Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
5.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Natisni članek

Kia kia ceed

Četrtek, 27. 9. 2018, 5.30

5 let, 6 mesecev

Novo v Sloveniji: kia ceed

Korejski "golf" v Sloveniji še ni ponujal tako veliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Ceed v svoji tretji reinkarnaciji kot izkušen igralec vstopa v golfov razred in želi z novimi znanji prekrižati načrte tudi največjim. V segmentu, kjer prevladuje uporabnost, računa na konservativno obliko, ki jo podkrepijo vedno boljše vozne lastnosti, tehnološka naprednost in prisilno polnjeni motorji. V Sloveniji bo vsak mesec našel 120 kupcev, ki bodo za ''evropsko'' kombilimuzino odšteli vsaj 16 tisočakov.

Ceed tretje generacije združuje racionalen videz s poudarki na športnosti. | Foto: Gašper Pirman Ceed tretje generacije združuje racionalen videz s poudarki na športnosti. Foto: Gašper Pirman

Izguba ene oblike je prinesla drugo

Pri nas, tako kot drugje po Evropi, ostaja najbolj privlačna kombilimuzina. Kar dve tretjini kupcev ceeda prisega na to klasično karoserijsko obliko. Tretjina kupcev se odloči za prostornejšega karavana, le dva odstotka pa jih namesto uporabnosti raje izbere trivratno različico. To so prenehali delati že maja letos in jo ''ubili'' že nekaj mesecev, preden se je poslovila druga generacija korejske uspešnice.

Trivratni ceed se ne bo vrnil v obliki tretje generacije, saj so pri Kii sledili zadnjim prodajnim smernicam in ga zamenjali s halo modelom shooting brake. Karavan s prirezano streho bo na naše ceste zapeljal v začetku prihodnjega leta in bo prepričeval tiste nekoliko bolj drzne kupce, ki si želijo na cesti izstopati in hkrati uživati v dodatnem prostoru karavanskega zadka.

Že čez mesec dni mu bo pot tlakoval karavan, začetek leta pa bo navdušil športne navdušence, saj takrat v prodajne salone prihaja športni GT z 1,6-litrskim T-GDI motorjem z več kot 200 ''konji''.

Kia ceed sportswagon
Avtomoto Kia ceed karavan: kar 600-litrski prtljažnik
Avtomoto Kia prvič z dizelskim blagim hibridom #foto

V segmentu, kjer prevladuje uporabnost, ni prostora za čustva

Vsaj tako pravijo pri Kii, zato so tretjo generacijo ceeda v lov za mlajšo populacijo kupcev poslali z novim, digitalni generaciji primernim imenom ter konservativno-športnim videzom. Že hiter pogled na zunanjost razkrije podobnosti s stingerjem. Tigrova maska hladilnika ostaja še naprej prepoznaven znak, pridružile pa so se mu zračne reže s črnimi obrobami, konservativna bočna linija in serijsko vgrajeni žarometi z dnevnimi lučmi LED v obliki ledenih kock.

Sedli smo za voznika in ostalo nam je še kar nekaj centimetrov prostora za kolena. Ceed naj bi bi imel po podatkih tovarne v svojem segmentu največ prostora za ramena potnikov zadaj. | Foto: Gašper Pirman Sedli smo za voznika in ostalo nam je še kar nekaj centimetrov prostora za kolena. Ceed naj bi bi imel po podatkih tovarne v svojem segmentu največ prostora za ramena potnikov zadaj. Foto: Gašper Pirman

Novo ime in serijsko vgrajeni zadnji žarometi v tehnologiji LED | Foto: Gašper Pirman Novo ime in serijsko vgrajeni zadnji žarometi v tehnologiji LED Foto: Gašper Pirman

Kmalu bodo na seznamu opcijske opreme tudi digitalni merilniki. Za zdaj so edina možnost klasični analogni merilniki. | Foto: Gašper Pirman Kmalu bodo na seznamu opcijske opreme tudi digitalni merilniki. Za zdaj so edina možnost klasični analogni merilniki. Foto: Gašper Pirman

Novi Ceed, narejen na novi "K2" arhitekturi znamke, je v petvratni kombilimuzinski različici 20 milimetrov širši (1.800 mm) in 23 milimetrov nižji (1.447 mm) v primerjavi s predhodnikom. Njegova medosna razdalja še naprej ostaja 2.650 mm, zaradi podobe pa ima za 20 mm krajši sprednji previs in za 20 mm podaljšani zadnji previs.

S podobnimi zunanjimi merami kot kombilimuzina prinaša ceed sportswagon daljši prtljažnik in zadnji previs, ki je podaljšan za 115 mm. Z dolžino 4.600 mm, 95 milimetrov več kot pri predhodniku, in za 115 milimetrov daljšim medosjem v primerjavi s kombilimuzino je prtljažnik prostorninsko v primerjavi s predhodnikom večji za 72 litrov. Karavan ima kar 205 litrov več kot kombilimuzina, številka pa se ustavi pri 625 litrih.

Kia proceed
Avtomoto Tudi to je Kia: nov videz, dimenzije in praktičnost

Za volanom: prihodnost je svetla

V nekaj kilometrih, ki smo jih preživeli za volanom, lahko le potrdimo, da so pri Kii pljunili v roke. Volanski obroč je deloval zelo samozavestno, odzivno in prijetno ''težak''. Za kaj več bo treba prevoziti kakšen kilometer več in na test postaviti tezo inženirjev, ki pravijo, da je ceed postal po voznih lastnostih enakovreden tekmecem.

Kaj pravi teorija?

