto: Reuters Tesla po Evropi išče prostor, kjer bo zgradila nov obrat. V vrsto so se postavili Madžari, ki Američane prepričujejo z davčnimi olajšavami in iniciativami. Foto: Reuters

Davčne olajšave in nizka stopnja davka na prihodke

Kot je po četrtkovih pogovorih dejal zunanji minister Peter Szijjarto, želijo v državi do konca prihodnjega leta postaviti dva sklopa hitrih polnilnic. Prvi bo na zahodnem delu mesta Gyor, kjer ima industrijski sedež Audi, drugi pa na jugozahodu države pri mestu Nagykanizsa. Poleg tega želijo po vsej državi v letu 2019 postaviti še 3.000 električnih polnilnic.

"S svojim obiskom želimo postaviti Madžarsko na zemljevid – kot državo, ki namenja velik poudarek avtomobilskemu sektorju," je po predstavitvi ponudbe vodilnim pri Tesli dejal Szijjarto. Hkrati je zunanji minister poudaril, da so se pri Tesli na davčne olajšave v povezavi z razvojem in investicijami na Madžarskem odzvali zelo pozitivno. Ugodna je tudi nizka stopnja davka na prihodke pravnih oseb, ki je z devetimi odstotki najnižja med vsemi 28 članicami Evropske unije.

Se bo Tesla pridružila množici avtomobilskih proizvajalcev?

Eden največjih izvoznikov v državi je Audi, ki je svoj obrat motorjev v mestu Gyor razglasil za največjega na svetu. Agregate dobavlja 30 tovarnam v skupini Volkswagen. Med pomembne avtomobilske znamke se v državi uvršča še Daimler s tovarno v Kecskemetu, Suzuki ima svoj obrat v Esztergomu, skupina PSA pa Oplov obrat v Szentgotthárdu. Južnokorejski SK Innovation je prejšnji mesec napovedal, da bodo v državi zgradili tovarno za proizvodnjo avtomobilskih baterij v vrednosti 770 milijonov dolarjev.

Proizvodnja in izvoz avtomobilov sta med najpomembnejšimi dejavniki za gospodarsko rast države, v kateri je povprečna plača izkušenega delavca pod evropskim povprečjem. Avtomobilski sektor tam zaposluje več kot sto tisoč ljudi in ima tretjino industrijske zmogljivosti države. Izredno močan je tudi v sosednji Slovaški in na Češkem, ta regija pa predstavlja enega največjih avtomobilskih centrov.

Mercedes-Benz v Kecskemetu izdeluje svoje kompaktne modele - razred A, CLA in GLA. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz v Kecskemetu izdeluje svoje kompaktne modele - razred A, CLA in GLA. Foto: Mercedes-Benz

Audi je obrat v Gyoru, kjer izdelujejo motorje za praktično celotno skupino Volkswagen, označil za največjega na svetu. | Foto: Audi Audi je obrat v Gyoru, kjer izdelujejo motorje za praktično celotno skupino Volkswagen, označil za največjega na svetu. Foto: Audi

 

Ne spreglejte