Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
16. 7. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

5

Natisni članek

Tesla električni avtomobili

Torek, 16. 7. 2019, 4.00

4 leta, 9 mesecev

Z električnim avtomobilov s severa Evrope proti Dalmaciji

Hit poletja: 1.600 km, do Slovenije so se ustavili petkrat #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

5

Tesla 3 | Na Teslinih hitrih polnilnicah v Sloveniji (Kozina, Ljubljana, Maribor) stane ena kilovatna ura električne energije 25 centov. Ponekod v tujini je polnjenje še za nekaj centov dražje. Zaradi dobre razvejanosti polnilnic in njihove zanesljivosti pa je potovanje z električnim vozilom prek Evrope že dokaj rutinsko. Povsem priporočljive postanke vozniki izkoristijo še za polnjenje. | Foto Gregor Pavšič

Na Teslinih hitrih polnilnicah v Sloveniji (Kozina, Ljubljana, Maribor) stane ena kilovatna ura električne energije 25 centov. Ponekod v tujini je polnjenje še za nekaj centov dražje. Zaradi dobre razvejanosti polnilnic in njihove zanesljivosti pa je potovanje z električnim vozilom prek Evrope že dokaj rutinsko. Povsem priporočljive postanke vozniki izkoristijo še za polnjenje.

Foto: Gregor Pavšič

Tesla je letos spomladi začela v Evropo pošiljati prve električne avtomobile modela 3. Številne med njimi lahko srečamo tudi na slovenskih cestah. Z električno energijo se do Slovenije (in naprej proti Hrvaški) pripeljejo tesle 3 z registrskimi oznakami Nizozemske, Danske, Švedske, Norveške, Nemčije in podobno. Kolikokrat jih morajo polniti in koliko taka pot stane?

tesla 3
Avtomoto Podvig Slovencev z novo teslo 3, "čudom" Elona Muska

Letos poleti precej pogost prizor na slovenskih cestah. Nove tesle 3 z registracijami oddaljenih držav, med njimi Norveške, Danske, Nizozemske, Švedske … | Foto: Gregor Pavšič Letos poleti precej pogost prizor na slovenskih cestah. Nove tesle 3 z registracijami oddaljenih držav, med njimi Norveške, Danske, Nizozemske, Švedske … Foto: Gregor Pavšič Med drugimi smo tako srečali tudi voznika tesle 3 z Danske, ki je baterijo svojega avtomobila polnil na bencinskem servisu pri Kozini. Za njim je bila okrog 1.600 kilometrov dolga pot, ki jo je prevozil povsem na električno energijo. Sicer se je odpravljal do Hrvaške.

Pri naših južnih sosedih je polnilna infrastruktura še manj zanesljiva kot v Sloveniji, a se vseeno izboljšuje in širi tudi s podporo hitrih polnilnic z enosmernim tokom. Tesla ima mrežo svojih hitrih polnilnic, ki so precej bolj zanesljive, razvejano po vsej Dalmaciji.

Danec na poti do Slovenije polnil štirikrat

"To je moje peto polnjenje na poti. Ustavim se za pol ure, napolnim baterijo do 80 odstotkov in nato nadaljujem. To torej ni nobena težava, je pa pot seveda dolga," nam je povedal Danec v temnosivi tesli modela 3 v različici longe range.

Za 1.600 kilometrov dolgo pot z Danske bi teoretično, brez vmesnih postankov, potrebovali okrog 16 ur. S polnjenji si je pot podaljšal za dve uri in pol, kar pa je primerljivo s tudi sicer normalnim razporedom postankov na tako dolgi poti čez Evropo.

Zato tudi električni avtomobil z dovolj velikim dosegom lahko odlično služi kot potovalni avtomobil med vožnjo na dopust. Prednost za lastnike tesel je v njihovi razviti in zanesljivi lastni mreži hitrih polnilnic (moč prek 100 kilovatov), za lastnike preostalih vozil pa se zdaj širi evropska mreža Ionity.

Ne le tesle, v Portorož je iz Norveške pripeljal tudi novi električni audi e-tron. | Foto: Gregor Pavšič Ne le tesle, v Portorož je iz Norveške pripeljal tudi novi električni audi e-tron. Foto: Gregor Pavšič

Samo v juniju so jih v ZDA izdelali in kupcem dostavili več kot 21 tisoč, skupno na svetu pa že več kot 300 tisoč, je poročal Bloomberg. | Foto: Gregor Pavšič Samo v juniju so jih v ZDA izdelali in kupcem dostavili več kot 21 tisoč, skupno na svetu pa že več kot 300 tisoč, je poročal Bloomberg. Foto: Gregor Pavšič

Sto avtocestnih kilometrov s teslo 3 stane okrog šest evrov

Cene polnjenj na Teslinih polnilnicah se med državami malenkost razlikujejo. Pri predpostavki porabe 20 kWh na 100 prevoženih kilometrov (za potratnejšo vožnjo po avtocesti) bi ob povprečni ceni polnjenja 30 centov za eno kWh 100 prevoženih kilometrov stalo šest evrov. Za pot z Danske torej okrog 100 evrov. Odvisno tudi od avtomobila, porabe energije, potovalne hitrosti, gneče na cesti in podobnega. Podobno kot pri bencinu in nafti je torej tudi "potovalna" elektrika ob avtocestah dražja.

Pri polnilnicah Ionity je cena neodvisna od lokacije in količine energije, voznik vselej plača osem evrov (ali funtov) na polnjenje. To je finančno sicer ugodneje za tistega, ki bi se pripeljal s prazno baterijo in jo imel čas polniti do konca (v zadnjih 20 odstotkih se polnjenje močno upočasni). Kdor bi v praksi baterijo dopolnil s približno 50 odstotki, bi za 100 kilometrov plačal bolj ali manj enak znesek kot voznik tesle 3.

V treh letih s porodnimi krči do šest tisoč izdelanih tesel 3 na teden

Tesla je proizvodnjo modela 3 začela prav pred tremi leti. Julija 2016 so izdelali prvega in nato v nekaj mesecih komaj vzpostavili proizvodnjo. V tem obdobju so izdelali le nekaj sto avtomobilov, nato pa kmalu rešili te (resne) porodne težave.

Samo v juniju so jih v ZDA izdelali in kupcem dostavili več kot 21 tisoč, skupno na svetu pa že več kot 300 tisoč, je poročal Bloomberg. Tedensko jih zdaj v ameriškem Freemontu izdelajo okrog šest tisoč. Letos spomladi so prvi pripeljali tudi v Evropo. Samo Norvežani so jih v prvih treh mesecih registrirali že več kot osem tisoč.

Tesla model 3 sicer v Evropi stane okrog 60 tisoč evrov (brez subvencije) in pomeni vmesno stopnjo med cenejšimi električnimi avtomobili z višjim dosegom (hyundai kona, naslednji VW ID.3) in premijskimi električnimi športnimi terenci (audi e-tron, jaguar I-pace, mercedes EQ C …). V praksi je tesla 3 še največji tekmec klasičnim premijskim limuzinam znamk, kot so BMW, Audi in Mercedes-Benz.
Ne spreglejte