Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2020,
10.17

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

6

Natisni članek

tovarna avtomobilov Renault espace Renault megane Renault

Četrtek, 21. 5. 2020, 10.17

3 leta, 11 mesecev

Kaj se dogaja pri Renaultu - zapiranje tovarn in ukinitev šestih modelov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

6

Renault grand scenic in ford s-max | Vse bolj glasne so govorice, da bo Renault ukinil šest modelov. | Foto Gašper Pirman

Vse bolj glasne so govorice, da bo Renault ukinil šest modelov.

Foto: Gašper Pirman

Renault želi do leta 2022 privarčevati dve milijardi evrov, zato bodo drastično zategnili pas in pričeli varčevati. Posledično so vse pogostejše govorice, da bi v okviru varčevalnih ukrepov radi zaprli manjše proizvodne obrate in ukinili nekatere najslabše prodajane modele.

Kot poroča Autonews, bi radi pri Renaultu zaprli več obratov, med prvimi pa bodo ugasnili obrat Dieppe, ki je eden najmanjših v portfoliu znamke. Nekoč so tam sestavljali legendarne športne modele pod okriljem Renault sport, zdaj pa tam Alpine izdeluje enega boljših športnikov A110. V tej tovarni je zaposlenih okoli 400 delavcev, v februarju pa so v Evropi prodali le 61 modelov A110. V lanskem letu so ti modeli našli le 4.376 kupcev in leta 2018 1950 kupcev.

Renault grand scenic in ford s-max
Avtomoto Neuradno: bo Renault ukinil tri zelo znane avtomobile?

Selitev proizvodnje v Slovenijo ogroža še eno tovarno

Na seznamu tovarn, ki bi jih radi zaprli, je tudi obrat Flins blizu Pariza. V njem Renault izdeluje avtomobile od leta 1952, zdaj pa Zaradi varčevalnih ukrepov naj bi zaprli tudi nekaj proizvodnih obratov. | Foto: Gregor Pavšič Zaradi varčevalnih ukrepov naj bi zaprli tudi nekaj proizvodnih obratov. Foto: Gregor Pavšič izdelujejo električni zoe in nissan micro. Velik del proizvodnje so jim v lanskem letu prevzeli Turki in Slovenci, zato Francozi ne vidijo več smisla v vzdrževanju te tovarne.

Zaprli naj bi še dve tovarni, Choisy-LeRoy, kjer je zaposlenih okoli 250 zaposlenih, in Morbihan na zahodu Francije, kjer je zaposlenih okoli 400 delavcev. Na "smetišče zgodovine" pa naj bi poslali šest modelov - megane, koleos, talisman, scenic, espace in prej omenjeni A110.

Ne spreglejte