Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 3. 2021,
11.01

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

6

Natisni članek

električna vozila kia EV 6 Kia

Torek, 30. 3. 2021, 11.01

2 leti, 11 mesecev

Kia EV6

Jasno sporočilo Kie: Znamo in si upamo, to je naš novi avto #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

6

Kia EV6 | EV6 oblikovno izstopa iz dozdajšnje Kijine modelne palete in kaže, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. | Foto Kia

EV6 oblikovno izstopa iz dozdajšnje Kijine modelne palete in kaže, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.

Foto: Kia

Skupina Hyundai-Kia je že ob koncu lanskega leta napovedala korenite spremembe s predstavitvijo nove arhitekture E-GMP. Konec februarja so navdušili z razkritjem modela ioniq 5, zdaj pa so štafetno palico prevzeli pri Kii in predstavili svoj prvi namenski električni model EV6. Trimetrska medosna razdalja prinaša prostorno potniško kabino, obenem lahko vleče prikolico s skupno maso do 1.600 kilogramov, ima sprednji in zadnji prtljažnik, v notranjosti dva zaslona, digitalizirana fizična stikala, štirikolesni pogon ... Doseg? Uradno tudi do 510 kilometrov, v realnosti čez 400 kilometrov. Proizvodnja bo stekla v drugi polovici julija, k nam bodo prvi avtomobili zapeljali jeseni.

EV6 je prvi Kijin globalni električni avto, zato niso ničesar prepustili naključju. Z njim so želeli pokazati, kako oni vidijo električno prihodnost, in obenem položiti temelje za vseh sedem namenskih električnih modelov, ki bodo na ceste zapeljali v prihodnjih letih. Glede na videno lahko pričakujemo veliko, tako Hyundai kot Kia sta se ozrla h konkurenci in ponudila več, kot ponujajo drugi.

EV6 GT hitrejši kot taycan

Morda še bolj kot s številnimi uporabnimi lastnostmi so pri Kii presenetili z razkritjem različice EV6 GT, ki ima s pomočjo dveh elektromotorjev 430 kilovatov in 740 njutonmetrov navora. Od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v 3,5 sekunde in doseže maksimalno hitrost 260 kilometrov na uro. Gre za najhitrejšo kio v zgodovini znamke, obenem pa je EV6 GT močnejši in hitrejši kot porsche taycan 4S.

Bolj zanimiva za širšo javnost bo osnovna različica s pogonom na zadnji kolesni par in zmogljivostjo baterija 77,4 kilovatne ure, pri kateri je doseg omejen na 510 kilometrov. Na voljo bo tudi štirikolesni pogon, a z manjšo baterijo z zmogljivostjo 58,0 kilovatne ure in dosegom okoli 410 kilometrov. Osnovno različico bo poganjal en elektromotor z močjo 168 kilovatov, štirikolesno različico pa dva elektromotorja z močjo 239 kilovatov. Za primerjavo: ioniq 5 ima na voljo dve bateriji, eno z 58 in drugo z 72,6 kilovatne ure.

Korejci so oblikovno želeli združiti obliko kombilimuzine in športnega terenca, poudarek pa je na prostorni potniški kabini. | Foto: Kia Korejci so oblikovno želeli združiti obliko kombilimuzine in športnega terenca, poudarek pa je na prostorni potniški kabini. Foto: Kia

Vleče lahko prikolico z maso do 1.600 kilogramov

Arhitekturo E-GMP si EV6 deli z ioniqom 5, zato je tudi Kijin avto opremljen z 800-voltno polnilno arhitekturo. To prinaša možnost polnjenja z močjo do 350 kilovatov, pri tej moči polnjenja pa se bo baterija napolnila od 0 do 80 odstotkov v samo 18 minutah, kar pomeni, da bo voznik za 100 kilometrov dosega moral baterijo polniti štiri minute in pol.

EV6 je opremljen še s funkcijo deljenja električne energije, zato lahko prek vgrajene 220-voltne vtičnice poganja tudi domove z močjo 3,6 kilovata. V praksi to pomeni, da ima dovolj energije, da v primeru izpada električne energije oskrbuje hišo z elektriko ob prižgani klimatski napravi in televiziji vsaj 24 ur. Pohvali se lahko tudi z možnostjo vlečne kljuke in možnostjo vleke tovora s skupno maso do 1.600 kilogramov.

Tudi zima mu ne pride do živega

Vemo, da imajo številni električni modeli pozimi kar nekaj težav z zmanjšanim dosegom, ki niti približno ne dosega obljubljenih številk. Pri Kii so se lotili tudi tega problema in vgradili inovativno toplotno črpalko, ki zbira odvečno toploto iz hladilnega sistema avtomobila. S tem se izboljša učinkovitost ogrevanja avtomobila, pri minus sedmih stopinjah Celzija pa je doseg enak kot pri temperaturi 25 stopinj Celzija. Pri vseh različicah je vgrajeno tudi pametno regeneriranje zavorne energije, s pomočjo obvolanskih ročic pa voznik izbira med šestimi različnimi načini vožnje.

Hyundai ioniq 5
Avtomoto Hyundai ioniq 5 − upravičeno se ga bojita Tesla in Volkswagen

Drugačen zunaj, prostoren znotraj

Kljub kompaktnim zunanjim meram 2.900 milimetrov dolga medosna razdalja v kabini omogoča podobno veliko prostora, kot ga ponujajo srednje veliki športni terenci. Jochen Paesen, podpredsednik notranjega oblikovanja, je na razkritju povedal: "Ljudi najprej pritegne zunanjost vozil, a se na koncu zaljubijo v notranjost, kjer preživijo večino časa. Za nas je bilo zato oblikovanje navdihujoče notranjosti EV6 najpomembnejše. Verjamemo, da lahko EV6 navdihuje stranke, da sprostijo svojo ustvarjalnost."

Eden najbolj izstopajočih elementov je infozabavni zaslon. Preprosti obliki širokega zaslona in armaturne plošče dajeta notranjosti občutek odprtosti. Sprostitveni sedeži so tanki, lahki in sodobni ter odeti v moderne, vizualno zanimive in robustne tkanine, narejene iz predelane plastike, pri čemer je prihranek enakovreden 111 plastenkam za vodo.

Prtljažni prostor zadaj ima 520 litrov, s spuščenimi sedeži v drugi vrsti se prostornina prtljažnika poveča na 1.300 litrov. Avto ima spredaj pod motornim pokrovom dodatnih 52 litrov prostornine za shranjevanje oziroma 20 litrov pri različici s štirikolesnim pogonom.

V Sloveniji jeseni, a ne bo poceni

Proizvodnja bo stekla v drugi polovici julija, kot pravijo pri slovenskem uvozniku KMAG, bodo prvi avti pri nas enkrat jeseni. Cene so za zdaj še neznane, a glede na velikost in številne rešitve bodo z upoštevano subvencijo zagotovo nad petdesetimi tisočaki.

KIA EV6 | Foto: Kia Foto: Kia

KIA EV6 | Foto: Kia Foto: Kia

Ne spreglejte