Prednje vzmeti so po novem 40 odstotkov trše, vzvojna togost prednjega stabilizatorja pa je zmanjšana za 22 odstotkov. Poleg tega, da je to narejeno z namenom sprejemanja lažjih motorjev, te spremembe omogočajo takojšnji volanski odziv in prijetnejšo vožnjo v ovinek, zmanjšujejo podkrmiljenje in skrbijo za boljši mehanski oprijem. Sprednje vzmetenje je dobilo novi sistem blaženja, ki vpija manjše vibracije. V nasprotju s tem so zadnje vzmeti prožnejše za 10 odstotkov, da lahko vpijajo manjše vibracije in omogočajo ceedu sproščeno vožnjo.

Novi so še zadnji stabilizator in puše zadnje roke. V tovarni pravijo, da se ceed lahko pohvali s 17 % bolj neposrednim volanom kot predhodnik, z razmerjem 12,7 : 1 električnega servovolana. Novi model, ki od ene do druge skrajne točke volana potrebuje 2,44 obrata, se bolj odločno odziva na voznikove zahteve.

Poleg tršega prednjega vzmetenja ima ceed – zahvaljujoč opcijskim 17-palčnim pnevmatikam znamke Michelin Pilot Sport 4 – bolj odzivno vodljivost, kar omogoča večjo kotno hitrost oziroma stopnjo zasuka okrog navpične osi kot večina tekmecev razreda C.

Na 17-palčnih platiščih so nameščene Michelinove športne pnevmatike. | Foto: Gašper Pirman Na 17-palčnih platiščih so nameščene Michelinove športne pnevmatike. Foto: Gašper Pirman

Ceed v notranjosti stavi na fizična stikala, ki jim je v pomoč sedempalčni zaslon na dotik s podporo Apple Carplay in Android Auto. | Foto: Gašper Pirman Ceed v notranjosti stavi na fizična stikala, ki jim je v pomoč sedempalčni zaslon na dotik s podporo Apple Carplay in Android Auto. Foto: Gašper Pirman

Pri dizlih nič več verige, odslej jermenska klasika

Motorno paleto sestavljajo štirje motorji. Osnovna izbira je atmosferski 1,4-litrski bencinar, ki proizvede 74 kilovatov in 134 Nm navora. Bolj zahtevni kupci, ki več časa preživijo na avtocesti, imajo na voljo litrski trivaljni T-GDi z 88 kilovati in 1,4-litrski štirivaljni T-GDi s 103 kilovati. Prvi ima 172 Nm navora in drugi 242 Nm.

Dizelsko stran zastopa prisilno polnjeni 1,6-litrski CRDi s 85 in 100 kilovati. Gre za povsem nov motor, namesto verige so pri Kii vgradili običajni jermen, ki naj bi zmanjšal hrup in znižal maso. Čez leto dni se bo paleti pridružil še blagi hibrid z 48-voltno električno tehnologijo.

Kaj pravi pogled na cenik?

Kia ceed | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Za osnovno opremljenega ceeda z 1,4-litrski motorjem MPI bo treba pripraviti 19 tisočakov. Pri uvozniku vam sicer na to ceno priznajo še tri tisočake popusta, če izberete hišno brezobrestno financiranje, pa se cena spusti še za tri tisočake oziroma 1.500 evrov popusta pri plačilu z gotovino.

A naj pogledamo raje k najbolj priljubljenim kombinacijam. Najbolj priljubljen pri slovenskih kupcih bo litrski trivaljnik s paketom opreme edition. Cene zanj se z upoštevanim popustom začnejo pri 18.500 evrih, vendar se seveda ob financiranju ali plačilu z gotovino spustijo.

Drugi najbolj priljubljen pri nas bo 1,4-litrski atmosferski agregat MPI z najboljšim paketom opreme motion. Cene se tukaj samo z osnovnim popustom začnejo pri dvajsetih tisočakih. Pri dizelsko gnanih različicah se cene z osnovnim popustom začnejo pri 19.500 evrih in končajo pri 25 tisoč evrih.

Nakladalni rob prtljažnika je nižji za devet centimetrov. | Foto: Gašper Pirman Nakladalni rob prtljažnika je nižji za devet centimetrov. Foto: Gašper Pirman

Prtljažni prostor meri 395 litrov in je manjši le od peugeota 308. | Foto: Gašper Pirman Prtljažni prostor meri 395 litrov in je manjši le od peugeota 308. Foto: Gašper Pirman

 

Serijsko ima vgrajenih kar nekaj bonbončkov

Poleg 7 serijskih zračnih blazin za varnost skrbijo serijsko vgrajene varnostne tehnologije. Seznam zdaj že standardnih pripomočkov (bluetooth, klimatska naprava ...) dopolnijo še samodejno delovanje dolgih luči, opozarjanje voznika na nezbranost ter ohranjanje vozila na voznem pasu s sistemom za preprečevanje trkov.

Ceed je hkrati Kiin prvi model v Evropi, ki ponuja sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (s tem se uvršča na 2. Kia ceed | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman raven avtonomne vožnje). Sistem LFA spremlja spredaj vozeča vozila in talne cestne označbe, kar mu pomaga pri ohranjanju vozila na voznem pasu. Sistem z uporabo radarskih senzorjev nadzira pospeševanje, zaviranje in upravljanje volana glede na kolono vozil spredaj ter ohranja varno razdaljo, deluje pa pri hitrostih od 0 do 130 km/h.

Seznam opcijske opreme dopolnijo še radarski tempomat s funkcijo start/stop, sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, sistem za opozarjanje pred trkom za vozilom, sistem za samodejno parkiranje ter sistem za zaznavo pešcev s heptičnim opozarjanjem na volanskem obroču, ki deluje v povezavi s sistemom za preprečevanje čelnih trkov.

Ne spreglejte