SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako je bilo mogoče z letalom preskočiti silvestrovo in potovati nazaj v času?

0

termometer

 | Foto:
Ob prehodu iz leta 2015 v 2016 je bilo mogoče na čezoceanskih letih preskočiti 31. december, potniki pa so lahko celo potovali nazaj v času. Vzleteli so leta 2016, ob pristanku so bili v letu 2015.

Potniki na krovu airbusa preskočili silvestrovo

Letalski promet se ne ustavi niti na prehodu iz starega v novo leto in marsikdo si kozarec šampanjca, s katerim nazdravi novemu letu, privošči visoko na nebu. Čezoceanska potovanja z letali so povezana s precejšnjimi časovnimi razlikami, v nekaterih primerih pa se med krajem vzleta in pristanka ne menja le ura, temveč celo datum.

Primer prevoznika Qantas iz Avstralije, ki z airbusom A380 opravlja tudi redne polete med Dallasom v ZDA in Sydneyjem v Avstraliji. Potniki, ki so se 30. decembra zvečer odpravili na polet, so v avstralski prestolnici pristali že zgodaj zjutraj na novega leta dan. Med letom so torej povsem preskočili 31. december in se niso mogli posvečati silvestrskemu praznovanju.

Vzleteli leta 2016, pristali leta 2015

Zanimiv je bil tudi primer leta družbe Japan Airlines. Njihov boeing 777 je iz Tokia odletel že 1. januarja 2016, nekaj minut po polnoči, ko so potniki na krovu že pred vzletom lahko slavili vstop v novo leto. Toda ko so po lokalnem času okrog pol petih popoldne pristali v San Franciscu v ZDA, so se tam domačini na najdaljšo noč v letu šele pripravljali. Da, potniki so se v Kaliforniji spet znašli na 31. decembra leta 2015.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin