Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2015,
4.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Honda Družinski Avtomoto

Četrtek, 5. 11. 2015, 4.56

8 let

Honda HR-V – na vrata slovenskih garaž trka s sporočilom varnosti in uporabnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Honda HR-V je kompaktni SUV, ki poleg razrednih konkurentov napada tudi limuzine. Poleg značilne visoke vozne dinamike ponuja višje sedenje, lažje vstopanje, boljšo uporabnost in več prostora.

Kupejevska linija kljub višini

Pri Hondi poudarjajo odlične vozne lastnosti novega modela HR-V, primerljive z limuzinami, čvrsto karoserijo po vzoru večnamenskih crossover vozil in varnost, dokazano s čisto sveže objavljenim rezultatom - 5 pet zvezdic - na varnostnih preizkusnih trčenjih Euro NCAP.

Kompaktni 1,6 metra visoki SUV ponazarja dinamično kupejevsko zunanjost z razširjenim spodnjim delom karoserije in nizkim težiščem, ki zagotavlja stabilnost. Ta je okrepljena z novimi blažilniki z dvema batnima drsnikoma. Prvi je pritrjen na notranjo os in umirja delovanje blažilnika med normalno vožnjo, drugi, nameščen med dvema vzmetema, poveča silo blaženja pri polnem gibu blažilnika, kadar je podvozje močneje obremenjeno, na primer med hitro vožnjo skozi zavoje.

Dinamičnemu značaju vozila ustreza tudi položaj za volanom poleg visoko dvignjene konzole, ki ustvarja občutke, primerljive s sedenjem v športnem kupeju. Kljub kupejevskemu spuščanju ostrešja nista potnika zadaj prostorsko prav nič prikrajšana, 4,3-metrska dolžina pa omogoča tudi razredno velik 431-litrski prtljažnik.

Prostor za prtljago se lahko raztegne v ravno dno, enako kot že več let pri jazzu pa lahko z navpično postavljeno zadnjo klopjo prevažamo fikus ali dva. Ceneno pokrivalo prtljažnega prostora pa je primer varčevanja, ki ga ne bi privoščili niti kakšnemu nizkocenovniku.

Bencinski 96-kilovatni motor z dvema menjalnikoma

Pogon ventilov je kombiniran s sistemoma VTEC (dva režima dviga odmičnih gredi) in VTC (na odmični gredi omogoča časovno spreminjanje odpiranja / zapiranja sesalnih ventilov). Oba sistema skupaj z neposrednim vbrizgavanjem v valje namesto v sesalni kanal zagotavljata deset odstotkov večjo moč in sedem odstotkov večji navor.

Poleg serijskega šeststopenjskega ročnega menjalnika je za doplačilo 1.500 evrov na voljo brezstopenjski menjalnik CVT s sedmimi prednaloženimi prestavnimi razmerji.

Dizelski 1,6-litrski motor z majhnim in učinkovitim turbinskim polnilnikom in nekaterimi spremembami doseže največjo močjo 88 kilovatov. Z novim katalizatorjem, kombiniranim s filtrom trdih delcev so zmanjšane emisije, motor pa je povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Sodobni varnostni sistemi in oprema, slovo od klasične ročne zavore

Pomoč aktivnega zaviranja v mestu je standardna, zahtevnejši varnostni sistemi pa spadajo k opremi elegance oziroma executive. Gre za nenamerno prehajanje v sosednji pas, opozorilo pred naletom, prepoznavanje prometnih znakov in inteligentni omejevalnik hitrosti, vezan na delovanje tempomata.

HR-V je prva honda, ki se je odpovedala ročni zavori, vendar jo za to prvenstvo ne mislimo hvaliti. Poleg avdio zaslona s telefonijo in navigacijo se tudi delovanje klimatske naprave nadzira z dotikom oziroma potegom kot pri pametnem telefonu. Kroženje zraka je izboljšano z natančnejšo porazdelitvijo svežega zraka skozi sistem treh šob pred sovoznikom. Nastavljive šobe omogočajo z leve proti desni srednjo, šibkejšo in močno vpihovanje zraka.

Tri stopnje opreme in akcijski popust

V 1.600 evrov dražji opremi elegance so poleg že navedenih varnostnih sistemov še meglenki, usnjen volan s prestavno ročico, dvopodročna klima, senzor za dež, park senzorji spredaj in zadaj, daljinsko odpiranje oken in zlaganje ogledal, Honda Connect s 7-palčnim zaslonom, DAB sprejemnik, internet radio, povezljivost Aha …

Najvišja stopnja executive stane dodatnih 3.400 evrov postavlja vozilo na 17-palčna platišča, stekleno panoramsko ostrešje je pomično, poleg sta vzdolžni letvi, vgrajena sta LED glavna žarometa, v notranjosti (vstopanje s pametnim ključem) pa navigacija Garmin.

Tu dodajmo, da so redne cene za vozila honda HR-v akcijsko znižane za 2.000 evrov, pri čemer se pri uvozniku še niso opredelili o trajanju akcije. V prihodnjem letu računajo na prodajo 150 do 180 vozil in poudarjajo, da gre omejeno količino.

Ne spreglejte