Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 6. 2021,
9.47

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

električni avtomobili kia EV 6 Kia

Četrtek, 17. 6. 2021, 9.47

2 leti, 10 mesecev

Kia EV6

Kar večina "pozabi", so Korejci storili in ponudili

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Kia EV6 | Sprednji prtljažnik ima v primeru dvokolesnega pogona prostornino 52, pri štirikolesnem pogonu pa 20 litrov.  | Foto Kia

Sprednji prtljažnik ima v primeru dvokolesnega pogona prostornino 52, pri štirikolesnem pogonu pa 20 litrov.

Foto: Kia

Kia bo skupaj s Hyundaijem na trg poslala svoj prvi namensko izdelani električni avtomobil, ki je zaradi tehničnih in tudi praktičnih zmogljivosti požel že veliko zanimanja. Korejci za razliko od mnogih tekmecev niso pozabili niti na dodaten sprednji prtljažnik.

Če smo v zadnjem času pri mnogih novih in namensko izdelanih električnih avtomobilih pograjali pomanjkanje nekaterih praktičnih rešitev, na primer sprednjega manjšega prtljažnika za vsaj polnilni kabel (tega nimajo volkswagen ID.3, volkswagen ID.4, škoda enyaq, nissan ariya, mazda MX30, honda e …), so namensko izdelano električno platformo očitno bolje izkoristili pri korejskih znamkah Hyundai in Kia. Oba bosta svoja električna avtomobila izdelala z 800-voltnim sistemom, prav tako pa tudi takimi priročnimi rešitvami.

Kia bo novi električni EV6 na trg predvidoma pripeljala že letos. | Foto: Kia Kia bo novi električni EV6 na trg predvidoma pripeljala že letos. Foto: Kia Polnjenje zunanjih porabnikov z baterijo avtomobila in priročen sprednji prtljažnik

Kia je na primer predstavila fotografije notranjosti električnega športnega terenca EV 6. Sprednje sedeže je mogoče povsem položiti, na polnilni priključek je mogoče priklopiti tudi navadni električni kabel in tako baterija avtomobila z močjo 3,6 kilovata polni manjše zunanje porabnike.

Sprednji prtljažnik ima v primeru dvokolesnega pogona prostornino 52, pri štirikolesnem pogonu pa 20 litrov. V tesle gre spredaj cel kovček, tu bo prostora zanesljivo dovolj za polnilni kabel (podobno kot v audiju e-tronu). Večina tekmecev niti tega nima.

Prtljažnik ima pri EV6 osnovno prostornino 520 litrov, tega pa je mogoče povečati do 1.300 litrov.

Vleka tovora z maso do 1,6 tone

V notranjosti so uporabili reciklirane materiale, kot so oblazinjenje in preproge iz reciklirane plastike, usnje veganskega izvora in podobno. Zanimiv je podatek, da količina uporabljene reciklirane plastike predstavlja kar sto pollitrskih zavrženih steklenic.

In še zmogljivost vleke. Pri izbiri največje baterije s kapaciteto 77 kilovatnih ur (kWh) bo mogoče z avtomobilom vleči maso do 1.600 kilogramov, pri manjši bateriji s kapaciteto 58 kilovatnih ur pa do 750 kilogramov.

Pripomoček za polnjenje zunanjih porabnikov, in sicer z močjo do 3,6 kilovata. | Foto: Kia Pripomoček za polnjenje zunanjih porabnikov, in sicer z močjo do 3,6 kilovata. Foto: Kia

Kia EV6 | Foto: Kia Foto: Kia

Ne spreglejte