Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
27. 3. 2020,
7.47

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

5

Natisni članek

Koronavirus Prodaja avtomobilov

Petek, 27. 3. 2020, 7.47

4 leta, 1 mesec

Na evropske ceste letos vsaj 810 tisoč manj avtomobilov

Koliko manj novih avtov? Naredili oceno, številke so osupljive.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

5

BMW tovarna | Samo v Nemčiji naj bi letos izdelali skoraj četrt milijona manj avtomobilov kot lani. Te ocene sicer predvidevajo dokaj pozitiven razplet krize zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom. | Foto BMW

Samo v Nemčiji naj bi letos izdelali skoraj četrt milijona manj avtomobilov kot lani. Te ocene sicer predvidevajo dokaj pozitiven razplet krize zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom.

Foto: BMW

Ocene o vplivih, ki jih bo kriza zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom povzročila avtomobilski industriji, so trenutno narejene na podlagi domnev, da se kriza ne bo bistveno podaljšala. Tudi ob dobrem scenariju razpleta pa se bo število letos izdelanih avtomobilov zelo zmajšalo. Na svetu bodo letos izdelali vsaj 1,6 milijona avtomobilov manj kot lani, samo v Evropi 800 tisoč.

Čeprav so avtomobilski proizvajalci na Kitajskem lahko začeli postopno oživljati tovarne, širjenje krize v ZDA in Evropi hromi celoten avtomobilski posel. Že včeraj smo pisali o vplivu poslovanja tudi na trgovce v Sloveniji, ki trenutno ne morejo prodajati avtomobilov. Vsaj do 16. aprila je v Sloveniji tudi onemogočena registracija vozil.

Parkirišče tovarna
Avtomoto Leta milijonskih dobičkov, zdaj hud udarec: to pričakujejo od vlade

Evropske tovarne bodo izdelale vsaj 810 tisoč avtomobilov manj kot lani

Pri analitičnem podjetju Berylls so ocenili vpliv krize na avtomobilsko industrijo. Pri tem so predvidevali, da se bo v nekaj mesecih stanje normaliziralo. Predvidevali so torej pozitiven scenarij, vsako podaljševanje krize pa bi številke proizvodnega primanjkljaja še bistveno poslabšalo. Težava namreč ni le zaprtje tovarn, temveč predvsem padec kupne moči na trgu.

Že ob dobrem scenariju so negativni vplivi zelo jasni. Po svetu naj bi letos proizvajalci izdelali 1,6 milijona avtomobilov manj kot lani. To bi bil več kot desetodstotni upad proizvodnje. V Evropi naj bi letos izdelali vsaj 810 tisoč avtomobilov manj kot lani. To bo vplivalo na proizvodne procese v tovarnah in domnevno tudi na stabilnost zaposlovanj. Samo v Nemčiji bodo izdelali skoraj četrt milijona manj avtomobilov kot lani.

Po oceni Berylls bo med znamkami po svetu največji padec v proizvodnji doletel Ford (-156 tisoč), sledila naj bi koncerna Fiat Chrysler (-145 tisoč) in Volkswagen (-135 tisoč). V Evropi bo koncern PSA Peugeot Citroën izdelal vsaj 137 tisoč avtomobilov manj, okrog sto tisoč vozil manj bodo izdelali tudi pri Volkswagnu, BMW in Renault-Nissan-Mitsubishiju.
Ne spreglejte