Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
9. 11. 2023,
5.49

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Velika Britanija avtonomna vozila

Četrtek, 9. 11. 2023, 5.49

5 mesecev, 2 tedna

Avtonomna vozila

Britanski zakon "kriv bo avto, ne voznik", v ZDA vpoklic po nesrečah

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
General Motors Cruise | Avtonomna vozila General Motorsa na ulicah v ZDA | Foto General Motors

Avtonomna vozila General Motorsa na ulicah v ZDA

Foto: General Motors

Velika Britanija bo predvidoma že prihodnje leto sprejela zakon, ki bo prinesel podrobnejše predpise na področju avtonomnih vozil. Bistvo bo v predpostavki, da bo za nesrečo kriv proizvajalec, ne "voznik" oziroma potnik v avtomobilu.

V ZDA je pred kratkim odmevala razsodba sodišča v primeru ene izmed prometnih nesreč, v katero je bila udeležena tesla. Svojci pokojnega voznika in poškodovanih potnikov so tožili Teslo ter se sklicevali na delovanje sistema polsamodejne vožnje. Sodišče je razsodilo, da je tudi pri vklopljenih vozniških asistentih danes še vedno za avtomobil odgovoren izključno voznik, ne tehnologija.

Britanci: Za varnost bo odgovoren proizvajalec, ne voznik potnik

Medtem ko lahko ta sodba postane podlaga tudi za morebitne preostale sodne primere, bodo v Veliki Britaniji storili drugače. Če sklepamo po govoru kralja Karla, bo parlament že prihodnje leto sprejel prvi zakon s področja avtonomnih vozil. Ta zakon bo podrobno pojasnil pravila in predvsem odgovornosti, kar bo omogočilo razvoj tovrstnih vozil na britanskih cestah. Kralj Karel je izpostavil prav vlaganja v nova zagonska podjetja in potrebo po skrbi za britansko konkurenčnost na tem področju.

Njegovih besed so bili veseli predstavniki tehnoloških start-upov in tudi zavarovalnic. Odgovornost za morebitne nesreče bo na strani proizvajalca avtonomnega vozila, ne potnikov v njem, ki morajo danes še vedno bdeti nad vožnjo.

Veliki apetiti po tehnologiji avtonomnih vozil, toda pot je še zelo dolga …

V tehnologijo samodejnih avtomobilov veliko vlagajo zagonska podjetja, nekoliko pa se je v zadnjem obdobju ohladilo investicijsko navdušenje pri klasičnih proizvajalcih. Ti imajo trenutno veliko razvojnih stroškov že z elektrifikacijo pogonov, avtonomna tehnologija pa prihodke in zaslužke prinaša šele na dolgi rok. Poleg Tesle je v ZDA trenutno z avtonomnimi vozili najbolj aktiven General Motors. Njihov avtonomni oddelek Cruise se je znašel v težavah, potem ko so mu v Kaliforniji odvzeli operativno licenco. Po zadnji nesreči s pešcem in neustrezno reakcijo po nesreči je GM začasno ustavil proizvodnjo svojega robotaksija, prav tako bodo s cest umaknili 950 teh samovozečih avtomobilov. General Motors je Cruise leta 2016 kupil za milijardo dolarjev. Na področju avtonomne tehnologije se je do zdaj najbolj opekel Uber.

Po besedah Mary Barre, izvršne direktorice GM, avtonomna tehnologija ostaja eno ključnih področij za razvoj podjetja v prihodnje. Do leta 2030 bi lahko po njeni oceni Cruise prispeval 50 milijard prihodkov. V tretjem četrtletju 2023 je Cruise izgubil 700 milijonov dolarjev. Tudi Elon Musk je v preteklosti že poudaril, da so avtonomna vozila ključna za pričakovano rast Tesle v prihodnjih desetletjih.

 

Ne spreglejte