SiolNET. Avtomoto Novice
0,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Imajo Finci vozniško dovoljenje prihodnosti?

0,91

termometer

Vozniško dovoljenje Finska
Foto: Great Apes

Medtem ko bodo v Sloveniji stara vozniška dovoljenja v uporabi še do leta 2023, v Evropi pa celo še deset let dlje, Finci uvajajo poskusno obdobje digitalnega vozniškega dovoljenja.

Na Finskem vozniško dovoljenje velja tudi za sredstvo osebne identifikacije. Ker se fizična dovoljenja v njihovih 30 letih veljavnosti redko obnovijo in se zato posameznik lahko predstavlja  s precej zastarelo osebno fotografijo, bodo zdaj začeli preizkusno obdobje uporabe digitalnega vozniškega dovoljenja.

Aplikacija z najnovejšo fotografijo voznika, podatki o prometnih prekrških, njegovem avtomobilu …

Aplikacija na mobilnih telefonih je povezana z vsemi potrebnimi državnimi digitalnimi bazami podatkov. Tako je dovoljenje vedno opremljeno z najnovejšo fotografijo voznika, podatkih o njegovem avtomobilu, prometnih prekrških oziroma kazenskih točkah. Razvijalci sistema – finski družbi HiQ in Great Apes – so poskrbeli tudi za številne varnostne metode, ki preprečujejo zlorabo podatkov in uporabo dovoljenja drugi osebi.

Neposredno podporo projektu je dala finska agencija za varnost v prometu. Tam si po koncu preizkusnega obdobja želijo tudi dejanske uporabe digitalnih dovoljenj. Tako Fincem s seboj ne bi bilo treba več nositi fizičnega plastičnega vozniškega dovoljenja. Novi vozniki na Finskem na izdajo dovoljenja čakajo tudi do tri tedne.

Vozniško dovoljenje Finska Foto: Great Apes

V Sloveniji stara dovoljenja še do leta 2023, v Evropi do leta 2033

Evropska unija za zdaj digitalne oblike še ne priznava kot veljavno vozniško dovoljenje, precej pozno zahtevajo tudi prehod s klasične na kartično obliko dovoljenja. 

V direktivi 2016/126/ES so kot skrajni rok prehoda na novo obliko fizičnih vozniških dovoljenj (kartica namesto knjižice) določili šele 19. januar leta 2033. Slovenski parlament je decembra 2016 potrdil spremembo zakona o voznikih, ki so ga predlagali na slovenskem ministrstvu za infrastrukturo. Novi rok za zamenjavo dovoljenj v Sloveniji je zdaj 19. januar 2023.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin