Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
1. 10. 2015,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gorivo Mercedes-Benz Volkswagen Peugeot

Četrtek, 1. 10. 2015, 14.32

8 let

Kateri avtomobili imajo najmanj realno porabo goriva? Na vrhu že drugo leto mercedesi …

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podatki o porabi goriva pri avtomobilih, ki jih je mogoče kupiti tudi v slovenskih prodajnih salonih, so v realnem prometu v povprečju 40 odstotkov višji. Še leta 2001 je bilo odstopanje 8-odstotno.

Zakaj uradni in realni podatki niso enaki?

Da podatki o porabi goriva, ki jih lahko najdemo v uradnih prodajnih katalogih, ne držijo oziroma ne odražajo realne porabe v prometu, seveda ni nič novega. V luči aktualne Volkswagnove afere, kjer pa so v motorje namestili programsko opremo za ponarejanje podatkov, pa so podobni izračuni še bolj pod drobnogledom javnosti. Do odstopanj prihaja zaradi aktualno veljavnega evropskega sistema merjenja porabe goriva in izpustov CO2 v laboratorijih.

Laboratorijski testi naj bi skrbeli za enakovredne razmere testiranj in s tem realno primerjavo med posameznimi avtomobili in znamkami, na drugi strani pa ti podatki nimajo veliko skupnega s porabo goriva in izpustom ogljikovega dioksida v realnem prometu. Med laboratorijskim testom je namreč temperatura ves čas le od 20 do 30 stopinj Celzija, pod avtomobilom je povsem gladka tekoča steza, v testnem laboratoriju niti ni nobenega vetra. Izjema so umetni sunki vetra, ki prek ventilatorjev simulirajo hitrost.

Računalnik simulira kombinacijo mestne in podeželske vožnje, kjer najvišja hitrost sega od 90 do 120 kilometrov na uro.

Pravila aktualnega testa so zadnjič spremenili leta 1997, zato je do danes že izgubil vso kredibilnost

Podatke o raziskavi so objavili pri odboru Transport & Enviroment znotraj Evropske komisije in že drugič zaporedoma je na nehvaležnem prvem mestu Mercedes-Benz. Sodeč po podatkih raziskave v povprečju poraba goriva pri njihovih modelih med uradnimi in realnimi podatki odstopa za 48 odstotkov, pri nekaterih modelih razreda A, C in E pa presega tudi 50 odstotkov. Avtomobila, kot sta BMW serije 5 in peugeot 308, sta prav tako "dosegla" skoraj 50-odstotno odstopanje.

V raziskavi je bilo vključenih 600 tisoč analiz posameznih avtomobilov. Leta 2001 je povprečno odstopanje znašalo komaj osem odstotkov, zdaj pa je povprečje v avtomobilski industriji že 40 odstotkov. Po podatkih izvajalcev raziskave to odstopanje voznika v povprečju stane 450 evrov letno.

"Podobno kot testi onesnaženja zraka je bil tudi evropski sistem testiranja avtomobilskih izpustov deskreditiran. Volkswagnov škandal je bil le vrh ledene gore," je dejal Greg Archer, predstavnik T&E.

Proizvajalci podpirajo spremembe, zaradi katerih se bo kupec lahko zanesel na podatke iz kataloga

Proizvajalci so se na rezultate odzvali z željo, da bi v Evropi kar najhitreje sprejeli nov sistem testiranja porabe goriva in okoljskih izpustov. Tega bi izvajali v realnem prometu in zato bi bili podatki bistveno bližje tistim uradnim iz prodajnih katalogov. Kupec se bo torej na uradne podatke dejansko lahko zanesel, kar danes pri praktično nobenem avtomobilu ni mogoče.

"Mercedes-Benz močno podpira uvedbo novega sistema, ki bi bil prinesel globalno sprejete prakse in standarde, saj si tudi mi želimo bolj primerljivih podatkov," so sporočili iz Mercedes-Benza, uvedbo novega sistema pa že dalj časa aktivno podpira tudi koncern PSA Peugeot-Citroen, enako velja tudi za druge znamke.

Po zadnjih napovedih naj bi nov sistem v Evropi dobili že čez dve leti, o njegovi uveljavitvi pa naj bi organi znotraj Evropske komisije zasedali v naslednjih dneh.

Ne spreglejte