Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

LiDAR avtonomna vozila

Torek, 7. 8. 2018, 6.00

5 let, 8 mesecev

Kako vidi svet avtonomno vozilo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Startup podjetje Drive.ai, ki ima trenutno v ameriški zvezni državi Teksas floto samovozečih avtomobilov, je prikazalo, kako takšen avtomobil vidi svet okoli sebe. Ena programska oprema skrbi za vizualizacijo, druga simulira prihodnje teste z uporabo realnih podatkov.

Tako svet okoli sebe vidi avtonomno vozilo. | Foto: Reuters Tako svet okoli sebe vidi avtonomno vozilo. Foto: Reuters

Pomembno je, da računalnik vidi vse

Program vizualizacije okolja so razvili na MIT (Massachusetts Institute of Technology), zagonsko podjetje Drive.ai pa ga je prilagodilo za uporabo v svojih avtonomnih vozilih. Programska koda deluje v sožitju z vgrajenim avtomobilskim signalom GPS, kamerami in drugimi senzorji. Voznik lahko v realnem času prek zaslona nadzoruje, kaj vidi avtomobil. Kot je razvidno na posnetku, kjer avtomobil deluje v avtonomnem načinu, sistem ves čas prepoznava različne objekte ali udeležence v prometu. Ne zgreši niti dreves, znakov in pešcev.

Kot je razvidno na zgornjem posnetku, avtomobil v realnem času ustvari tridimenzionalni prostor okoli sebe, objekte primerno označi in jih tudi spremlja, dokler ne izginejo iz vidnega polja. Celoten proces se shranjuje, inženirji pa ga lahko kasneje pregledujejo še na računalnikih.

znak, grafiti, nalepke, železnice
Novice Nalepka na prometnem znaku popolnoma zmede samovozeči avtomobil

Novice Kdaj bodo po slovenskih cestah vozila popolnoma avtonomna vozila? #video
Avtomoto Naložba BMW na Češkem: Razvojni center za avtonomna vozila za vsaj 100 milijonov evrov

Pridobljene podatke preizkusijo še v simulatorju

Za pridobivanje podatkov ne uporabljajo le računalniške pameti, temveč pri obdelavi združijo tudi zapiske nadzornika v avtomobilu. Podatke nato prenesejo v simulator, kjer avtonomni avtomobil samodejno vozi po različnih mestih. V tem računalniško ustvarjenem svetu lahko pri Drive.ai upoštevajo različne spremenljive prometne zaplete in prilagajajo praktično vse parametre.

V nadzorovanem okolju lahko avtomobil v avtonomnem načinu preizkusijo tudi v nevarnih ali zapletenih okoljih, ki bi bila v resnici nevarna za preostale udeležence v prometu. Le tako lahko preizkusijo meje tehnike in odziv računalnika.

Trenutno ameriško podjetje razmišlja, da bi svojo kodo odprlo tudi drugim proizvajalcem in predelovalcem. Če bo storilo ta korak, bi lahko njihove algoritme začeli uporabljati tudi drugi proizvajalci.

Ne spreglejte