Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 2. 2018,
9.56

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

1

Natisni članek

Finska vozniška dovoljenja

Torek, 6. 2. 2018, 9.56

6 let, 2 meseca

Imajo Finci vozniško dovoljenje prihodnosti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

1

Vozniško dovoljenje Finska | Foto Great Apes

Foto: Great Apes

Medtem ko bodo v Sloveniji stara vozniška dovoljenja v uporabi še do leta 2023, v Evropi pa celo še deset let dlje, Finci uvajajo poskusno obdobje digitalnega vozniškega dovoljenja.

Na Finskem vozniško dovoljenje velja tudi za sredstvo osebne identifikacije. Ker se fizična dovoljenja v njihovih 30 letih veljavnosti redko obnovijo in se zato posameznik lahko predstavlja  s precej zastarelo osebno fotografijo, bodo zdaj začeli preizkusno obdobje uporabe digitalnega vozniškega dovoljenja.

Aplikacija z najnovejšo fotografijo voznika, podatki o prometnih prekrških, njegovem avtomobilu …

Aplikacija na mobilnih telefonih je povezana z vsemi potrebnimi državnimi digitalnimi bazami podatkov. Tako je dovoljenje vedno opremljeno z najnovejšo fotografijo voznika, podatkih o njegovem avtomobilu, prometnih prekrških oziroma kazenskih točkah. Razvijalci sistema – finski družbi HiQ in Great Apes – so poskrbeli tudi za številne varnostne metode, ki preprečujejo zlorabo podatkov in uporabo dovoljenja drugi osebi.

Neposredno podporo projektu je dala finska agencija za varnost v prometu. Tam si po koncu preizkusnega obdobja želijo tudi dejanske uporabe digitalnih dovoljenj. Tako Fincem s seboj ne bi bilo treba več nositi fizičnega plastičnega vozniškega dovoljenja. Novi vozniki na Finskem na izdajo dovoljenja čakajo tudi do tri tedne.

Vozniško dovoljenje Finska | Foto: Great Apes Foto: Great Apes

V Sloveniji stara dovoljenja še do leta 2023, v Evropi do leta 2033

Evropska unija za zdaj digitalne oblike še ne priznava kot veljavno vozniško dovoljenje, precej pozno zahtevajo tudi prehod s klasične na kartično obliko dovoljenja. 

V direktivi 2016/126/ES so kot skrajni rok prehoda na novo obliko fizičnih vozniških dovoljenj (kartica namesto knjižice) določili šele 19. januar leta 2033. Slovenski parlament je decembra 2016 potrdil spremembo zakona o voznikih, ki so ga predlagali na slovenskem ministrstvu za infrastrukturo. Novi rok za zamenjavo dovoljenj v Sloveniji je zdaj 19. januar 2023.
Ne spreglejte