Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
19. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

1

Natisni članek

nasvet tovornjak avtocesta avtocesta

Sreda, 19. 4. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Konec barantanja na avtocesti: Nič več obcestnih servisov in hitrejši odvoz tovornjakov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

1

Ko se na avtocesti pokvari tovornjak, ima njegov voznik dve uri časa za popravilo in izogib odvozu Darsovih specializiranih prevoznikov. V tem obdobju je voznik na avtocesti izpostavljen številnim nevarnostim. Pristojno ministrstvo namerava spremeniti predpise, pokvarjen tovornjak bo v vsakem primeru odpeljal pogodbeni partner Darsa.

Se nam kmalu obetajo spremembe pri pravilih o odvozih pokvarjenih tovornih vozil z avtocest in hitrih cest? | Foto: STA , Se nam kmalu obetajo spremembe pri pravilih o odvozih pokvarjenih tovornih vozil z avtocest in hitrih cest? Foto: STA ,

Naleti tovornih vozil naredijo veliko materialno škodo, pogosto pa žal zahtevajo tudi človeška življenja.  | Foto: STA , Naleti tovornih vozil naredijo veliko materialno škodo, pogosto pa žal zahtevajo tudi človeška življenja. Foto: STA , Ko o življenju odločajo centimetri ...

Čeprav so avtoceste v Sloveniji statistično precej bolj varne od preostalih cest in se na njih zaradi dvosmernega prometa zgodi razmeroma malo prometnih nesreč, je v primeru okvar in ustavljenih vozil za njihove potnike nevarnosti vseeno na pretek.

To velja za vsako ustavljanje na odstavnem pasu, kjer stoječe vozilo stoji le nekaj centimetrov od preostalih avtomobilov in na stotine mimovozečih tovornjakov. Še večja je nevarnost, ko na odstavnem pasu obtiči pokvarjeni tovornjak. To velja tudi za primer včerajšnje tragične nesreče pri Šentilju. Ko na odstavnem pasu stoji širok tovornjak, je za hudo nesrečo z naletom dovolj le majhna nepazljivost voznika tovornjaka na za njim.

Dars zaščiti mesto ustavljenega tovornjaka, nato je treba počakati še dve uri

Po zdajšnjih predpisih ima voznik dve uri časa, da vozilo popravi in odpelje, šele nato pa mu skladno z zakonom vozilo lahko odpelje pooblaščena asistenčna služba. Po naših informacijah na ministrstvu za infrastrukturo pripravljajo prilagoditev tega predpisa, ki ga že dolgo zagovarjajo pri Darsu. Menijo namreč, da na avtocesti ali hitri cesti ne bi smelo biti dovoljeno servisiranje na tovornjaku. Taki posegi se namreč redno dogajajo. Darsov tovornjak sicer postavi stožce in začasno zaporo, odpeljati pa ga v prvih dveh urah še ne sme. Vozniki pogosto kličejo na pomoč svoje serviserje, saj so stroški odvoza seveda visoki in marsikdo se jim poskuša na vsak način izogniti.

"Bili smo pobudnik teh sprememb in upamo, da se bodo res zgodile. Glede dopolnitve predpisov imamo informacijo, da se bodo uresničile," so nam povedali na Darsu, a konkretni korak bodo morali, kot že rečeno, narediti na pristojnem infrastrukturnem ministrstvu.

Dars mora skladno s Pravilnikom o zaporah na cestah s stožci zavarovati vsako vozilo, ob spremembi predpisov pa bodo morali v vsakem primeru poskrbeti tudi za odvoz pokvarjenih tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah. To bodo storili prek svojih pogodbenih partnerjev, ki jih bodo izbrali prek javnega razpisa. | Foto: STA , Dars mora skladno s Pravilnikom o zaporah na cestah s stožci zavarovati vsako vozilo, ob spremembi predpisov pa bodo morali v vsakem primeru poskrbeti tudi za odvoz pokvarjenih tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah. To bodo storili prek svojih pogodbenih partnerjev, ki jih bodo izbrali prek javnega razpisa. Foto: STA ,

Dars noče čakati dve uri, temveč tovornjak kar najhitreje umakniti

Dvourno časovno obdobje za umik izhaja iz Pravilnika o načinu označevanja in zavarovanja del na javnih cestah in ovir v cestnem prometu. Tako imenovana zapora K1 lahko stoji največ dve uri. Spremembe tega dela pravilnika po naših podatkih ne bo. Vozniki bodo na avtocesti predvidoma (ob zaščiti vozila) lahko menjali na primer gumo, ne pa opravljali večjih servisnih del na tovornjaku. Natančni predlog predpisa za zdaj še ni znan. V praksi bodo Darsovi pogodbeni partnerji - pooblaščenih za odvoz tovornih vozil je sedem različnih prevoznikov - najbrž že prej kot v dveh urah odpeljali pokvarjeno tovorno vozilo.

"Naš interes je, še zlasti z vidika varnosti, čim prej odstraniti tovorno vozilo; medtem ko ima zdaj voznik možnost 'izkoristiti' dve uri," so jasni pri Darsu.

Zakon je o določitvi, ali lahko voznik tovornjaka hodi okrog vozila, precej nejasen

Za zdaj ni povsem natančno jasno, v kolikšni meri bo voznik pokvarjenega tovornjaka še lahko sam poskušal popraviti vozilo. Bo lahko le menjal gumo, mu bodo dovolili manjše tehnične posege? Zakon o pravilih cestnega prometa je namreč pri določitvi, kateri pešci lahko stopijo na avtocesto ali hitro cesto, precej nejasen. Na površino ceste namreč lahko stopijo tudi "druge osebe, ki ponudijo in zagotavljajo potrebno pomoč".

 

Pri Darsu še poudarjajo, da se za voznike osebnih avtomobilov ob prilagojenih predpisih ne bo spremenilo nič. Na odstavnem pasu bodo lahko še naprej, v času dveh ur po postavljeni začasni zapori, odstranili svoje vozilo tudi prek zavarovalniških asistenc in podobno. | Foto: Klemen Korenjak Pri Darsu še poudarjajo, da se za voznike osebnih avtomobilov ob prilagojenih predpisih ne bo spremenilo nič. Na odstavnem pasu bodo lahko še naprej, v času dveh ur po postavljeni začasni zapori, odstranili svoje vozilo tudi prek zavarovalniških asistenc in podobno. Foto: Klemen Korenjak

Agencija za varnost prometa o predlogu načrtovanih sprememb ne ve še nič

Medtem ko se očitno ministrstvo za infrastrukturo in Dars dogovarjata o spremembi tega predpisa, ki ima neposredni vpliv na varnost voznikov tovornjakov (in višji račun za lastnike transportnih podjetji), pri Agenciji za varnost v prometu (AVP) o tem ne vedo še nič.

"Spremembe ne moremo komentirati, dokler nismo seznanjeni s predlogom novega predpisa," so nam sporočili iz AVP, kjer sicer poudarjajo, da se postopek ustavljanja v sili na odstavnem pasu med osebnimi avtomobili in tovornimi vozili ne razlikuje.

Kaj mora storiti voznik pokvarjenega tovornjaka ali osebnega avtomobila?

Voznik mora vključiti varnostne utripalke, varnostni trikotnik pa postaviti samo na nevarnih oziroma nepreglednih delih cest ali v primeru, da varnostne utripalke ne delujejo. Če gre za ustavljeno skupino vozil (tovornjak in priklopno vozilo) ali vozilo za prevoz nevarnega blaga, mora voznik postaviti dva varnostna trikotnika. Trikotnik mora voznik postaviti na zadostni razdalji, da ga lahko vozniki, ki se takšnemu vozilu približujejo od zadaj, pravočasno opazijo in varno ustavijo, če vozijo s predpisano hitrostjo. V primeru zmanjšane vidljivosti je treba ustavljeno vozilo osvetliti z dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi.

Pri Darsu še poudarjajo, da se za voznike osebnih avtomobilov ob prilagojenih predpisih ne bo spremenilo nič. Na odstavnem pasu bodo lahko še naprej, v času dveh ur po postavljeni začasni zapori, odstranili svoje vozilo tudi prek zavarovalniških asistenc in podobno.
Ne spreglejte