SiolNET. Avtomoto Novice
1,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kje bo stala Teslina evropska gigatovarna?

1,41

termometer

Tesla še vedno vsakodnevno polni svetovne medije, ali zaradi težav s proizvodnjo, novih modelov ali subvencij. Tokrat so se hitro razširile govorice, da se je Elon Musk začel pogovarjati z nizozemskimi in nemškimi uradniki glede lokacije evropske gigatovarne.

Tesla mora za povečanje kapacitet proizvodnje zgraditi novo gigatovarno. Prvo zunaj meja ZDA bodo postavili v Šanghaju, naslednja pa bo stala nekje v Evropi. | Foto: Reuters Tesla mora za povečanje kapacitet proizvodnje zgraditi novo gigatovarno. Prvo zunaj meja ZDA bodo postavili v Šanghaju, naslednja pa bo stala nekje v Evropi. Foto: Reuters

Preprosto vprašanje - Nizozemska ali Nemčija?

Kot so poročali pri mediju Wall Street Journal, so se pri Tesli začeli dogovarjati z oblastmi na Nizozemskem in v Nemčiji glede možnosti gradnje gigatovarne. Kot sta zatrdili obe državi, so pogovori povsem neobvezujoči in ni nič zagotovljeno. Tesla ima na Nizozemskem evropski sedež, a Musk je že leta 2016, ob nakupu nemškega podjetja Grohmann Engineering, namignil, da bi radi novo tovarno zgradili ob francosko-nemški meji.

A še preden bodo začeli graditi evropski obrat, bodo postavili gigatovarno v Šanghaju, kjer že potekajo pogovori s tamkajšnjimi oblastmi. Šele po končani gradnji bodo začeli graditi v Evropi.

tesla S P100D Avtomoto Tisoč Nemcev brez 'priboljška' za novo teslo? Donald Trump Avtomoto Trump je Tesli zakuhal pravi polom cen Rimac concept two Avtomoto Hrvaška Tesla: "Superavto" prvič v Sloveniji #video

Raziskovalno središče imajo v Nemčiji

Teslin Grohmann Automation (po nakupu so ga preimenovali iz Grohmann Engineering) ima sedež v mestu Prüm v Nemčiji. Nedaleč stran si Musk želi zgraditi novo tovarno, saj imajo v Prümu zdaj raziskovalno središče, kjer pa ne bodo izdelovali novih avtomobilov. Ob prevzemu so Američani zatrdili, da bodo v prihodnjih dveh letih zaposlili dodatnih tisoč zaposlenih in razširili področje delovanja.

Glede na trenutne podatke ostaja le vprašanje, ali bodo pri Tesli novo gigatovarno zgradili ob mestu Prüm ali se bodo pomaknili bolj proti Beneluksu.

Musk se je začel pogovarjati z oblastmi na Nizozemskem in v Nemčiji. | Foto: Tesla Motors Musk se je začel pogovarjati z oblastmi na Nizozemskem in v Nemčiji. Foto: Tesla Motors

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin