SiolNET. Avtomoto Testi
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Test: Kia picanto z najšibkejšim motorjem, a zavidljivo opremo #foto

1,20

termometer

Kia Picanto
Foto: Gašper Pirman

Kia picanto s trivaljnim litrskim motorjem je predstavnica bencinsko gnanih malčkov, ki preplavljajo evropske avtomobilske trge. Zgolj 67 "konjev" je najmanj med majhnimi vozili, kar smo jih preizkusili. Starejši letniki voznikov bi se lahko spomnili, da je to cele tri "konje" več, kot jih je nekdaj zmogla tovarniško izboljšana stoenka superica z dvojnim uplinjačem.

Motor: litrski trivaljni atmosferski, 49,3 kW
Poraba na testu: od 5,0 do 6,1 l/100 km
Cena testnega vozila: 12.990 evrov

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki
Palec gor: Majhna masa omogoča picantu, da kljub maloštevilni konjenici urno sledi prometnim tokovom. Vsaj v mestih in bližnji okolici. Zvočna izolacija potniške kabine deluje pri mestnih hitrostih zelo dobro in tudi do 90 ali 100 na uro jo še lahko pohvalimo.
Palec dol: Pri največji dovoljeni hitrosti se motor v peti prestavi vrti s 4.000 vrtljaji, zato smo se na poti proti morju rajši izognili hrupni vožnji po avtocesti.

Kia Picanto Foto: Gašper Pirman Vpadljiva zunanjost, dobro izkoriščena notranjost

Picanto je tipičen predstavnik današnjega Kijinega oblikovanja, ki vozilom na daleč določa pripadnost znamki. Oblika je všečna večini okusov, za črno barvo pa bi se verjetno odločila manjšina, morda s popestritvami, ki smo jih pohvalili pri testih nissana micre in mitsubishija space star. Seveda pa privlačen zunanji videz ne zadošča, če manjka notranja vsebina. V 3,6-metrski dolžini picanta je težko ustvariti prostorno notranjost, vendar trdimo, da je Kii to uspelo.

Notranjost je preprosta in urejena, prav nič utesnjena. Na sredini armaturne plošče izstopa samostoječ zaslon v obliki tablice, ob straneh sta veliki in neobičajno pokončno postavljeni zračni reži. Trda plastika ni videti ceneno, čeprav materiali ne morejo biti dragi. Za lepši videz so s klavirsko črno obdali dele armaturne plošče in vratnih oblog, osvetlili kakšno letev, ročaje vrat in spodnji krak volanskega obroča. Vse to brez kiča in ravno dovolj za okusno popestritev.

Kia Picanto Foto: Gašper Pirman

Kia Picanto Foto: Gašper Pirman

Picanto za mestno in primestno uporabo

Čeprav picanto ni ustvarjen za dolga avtocestna potovanja, ponudi v notranjosti več, kot obeta zunanjost. Na testu 4x190 je sicer le 50-odstotno uspešen, kar pomeni, da se meter devetdeset visoka potnika zlahka namestita spredaj, zadaj pa zlahka samo ob pogoju, da spredaj sedeča nista zrasla prek meter petinsedemdeset. Na izlet se torej lahko pelje družina, pri kateri sta otroka zrasla staršem krepko čez glavo.

Za mestno-primestni značaj vozila je odlagalnih površin dovolj, čeprav je zaprt le predal pred sovoznikom. Med sedežema je dovolj prostora za dva telefona, dve pločevinki in plastenko, običajno urejena predala z utoroma sta v sprednjih vratih. Notranjost je serijsko klimatizirana, okna se odpirajo električno, tudi zadnji se povsem pogrezneta v vrata. 255 litrov v prtljažniku je za mestnega malčka dovolj, ker v njem naj ne bi bilo potovalnih kovčkov, seveda pa se da naslonjali položiti in nastane cel kubik velik tovorni prostor.

Občutki? Tiho in bolj trdo.

Če bi rekli, da se picanto okoli ovinkov pelje pikantno, bi malo pretiravali. Drži pa, da se med hitrim zavijanjem dobro znajde. To smo preverili na razgibanem dolenjskem odseku, kjer smo porabo pognali prek sedmih litrov. Podvozje je nastavljeno bolj na trdo, obenem pa lepo pobira neravnine, tudi makadamske. Kadar mora na avtocesto, je smerno stabilen, pri največji hitrosti pa ga zmotijo turbulence pri prehitevanju tovornjakov.

Kabina je akustično dobro zatesnjena in tudi motor s tremi valji deluje komaj slišno v nižjem območju vrtljajev. Na primer takoj, kadar indikator predlaga prestavo višje. Hrup postane moteč pri polni hitrosti na avtocesti, kjer vrtljaji v peti prestavi dosežejo vrednost 4.000, šeste pa ni in ni.

Kia Picanto Foto: Gašper Pirman

Kia Picanto Foto: Gašper Pirman

Kia Picanto Foto: Gašper Pirman

Voznikov prostor

Volanskemu obroču manjka dvoje, in sicer usnje in nastavitev po osi. Pravzaprav se tudi pri nekaterih drugih vozilih vedno vprašamo, ali ta pomik res toliko stane, da pogosto izostane. Sicer pa so mu oblikovalci namenili polepšan spodnji krak in na obe prečki namestili vse, kar imajo večja vozila (upravljanje radia, telefona, tempomata in potovalnega računalnika). Kia je tudi krepko zmanjšala število zavrtljajev s 3,4 na 2,8, kar pomeni primerno neposredno upravljanje.

Klasična okrogla merilnika (hitrost, vrtljaji) z dvema manjšima (temperatura, gorivo) sta pregledna, koristne podatke (sedem različnih) posreduje vmesni zaslon. Poglavje zase v tem cenovnem razredu je serijski sedempalčni posebej stoječi zaslon na dotik za navigacijo, vožnjo vzvratno, radio, telefon, aplikacije Kia Connected in nastavitve.

Dolžni smo še dve pohvali: pod osrednjim zaslonom ni zmede s stikali, številčno so zmanjšana na minimum, ohranjeni pa so vrtljivi gumbi, po dva za radio in dva za klimo. Pa še o lučeh, ki so odlične. Tako kratke kot dolge dajejo dovolj močno in enakomerno svetlobo brez motečih lis.

Zanimivost

Prihaja obdobje krčenja bencinskih rezervoarjev. Že med domačo predstavitvijo mitsubishija space star smo se dvomeče čudili 35-litrskemu rezervoarju, potem je prišel še štirikolesno gnani ignis z vsega 30 litri goriva, picanto jih ima 35. Govorimo seveda o bencinu, ne o nafti. Če pogledamo 45 let nazaj, pridemo spet do stoenke iz uvodnega razmišljanja. Njen rezervoar je meril 38 litrov.

V mestu, kjer je picanto doma, porabi pet litrov

Po dobrih tisoč testnih kilometrih in treh točenjih je picanto povprečno popil 6,1 litra goriva, porabo pa smo razdelili po posameznih režimih vožnje. Na večdesetkilometrski podeželski cesti je pri običajni umirjeni vožnji motor zadovoljen s povprečno porabo 3,8. Varčna vožnja po indikatorju zahteva takojšnje prestavljanje, še preden motor tipično trivaljno zahrope. Voznik motorja še dobro ne sliši, ko naj bi že pretikal v višjo prestavo, pri čemer vrtljaji ne dosežejo niti 1.750.

Na istem odseku kot pri varčni vožnji smo zapeljali picanta še pretirano športno, poraba pa je poskočila na 7,4. Meritev smo opravili tudi na obroču okoli Ljubljane in pri povprečni hitrosti 104 kilometre na uro porabili 5,3 litra goriva na sto kilometrov. Tam, kjer je dovoljena hitrost 130 (137 po števcu), znaša poraba picanta 6,0, čeprav bi pri 4.000 vrtljajih pričakovali več.

Kia Picanto Foto: Gašper Pirman

Kia Picanto Foto: Gašper Pirman

2.500 evrov za najboljšo stopnjo opremle ex luxury

Cena najbolje opremljenega picanta znaša 12.450 evrov, 2.500 več od vstopnega ex fun. Na seznamu najdražje serijske opreme so lita platišča, avtomatska klima namesto ročne, sedempalčni zaslon na dotik za navigacijo z brezplačno obnovljivo kartografijo Evrope, aplikacije TomTom KIa Connected, Bluetooth, kamera za vzvratno vožnjo, tempomat z omejevalnikom, boljši zaslon med merilniki, dva visokotonska zvočnika poleg štirih osnovnih …

Osnovni picanto ex fun, ki ostaja pod desetimi tisočaki, še zdaleč ni oskubljen, saj premore vso varnostno opremo, daljinsko zaklepanje, električni pomik sprednjih stekel, stikala za upravljanje radia na volanskem obroču, električno nastavljivi ogrevani ogledali, po višini nastavljiv voznikov sedež, avtoradio, potovalni računalnik, pomoč pri speljevanju navkreber …

Menimo, da je 2.500 evrov dražja oprema vredna razmisleka, saj navedeni dodatki pomembno spremenijo celotni videz, značaj in uporabnost vozila.

 

Cena testnega vozila:  12.990 EUR

Cena osnovne različice: 9.990 EUR (kia picanto 1.0 MPI ex fun)
Osnovna cena testnega vozila: 12.490 EUR (kia picanto 1.0 MPI ex luxury)

Dodatna oprema: kovinska barva:  350 EUR, strošek priprave vozila: 150 EUR

 

Tehnični podatki: kia picanto 1.0 MPI ex luxury

spodnji razred, kombilimuzina; 5 vrat, 5 sedežev

Motor: bencinski, tekočinsko hlajeni, 3-valjni, 12V; delovna prostornina: 998 cm3; največja moč: 49,3 kW pri 5500 vrt/min, največji navor: 96 Nm pri 3500 vrt/min

Prenos moči: pogon na sprednji kolesi; 5-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 175/65 R14

Mere, mase: dolžina: 3595 mm, širina: 1595 mm, višina: 1485 mm; medosna razdalja: 2400 mm; premer kroga obračanja : 9,6 m; masa praznega vozila: 935 kg; največja dovoljena masa: 1400 kg; prostornina prtljažnika: 255 - 1010 l

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 161 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 14,3 s; mestna vožnja: 5,6 l/100 km, odprte ceste: 3,7 l/100 km, kombinirano: 4,4 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 35 l; emisije: 101 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo EBD in ojačitvijo zavorne sile BAS; samodejno zaviranje v sili; nadzor zdrsa pogonskih koles TCS; nadzor stabilnosti vozila ESC; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 3 zvezdice standard, 4 safety pack (2017)

Oprema: 14-palčna lita platišča, avtomatske luči, strešni spojler, tonirana stekla, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogrevani ogledali, volanski obroč (plastika) nastavljiv po višini s stikali za upravljanje telefona, tempomata, omejevalnika, radia in potovalnega računalnika, indikator prestavljanja, ročna zavora, pomoč pri speljevanju v klanec, kamera za vzvratno vožnjo, supervision 2,6-palčni zaslon med merilniki, 7-palčni osrednji zaslon na dotik za navigacijo s kartografijo Evrope s 7-letnim brezplačnim posodabljanjem, Kia Connected aplikacije za prometne informacije, hitrostne kamere, vreme in lokalne informacije, potovalni računalnik, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice 12 V, USB in AUX, voznikov sedež nastavljiv po višini, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, avtomatsko in varnostno na voznikovi strani, zaprt predal pred sovoznikom, žepa v sprednjih vratih z mestom za plastenko, odlagalna mesta z držali za pijačo na konzoli med sedežema, žep za desnem sedežem, zadnja klop deljiva v razmerju 40/60, kit za popravilo pnevmatike v dnu prtljažnika

Garancija: 7-letna garancija oziroma do 150.000 km, prva 3 leta brez omejitve kilometrov; 12-letna garancija na prerjavenje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin