SiolNET. Avtomoto Novice
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Kaj najbolj vpliva na življenjsko dobo pnevmatik in varnost na cesti?

Oglasno sporočilo

Življenjska doba gum bo veliko daljša, če upoštevate nekaj nasvetov in jih pravilno skladiščite. Kako sta povezana varna vožnja in zavarovanje za avto?

Pnevmatike ali gume morajo biti pravilno skladiščene, saj nepravilno skladiščenje bistveno vpliva na njihovo življenjsko dobo. Prostor za shranjevanje gum mora biti temen in suh. Če takega prostora nimate, izkoristite možnost, da za hrambo poskrbi vaš izbrani vulkanizer.

Skoraj vsi vulkanizerji imajo namreč posebej v ta namen pripravljen prostor za skladiščenje. Cena za skladiščenje je odvisna od tega, kako shranjujete gume (s platišči ali brez), kako velike so vaše pnevmatike in pri kom se bodo hranile. 

Zimska pnevmatika ima drugačen profil kot letna. | Foto: Zimska pnevmatika ima drugačen profil kot letna.

Življenjska doba pnevmatik je zelo različna

V Sloveniji smo priča izrazitim temperaturnim spremembam glede na menjavo letnih časov, zato večina vulkanizerjev priporoča nakup dveh kompletov pnevmatik – štirih zimskih in štirih letnih gum. Če si pred nakupom pomagate s poročilom AMZS o testiranju pnevmatik, si lahko olajšate izbiro letnih ali zimskih gum, saj so informacije glede kakovosti in lastnosti pnevmatik preprosto dosegljive.

Če veliko časa preživljate na cesti in dnevno opravljate daljše vožnje, je smiselno, da investirate v najbolj kakovostne pnevmatike. Pnevmatike, ki so na letnem testu dosegle najboljše ocene, so lahko ključnega pomena za vašo varnost v prometu. Ko se boste pozimi srečali z zahtevnimi razmerami na cesti – ledeno ali zasneženo površino –, boste hvaležni, da je vaš avto primerno opremljen. Ustrezne pnevmatike, ki so edini stik avta s cestiščem, izjemno pripomorejo k bolj varni in zanesljivi vožnji. Pri zimski opremi so namreč na prvem mestu prav pnevmatike, saj so te v neposrednem stiku s podlago.

Pravočasna menjava pnevmatik vam zagotovi, da ne obstanete na cesti v zimskih razmerah. | Foto: Pravočasna menjava pnevmatik vam zagotovi, da ne obstanete na cesti v zimskih razmerah.

Če zimskih gum ne zamenjate pravočasno, se lahko njihova življenjska doba bistveno skrajša, saj niso primerne za vožnjo v poletnih temperaturah in po razgretem cestišču. Poleg tega je vožnja z zimskimi pnevmatikami poleti lahko nevarna, saj so zimske pnevmatike veliko manj odzivne, zato je nevarnost trka bistveno večja zaradi daljše zavorne poti. Prav tako letne pnevmatike niso primerne za pozimi.

Trije WIZ-ovi namigi za prihranke

  • Izberite kakovostne pnevmatike, pravočasno jih zamenjajte, pravilno jih shranjujte ter tako podaljšajte njihovo življenjsko dobo in bodite v vsakem trenutku varni na cesti.
  • S pravimi gumami lahko prihranite tudi pri gorivu – evropska oznaka za prihranek pri gorivu (Fuel Economy) vam pove, v kateri razred spadajo izbrane gume in kaj lahko pričakujete pri porabi (na to vas opozori sličica gume s črpalko za gorivo). A pomeni najnižjo porabo, G najvišjo.
  • Prihranite pri svojem zavarovanju za avto, še preden pride čas za to – preverite, kako lahko prihranite pri WIZ-u, naredite svoj izračun cene le z vnosom registrske tablice in si shranite izračun. S tem sodelujete tudi v nagradni igri Shrani izračun za TOP nagrado za nove zimske gume, telefon Samsung, gorivo in druge nagrade. 

S sodelovanjem v nagradni igri do top nagrad | Foto: S sodelovanjem v nagradni igri do top nagrad

Izgovori, ki jih ne bi smelo biti

Vsi dobro vemo, da 15. november in 15. marec pomenita zadnji alarm pred začetkom nove sezone, a se zaradi pomanjkanja časa ali denarja marsikdo raje odloči za "dremež". Med najpogostejšimi izgovori, zakaj še nismo zamenjali gum, sta "nimam časa" in "nimam denarja". Za prvega ni nikakršnega opravičila, pri drugem pa morate temeljito razmisliti, kakšne posledice ima lahko na cesti tri, pet ali deset metrov daljša zavorna pot. Letne gume pozimi ne zagotavljajo enakega oprijema kot zimske, vplivajo pa tudi na obnašanje avtomobila med vožnjo. Zato je pomembno, da še pred prvim snegom oz. ob znižanju temperatur obiščete vulkanizersko delavnico in preobujete svoj avto v zimsko obutev.

Varni vozniki zavarujejo svoje avtomobile ceneje

Če ima vaš jekleni konjiček dobro in sezoni primerno obutev, lahko vi varneje vozite. Varni vozniki z leti pridobivajo boniteto (prehajajo v nižji premijski razred in pridobivajo več popusta) ter s tem nižjo ceno za svoje zavarovanje za avto.

Pri WIZ-u je zdaj še enostavneje izračunati ceno zavarovanja za avto, saj to lahko storite le z vnosom registrske številke. Če shranite izračun, sodelujete tudi v nagradni igri za TOP nagrade.

Naročnik oglasnega sporočila je GENERALI D.D.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin