Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 4. 2023,
5.43

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

11

Natisni članek

NIO Kitajska Prodaja avtomobilov

Petek, 21. 4. 2023, 5.43

12 mesecev

Kitajske avtomobilske znamke na vratih Evrope

Kitajci pred Evropo: bo politika zaščitila domače tovarne?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

11

Nio ES6 | Nio se je ob širitvi v Evropo že zapletel v dokaj bizaren sodni obračun z Audijem. | Foto Reuters

Nio se je ob širitvi v Evropo že zapletel v dokaj bizaren sodni obračun z Audijem.

Foto: Reuters

Kitajske znamke načrtujejo širitev v Evropo, ki jo narekujejo ohlajanje domačega trga in tudi manjši dobički ob vse ostrejših cenovnih pogojih. Ob tem v Evropi pričakujejo tudi politične ukrepe, ki bi prodor lahko upočasnili.

Kitajske avtomobilske znamke bi se morale pripraviti na zaščitniško politiko Evrope, je opozoril ustanovitelj znamke Nio William Li. Spregovoril je na okrogli mizi med avtomobilsko razstavo v Šanghaju, ki je s številnimi razkritimi novostmi - medtem ko je Evropa izgubila tradicionalno razstavo v Ženevi - pokazala na pomen tako kitajskega trga kot tudi njihove industrije.

Zeekr
Avtomoto Še ena kitajska znamka v Evropo: stara je šele dve leti #foto

HiPhi je najbolje prodajana kitajska premijska znamka. Z razkritjem modela Y so napovedali širitev na druge trge, med temi bo tudi Evropa. | Foto: HiPhi HiPhi je najbolje prodajana kitajska premijska znamka. Z razkritjem modela Y so napovedali širitev na druge trge, med temi bo tudi Evropa. Foto: HiPhi

Proizvodnja avtomobilov na Kitajskem je 20 odstotkov cenejša, zato tudi ugodnejše cene

Kitajci imajo prednost v nižjih proizvodnih stroških in naprednih programskih rešitvah, vse več znamk pa zdaj postopno prihaja v Evropo ali napoveduje prihod. Li pričakuje, da bo evropska politika zaščitila domače proizvajalce z različnimi dajatvami. Te je za električne avtomobile iz Kitajske že dvignila Turčija, ki je tudi sama ustanovila lastno znamko električnih avtomobilov. Proizvodnja avtomobilov na Kitajskem je okrog 20 odstotkov cenejša kot v Evropi in ZDA, je pokazal primer Tesline tovarne v Šanghaju.

Kitajci v Evropi vidijo dodaten potencialni trg, na drugi strani znamke, kot so Tesla, Dacia in BMW, proizvajajo električne avtomobile na Kitajskem in jih nato prodajajo v Evropi.

Tavares: Evropski politiki morajo najti odgovor

"Ko bo izvoz v Evropo rastel, se bodo prav gotovo zgodile zaščitniške politike. To ni dobro za globalni razvoj trajnostne mobilnosti, a obenem je treba spoštovati, da lahko vsaka država sprejme določene ukrepe in zaščiti domača podjetja," je v Šanghaju povedal Li.

Pred meseci je bil na temo Kitajske in Evrope že zelo jasen Carlos Tavares, predsednik Stellantisa. Če politiki v Evropi ne najdejo pravega odgovora, se nam obeta zelo trd boj, je Tavares dejal za nemški Automobilwoche.  

Nio je sicer premijska znamka, ki se šele postavlja na noge. Trenutno imajo v ponudbi šest modelov, letos jih bodo razkrili še dodatnih pet. V načrtu je tudi cenejša električna kombilimuzina, ki jo bodo izdelovali na Kitajskem in jo prodajali v Evropo.

Zeekr je znamka Geelyja z odkritimi evropskimi ambicijami. | Foto: Zeekr Zeekr je znamka Geelyja z odkritimi evropskimi ambicijami. Foto: Zeekr

MG-jev električni roadster za evropske ceste. MG praznuje stoletnico, a zdaj je v lasti kitajske družbe SAIC. | Foto: MG Motors MG-jev električni roadster za evropske ceste. MG praznuje stoletnico, a zdaj je v lasti kitajske družbe SAIC. Foto: MG Motors

Ne spreglejte