Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 2. 2022,
8.20

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

3

Natisni članek

dirkališče Dirka Porsche

Nedelja, 13. 2. 2022, 8.20

2 leti, 2 meseca

Porschejeve virtualne ceste

Izum za vsak žep: poglejte, kaj bodo izumili pri Porscheju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

3

Porsche virtual roads | Voznik bo lahko svojo najljubšo cesto posnel kar prek telefona in jo potem v digitalni obliki prevozil še na domačem računalniku ali simulatorju. | Foto Porsche

Voznik bo lahko svojo najljubšo cesto posnel kar prek telefona in jo potem v digitalni obliki prevozil še na domačem računalniku ali simulatorju.

Foto: Porsche

Porsche je naznanil nov projekt Virtual Roads, s katerim želijo vsem voznikom s pomočjo tehnologije pričarati vožnjo po njihovih najljubših cestah kar v objemu udobnega doma. Le s pomočjo telefona in aplikacije bo voznik izbral svoje najljubše ceste in jih potem preprosto prenesel v domači vozniški simulator.

Za digitalizacijo cest za uporabo v različnih igrah in aplikacijah trenutno potrebujejo laserje in skenerje, celoten proces pa razvijalcem vzame več mesecev, če ne let. Poleg tega poteka celoten razvoj dirkalne igre kar nekaj časa. Pri Porscheju bi radi ta čas bistveno skrajšali, zato so razvili aplikacijo Virtual Roads.

Na pomoč priskoči umetna inteligenca

Pri Porscheju je v ozadju programska oprema, ki so jo razvili pri Way Ahead Technologies. Ta za svoje delovanje uporablja umetno inteligenco. Poleg ceste je programska oprema zmožna ločiti in zarisati tudi elemente ob cesti, drevesa, znake in druge posebnosti. Celotna pot se nato hitro in natančno izriše v tridimenzionalnem formatu.

Kot so pojasnili pri Way Ahead Technologies, trenutna različica programske opreme lahko digitalizira osem kilometrov ceste v manj kot eni uri. Čas procesiranja je odvisen predvsem od kompleksnosti ceste, tudi od vozil, ki jih voznik srečna na poti. Vsi avtomobili, motoristi in pešci so odstranjeni z digitalizirane ceste. Program je zmožen zaznati tudi neravnine in različne vrste asfalta, vse to se potem pozna tudi pri vožnji na simulatorju. Kdaj bo Virtual Roads na voljo uporabnikom, še ni znano.

Porsche virtual roads | Foto: Porsche Foto: Porsche

Ne spreglejte