Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
3. 11. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

letalo Irkut

Petek, 3. 11. 2017, 5.00

6 let, 5 mesecev

Irkut MC-21 za kratke in srednjedolge polete

Letalski posel cveti, Boeing in Airbus pa čakata resnega tekmeca iz Rusije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

V prihodnjih 20 letih se bo število potniških letal z več kot 100 sedeži podvojilo, napovedujejo analitiki. Boeingu in Airbusu se želi v prihodnjih letih v razredu najbolje prodajnih letal, kot sta airbus A320 in boeing 737, pridružiti tudi ruski Irkut. Njihovo letalo je brez težav opravilo testni polet.

Irkutovo letalo med prvim testnim poletom v Rusiji. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Irkutovo letalo med prvim testnim poletom v Rusiji. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Serijska proizvodnja irkuta je vse bližje

Irkutovo letalo je že ob predstavitvi poskrbelo za precej zanimanja na trgu letalskih prevoznikov. Korporacija Irkut je del ruskega državnega UAC (United Aircraft Corporation), z novim potniškim letalom pa želijo zarezati v posle Boeinga in Airbusa. Letalo MC 21 je namreč neposredni tekmec airbusu A320 in boeingu 737, ki oba spadata med najbolj priljubljena in najbolje prodajana potniška letala.

Nedavno so letalo prepeljali iz tovarne v sibirskem Irkutsku na vojaško letališče Šukovski pri Moskvi, kjer so nato opravili  nov 4.500 kilometrov dolg testni polet. Vse naloge je rusko letalo opravilo brez težav in tako naredilo še korak bližje serijski proizvodnji in uvrstitvi na mednarodni letalski trg. Zgodba letala se je začela že v devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko bi moral na tej osnovi nastati jak-242. Po številnih prestavitvah zaradi tehničnih pomanjkljivosti je zdaj bolj ali manj jasno, da bo irkut MC-21 prve naročnike obogatil že prihodnje leto.

Notranjost ruskega potniškega letala. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Notranjost ruskega potniškega letala. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Zaradi kompozitnih materialov precej nižji stroški goriva

Letalo ima nekaj konkurenčnih prednosti. To je predvsem uporaba lahkih kompozitnih materialov, ki so jih uporabili predvsem v krilih. V primerjavi s konkurenčnima letaloma Boeinga in Airbusa je potniška kabina širša za 28 centimetrov. Večji prostori za prtljago omogočajo hitrejše vkrcanje in izkrcanje, česar bodo veseli predvsem nizkocenovni prevozniki. Že zaradi manjše mase bodo stroški goriva predvidoma nižji za 15 odstotkov.

Za zdaj predvsem naročniki iz Rusije

Irkut je za letalo že prejel 175 naročil, je poročal nemški poslovni časnik Handelsblatt. Največ jih je naročil ruski državni prevoznik Aeroflot, veliko zanimanja pa je po pisanju ruskih medijev pokazal tudi že mehiški nizkocenovni prevoznik Interjet, ki je v preteklosti z UAC prek letal suhoj superjet že sodeloval.

Mehičani želijo prva letala že prihodnje leto, ruski gospodarski minister Denis Manturow jih obljublja šele za leto 2021. Rusi tudi ne skrivajo dejstva, da so državna podjetja dobila bolj ali manj uradno navodilo, da pri izbiri letalskega ponudnika dajo prednost domači industriji.

Letalski posel cveti

Airbus je do zdaj v tem letalskem razredu že prodal okrog 7.800 modelov A320, Boeing pa celo 9.700 modelov starejšega 737. Povpraševanje letalskih prevoznikov po letalih, ki imajo več kot 100 sedežev, se bo po predvidevanjih prodajnikov pri Airbusu še bistveno povečalo. Do leta 2036 se bo število takih letal podvojilo na skupno okrog 40 tisoč.

Pri Irkutu računajo na prodajo vsaj tisoč letal. Pogoji na trgu za nove proizvajalce niso rožnati. Uveljavljeni prevozniki se težje odločijo za nakup potniških letal, ki do takrat še niso bila v širši uporabi in tudi še nimajo dokazane podpore servisov in hitrih rešitev v primeru tehničnih okvar.

Ne spreglejte