Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2018,
7.46

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

kia ceed Hibrid Kia

Četrtek, 17. 5. 2018, 7.46

5 let, 11 mesecev

Kia prvič z dizelskim blagim hibridom #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Kia Motors bo v drugi polovici letošnjega leta predstavila svoj prvi dizelski blagi hibridni pogon. Novi pogon EcoDynamics+ zmanjšuje izpuste CO2 z uporabo elektromotorja med pospeševanjem in zaganjalnika z dodatno 48-voltno baterijo.

Kia dizel blagi hibrid | Foto: Kia Foto: Kia

Cenovno dostopna vgradna tehnologija

Glavni cilj inženirjev je ponuditi širšemu krogu kupcev dobro razmerje med stroški in zmogljivostmi v primerjavi z običajnimi hibridnimi sistemi. Zaradi kompaktnosti sistema se lahko to tehnologijo vgradi v obstoječe vozilo, brez prilagajanja praktičnosti ali prostora.

Dizelski blagi hibrid sportage bo na voljo v drugi polovici leta

Sportage bo prvi model Kie, ki bo ponujal novi dizelski blagi hibridni pogon. Na ceste naj bi zapeljal že letos, in sicer v drugi polovici leta. Drugi model, ki se bo pohvalil z vgrajeno tehnologijo, bo povsem nova tretja generacija ceeda. Tako gnani avtomobil bo na ceste zapeljal leta 2019.

kia stonic
Avtomoto Kia stonic: nov avto za vroč avtomobilski razred, ki je prepričal tudi Slovence
Avtomoto V boj za avtomobilsko prihodnost odločneje tudi Kia


Prvi model, ki bo imel vgrajeno tehnologijo blagega hibrida, bo sportage. | Foto: PRIMA Prvi model, ki bo imel vgrajeno tehnologijo blagega hibrida, bo sportage. Foto: PRIMA

Leta 2019 bo s tehnologijo opremljena še tretja generacija ceeda. | Foto: Kia Leta 2019 bo s tehnologijo opremljena še tretja generacija ceeda. Foto: Kia

Kia Picanto
Avtomoto Test: Kia picanto z najšibkejšim motorjem, a zavidljivo opremo #foto

Prvi korak uresničevanja strategije elektrifikacije do leta 2025

48-voltni pogon mehkega hibrida je prva nova tehnologija, ki jo Kia predstavlja kot del svoje širše strategije elektrifikacije modelne palete. Predstavitev novega 48-voltnega pogona pomeni, da je Kia prvi avtomobilski proizvajalec, ki v svoji ponudbi kupcem ponuja hibridna vozila, priključne hibride, 100-odstotno električna vozila in 48-voltno tehnologijo. Kia namerava do leta 2025 ponuditi 16 vozil z naprednim pogonom – pet novih hibridov, pet priključnih hibridov, pet električnih vozil ter leta 2020 tudi novo vozilo z gorivnimi celicami in elektr motorjem.

Načina delovanja "motor" in "generator"

Kiina tehnologija blagega hibrida uporablja kompaktno 0,46kWh 48-voltno litij-ionsko baterijo in novi zaganjalnik-generator mehkega hibrida (MHSG). Z elektronskim nadzorom MHSG z uporabo inverterja sistem neopazno preklaplja med dvema načinoma delovanja: "motor" in "generator". MHSG, ki je prek jermena povezan s pogonsko gredjo dizelskega motorja, med pospeševanjem zagotavlja do 10kW moči pri načinu delovanja "motor", s čimer se zmanjšujejo hrup in izpusti.

Kia namerava do leta 2025 ponuditi 16 vozil z naprednim pogonom. | Foto: Kia Kia namerava do leta 2025 ponuditi 16 vozil z naprednim pogonom. Foto: Kia

Kompaktna baterija bo nameščena v dno avtomobila


Kompaktna narava tehnologije omogoča enostavno vgradnjo EcoDynamics+ sistema blagega hibrida v obstoječo zasnovo vozil. Odvisno od modela vozila bo 48-voltna baterija nameščena na dnu kabine, s čimer bo kar najbolj zmanjšala vpliv na praktičnost vozila. Ker je MHSG prek jermena ročične gredi neposredno povezan z motorjem, skoraj ni treba posegati v motorni prostor. DC/DC-pretvornik 48-voltne baterije omogoča tej novi bateriji povezavo z napajanjem pomožne elektronike v vozilu, kar je precej večja zmogljivost v primerjavi z 12-voltnim električnim sistemom vozila. Odločitev za uporabo MHSG tudi pomeni, da je običajni zaganjalnik lahko manjši in se ga uporablja predvsem za hladni zagon pri nizkih temperaturah. 48-voltna baterija pomaga pri zagonu motorja v večini pogojev.

 

 

 

Ne spreglejte