Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 1. 2015,
13.15

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 1. 2015, 13.15

8 let, 4 mesece

Kitajci lani kupili 23 milijonov vozil, kje so meje največjega avtomobilskega trga?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na Kitajskem so lani prodali 23,4 milijona vozil, kar je 6,9 odstotka več kot predlani. Čeprav se je rast glede na leto 2013 razpolovila, Kitajska ostaja daleč največji avtomobilski trg na svetu.

Kitajska po prodaji vozil ostaja zanesljivo pred ZDA

Rast prodaje vozil se je glede na predlani prepolovila: leta 2013 se je prodaja povečala za 13,9 odstotka, na 21,98 milijona. Kitajska je ostala največji avtomobilski trg na svetu, precej pred ZDA, kjer so po ocenah svetovalne družbe Autodata lani prodali 16,5 milijona vozil oz. 5,9 odstotka več kot predlani.

Prodali manj gospodarskih in več osebnih vozil

Rast na Kitajskem je bila počasnejša od predhodnih napovedi kitajskega združenja avtomobilskih proizvajalcev CAAM, ki je julija sicer že znižal napoved z 10 na 8,3 odstotka.

Je pa rast prodaje osebnih vozil lani ostala krepkejša: prodali so 19,7 milijona avtomobilov oz. 9,9 odstotka več kot predlani.

Pričakujejo, da bo rast prodaje osebnih vozil leta 2015 ostala razmeroma visoka, da pa bodo gospodarsko ohlajanje in strožja pravila glede emisij vplivala na skupno prodajo vozil. Pri tem analitiiki napovedujejo, da se bo prodaja vozil letos povečala za 7,2 odstotka.

Nekatera kitajska mesta že omejila število letnih registracij vozil

Na Kitajskem je več mest uvedlo omejitve števila vozil, da bi zmanjšala gnečo na cesti in onesnaženost, med njimi Shenzhen, ki bo po novem letno izdal le sto tisoč novih registracij. Vlada bo podatke za vse leto 2014 objavila prihodnji teden. Vladni cilj je bila rast okoli 7,5 odstotka.

Analitiki na Kitajskem za letošnje leto napovedujejo za 7,2 odstotka večjo prodajo vozil.

Ne spreglejte