Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

4

Natisni članek

Kitajska Cesta

Torek, 8. 1. 2019, 4.00

5 let, 3 mesece

Izjemna zgodba in ena najbolj spektakularnih cest na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

4

Enega izmed najbolj nevarnih predorov na svetu je na odročnem delu Kitajske, v gorovju Taihang, izdelalo vsega 13 vaščanov, ki je Guoliang povezal s civilizacijo. Pred več kot 40 leti so za izgradnjo porabili štiri tisoč krampov in 12 ton jekla. Zdaj predor ni le edina prevozna povezava med dvema pokrajinama, temveč tudi pomembna turistična atrakcija.

Guoliang tunel | Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia Majhna napaka prinaša velike težave

1,2 kilometra dolg, pet metrov visok in štiri metre širok predor Guoliang v gorovju Taihang se je zaradi svojega položaja in dejstva, da Velika okna in ozka cesta. Prostora za napake ali drug avtomobil tukaj ni. | Foto: Pinterest Velika okna in ozka cesta. Prostora za napake ali drug avtomobil tukaj ni. Foto: Pinterest je izklesan v čisti skali, hitro uveljavil kot turistično privlačna točka. Gre za eno najbolj slavnih cest na Kitajskem in enega največkrat opevanih predorov na svetu.

Predor, ki je izklesan v živo skalo na obrobju gore, so uradno odprli prvega maja leta 1977. Še preden so se domačini na lastno pest odločili za izgradnjo ceste, so več let prosili državo za pomoč, a vedno naleteli na gluha ušesa. 350 vaščanov se je zato odločilo in izbralo 13 najmočnejših moških ter prodalo nekaj živine in pridelka za nakup gradbenih pripomočkov. Trinajst domačinov ga je izdelovalo kar pet let. Pri tem so porabili štiri tisoč krampov in 12 ton jekla. Ko so leta 1972 začeli kopati, je bila vasica Guoliang povezava z zunanjim svetom le prek strmih, ozkih in dolgih stopnic, zgrajenih v gori Taihing v provinci Henan. Izredno nepredvidljiv in spolzek vzpon je bil nevaren tudi za najbolj izkušene in previdne vaščane.

Uvršča se med deset najvišje ležečih predorov

Cesto velikokrat uporabljajo tudi avtobusi. Z njimi do vasice in na ogled predorov pridejo predvsem turisti. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Cesto velikokrat uporabljajo tudi avtobusi. Z njimi do vasice in na ogled predorov pridejo predvsem turisti. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Trinajst vaščanov je vodil Shen Mingxin, ki je tudi začel projekt izgradnje novega predora. Čeprav jih je med gradnjo kar nekaj izgubilo življenje, je skupinica neusmiljeno nadaljevala delo. Po petih letih jim je uspelo zaključiti in ustvariti enega najbolj nenavadnih predorov na cesti.

Strašljiv predor krasi 30 različnih oken. Nekatera so velika le nekaj deset centimetrov, medtem ko največja merijo tudi nekaj metrov. Zaradi makadamske ceste in skalnatih sten je vožnja izredno nevarna. Manjša napaka in voznik hitro pristane v steni, če v enačbo dodamo še naproti vozeči promet in številne pešce, je vožnja pravi adrenalinski podvig. V resnici je cesta dovolj široka za en avtomobil, zato so ustvarili dodatne cone, kjer se lahko avtomobil umakne, a vožnja v temi ali dežju vzvratno je vse prej kot lahek zalogaj.

Ne spreglejte