Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
9. 2. 2015,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nakup avtomobila

Ponedeljek, 9. 2. 2015, 11.17

8 let

Kako izbirčni kupci avtomobilov smo Slovenci: kupiti letnik 2014 ali 2015?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avtomobilski trgovci za vozila iz zaloge z letnico 2014 nudijo dodatne popuste. Bi torej vzeli avtomobil iz zaloge ali bi si ga raje opremili po svojih željah in nanj tudi počakali?

Avtomobili iz zaloge z omejenim izborom motorjev in opreme

Kdor se za nakup osebnega avtomobila odloči v prvih mesecih novega leta, se nemudoma znajde pred zanimivo dilemo. Številni avtomobilski uvozniki in prodajalci takrat namreč pri sebi še hranijo bolj ali manj veliko zalogo vozil, ki so jih kupili že nekaj mesecev prej v starem letu. Ti avtomobili so sicer navadno povsem enaki in tudi nimajo prevoženih kilometrov. So torej povsem novi, a kupec jih mora vzeti take kot so že opremljeni.

Popusti so realnost čez celo leto, a za vozila iz zaloge so navadno najvišji

Prodajalci prek različnih akcij za avtomobile z lansko letnico nudijo tudi več tisoč evrov popustov. Tak avtomobil je seveda še vedno nov in kdor ni izbirčen pri konfiguraciji vozila, ga ne mika trenutno trendovska individualna prilagodljivost in se je pripravljen odreči tudi morebitni tehnični nadgradnji novih avtomobilov, lahko na tak način precej privarčuje. Enako velja za modele, ki bodo kmalu dobili svojo prenovo ali pa celo novo generacijo.

Že res, da bo čez denimo pet let, ko bo kupec avtomobil hotel prodati, v oglasu njegov avtomobil leto starejši od realne starosti. Toda takrat bo s tem še vedno izgubil precej manj denarja, kot ga bo ob nakupu privarčeval. V prometnem dovoljenju se namreč tudi ne nahaja več podatek o letnici proizvodnje, temveč le še letniku 1. registracije.

Konkretni primeri? Volkswagen za golfa z zaloge ponuja do 2.500 evrov popusta, za tourana celo 4.500 evrov, Seat ima pri leonu do 3.500 evrov popusta, podobno velja tudi za primerljive Fordove avtomobile in še nekaj znamk s slovenskega trga.

Ne spreglejte