SiolNET. Avtomoto Novice
2,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Slovenska premiera: opel astra

Jo še prepoznate? Prvič v Sloveniji in že so jo odpeljali.

2,57

termometer

Opel Astra
Foto: Opel

Opel je v Slovenijo pripeljal (in odpeljal) dva primerka nove opel astre, ki bo predvidoma na slovenske ceste čisto zares zapeljala spomladi prihodnje leto. Avtomobil zamuja, kar je odraz tiste negotovosti, s katero se avtomobilska industrija in Opel, ki ni izjema, danes najbolj ukvarjata.

"Postati smo morali skrajno prilagodljivi," je prvo leto poslovanja pod madžarskim trgovcem Wallis Automotive Europe opisal Borut Gazvoda, dolgoletni vodja znamke Opel v Sloveniji.

Gazvoda pri tem ni mislil na razmere pod okriljem velikega madžarskega trgovca, temveč predvsem na negotove razmere v proizvodnji novih avtomobilov. Opel je v zadnjem, že tako kriznem letu v Evropi nekoliko izgubil sapo, pa tudi pomembnejših novosti ni imel. Zdaj se znamka, ki je od leta 2017 pod okriljem francoskega koncerna PSA Peugeot Citroen, počasi spet postavlja na noge in tudi v Sloveniji išče svojo prepoznavnost.

Opel astra Foto: Gregor Pavšič Astra je stara 30 let in je peti najpogostejši avtomobil na cestah v Sloveniji

Zamiki pri dobavah in predvsem negotove napovedi, kdaj bodo določene avtomobile trgovci sploh dobili, pri tem seveda ne pomagajo. Tudi proizvodnjo prenovljenega grandlanda so za slovenske kupce zamaknili za cel kvartal.

Nova generacija astre je za Opel eden najpomembnejših avtomobilov, pred leti je postala astra tudi prepričljiva zmagovalka takratnega izbora Slovenski avto leta. Astra je leta 1991 v ponudbi Opla zamenjala kadetta in v naslednjih 30 letih jih je na ceste zapeljalo več kot 15 milijonov. Konec lanskega leta se jih je po slovenskih cestah vozilo še 29 tisoč, kar astro postavlja na peto mesto najbolj pogostih avtomobilov v Sloveniji.

Opel Astra Foto: Opel

Opel astra Foto: Opel

Opel astra Foto: Gregor Pavšič

Od bencinskega do povsem električnega pogona

O cenah za slovenske kupce (postopek naročil se bo začel šele po novem letu) je še prezgodaj govoriti. Znano pa je, da bo astra na voljo tako z bencinskimi kot z dizelskimi motorji in tudi s priključno-hibridnim pogonom, od leta 2023 pa tudi s povsem električnim pogonom.

Opel se je namreč zavezal, da bo od leta 2028 prodajal le še povsem električne avtomobile. Taka je bila, zanimivo, nekoč (še pod streho General Motorsa in v visokih izgubah) tudi ideja takratnega predsednika znamke Karla-Thomasa Neumanna, ki pa so ga (tudi zato?) odstavili.

Opel astra Foto: Gregor Pavšič Dimenzijske razlike so komaj opazne, oblikovno pa je astra zdaj močno drugačna

Najnovejša astra je sicer dolga 4,3 metra, široka 1,8 metra in ima 2,6 metra medosne razdalje. Po zaslugi kratkih previsov je v primerjavi s predhodnico slabega pol centimetra daljša, medosno razdaljo pa so ji podaljšali za 1,3 centimetra. Prtljažnik meri 422 litrov osnovne prostornine.

Osnovna moč 1,2-litrskega bencinskega motorja bo 81 kilovatov, v primeru priključnega hibrida (pogon kot v priključno-hibridnem peugeotu 508 in 3008) bo moč zrasla na 165 kilovatov (225 "konjev").

Pri Oplu obljubljajo značilni nemški pridih avtomobila, ki zdaj kot astra prvič izhaja s francoske platforme EMP2. Oblikovno povzema nov slog, ki ga je Opel že pokazal predvsem z novo generacijo mokke.

Opel astra Foto: Gregor Pavšič

Opel Astra Foto: Opel

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin