Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
13.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Honda Športni Avtomoto

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 13.19

8 let, 1 mesec

Honda civic type R – z več kot 280 "konji" napada rekord Nordschleifa

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V aktualno bitko za rekord na stezi Zelenega pekla se bo najverjetneje podala še ena izjemno zmogljiva kombilimuzina. Japonci predstavljajo serijsko različico najzmogljivejšega civica vseh časov.

Pod motornim pokrovom moči združila legendarni i-VTEC in turboprepih

Japonci bodo torej po konceptu iz letošnje Ženeve na salon v Pariz pripeljali serijsko različico svojega aduta za tržni spopad v svetu izjemno zmogljivih kombilimuzin. Z leonom cupro, meganom RS, astro OPC itd. se bo spopadel novi civic type R, ki po besedah japonskih inženirjev obljublja izredno odzivnost povsem novega dvolitrskega turbostroja.

Novi dvolitrski bencinski motor i-VTEC iz serije Earth Dreams Technology bo združil vse najboljše iz legendarnih visokovrtečih se atmosferskih motorjev s tehnologijo i-VTEC in dodal še prisilno polnjene za še večjo odzivnost motorja. Motor naj bi ponudil več kot 280 konjskih moči oziroma več kot 205 kilovatov. Največji navor naj bi presegal 400 njutonmetrov. Ta količina bo po obljubah iz Honde razpoložljiva že pod 2.000 motornimi vrtljaji.

Suehiro Hasshi, projektni vodja novega civica type R, je poudaril, da ima Honda za seboj štiri modelske derivate športne oznake type R (civic, integra, accord in NSX), a v primerjavi z novim strojem nihče ne zmore ponuditi take izkušnje z vidika odzivnosti v smislu zaloge surove moči in navora.

Stikalo +R in ročni menjalnik za čistokrvno dirkaško izkušnjo

Japonci so v novemu superšportnem civicu združili dva karakterja. Type R naj bi bil namreč kljub svoji športnosti sposoben opravljali tudi naloge kultiviranega družinskega avtomobila. Drugi karakter, ki spominja na zver brez usmiljenja do tekmecev, pa se aktivira s stikalom +R, nameščenim ob strani volanskega obroča. To je tipka, ki voznika popelje tudi na dirkaško stezo, če je potrebno.

Aktivacija tega stikala poveča odzivnost motorja, motorna elektronika prilagodi krivuljo navora. Bolj neposreden in odziven postane tudi krmilni mehanizem, ki skupaj s štiristopenjsko nastavljivim sistemom aktivnega blaženja vozniku ponudi skoraj povsem dirkaški občutek obvladovanja avtomobila.

Inženirji so z mehansko rešitvijo "steer axis" opremili prvo premo in njeno vzmetenje z namenom, da bi čim bolj zadušili tako imenovano "trganje volana iz rok". Gre za nujen ukrep obvladovanja podajanja tolikšne moči in navora zgolj na sprednji kolesni par.

V prid kar najbolj prvinskim športnim vozniškim občutkom in nižanju mase bo novi civic type R na voljo s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ki so ga v Hondi, kot trdijo, prilagodili za zagotavljanje izrednih voznih občutkov in izboljšanje zmogljivosti predvsem na stezi.

Ne spreglejte