Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2015,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota

Četrtek, 15. 10. 2015, 11.18

8 let

Hibridni pionir 4.0: novi prius je bolj dinamičen in za 18 odstotkov varčnejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na salonu v Tokiu, ki vrata odpre 29. oktobra, bo Toyota podrobneje predstavila 4. generacijo priusa. Ta je, predvsem tehnično, naredil velik korak naprej v smislu manjše porabe goriva in izpustov.

Izkoristek bencinskega motorja zdaj že 40-odstoten

Pri priusu je seveda najbolj na očeh njegov pogon, ki je leta 1997 v avtomobilski svet v serijsko proizvodnjo prinesel kombinacijo bencinskega in električnega motorja. V teoriji se tokrat ni spremenilo nič, je pa izvedba zdaj opazno naprednejša, vključno z bencinskim motorjem.

Ta je še vedno 1,8-litrski VVT-i, a z izboljšanim (dvojnim) hlajenjem, z novimi bati, z izboljšanim dovodom zraka (izdatnejše vrtinčenje), z izdatnejšim vračanjem izpušnih plinov v zgorevalne komore in z zmanjšanim notranjim trenjem. S tem so toplotni izkoristek z dozdajšnjih 38,5 dvignili na 40 odstotkov.

Manjša in lažja elektromotor in menjalnik

Elektromotor in prenos moči (menjalnik) jim je uspelo zmanjšati in narediti lažja. Elektromotorju so za 20 odstotkov zmanjšali izgube zaradi trenja, prenos moči pa zdaj ni več planeten, ampak izveden z običajnim zobniškim predležjem. Manjša in lažja je tudi nadzorna enota, ki je zato lahko nameščena neposredno nad prenos moči.

Baterija še vedno NiMH, a s povečano energijsko gostoto

Baterija, namenjena pogonu, je prav tako spremenjena. Še vedno stavijo na tip NiMH (nikelj-metal-hidridno), za katero pravijo, da je optimalna izbira, so jim jo je za novi prius uspelo zmanjšati, s tem pa so jo lahko namestili pod zadnjo klop.

Ker so iz zadka v motorni prostor (kjer jim je, kot rečeno, uspelo zmanjšati tamkajšnje komponente) prestavili tudi pomožno baterijo, jim je prtljažnik uspelo povečati za 56 litrov, tako da zdaj meri 502 litra.

Mimogrede: menda bodo kupcem ponudili tudi možnost litij-ionske pogonske baterije.

Vse izboljšave se seštejejo v kar za 18 odstotkov manjšo porabo

Končni rezultat so za 18 odstotkov manjša poraba in izpusti. Konkretne vrednosti za evropski trg (po tukajšnjih normah) še niso znane, zagotovo pa vrednost normne porabe ne bo bistveno drugačna od 3,2 litra na 100 kilometrov v mešanem ciklu (zdaj 3,9). Po japonskih standardih je povprečna poraba novega priusa 2,5 litra na 100 kilometrov.

Nova platforma, večji manevrski prostor za aerodinamike, oblikovalce in druge razvojnike

Novi prius je tudi prva toyota, ki je nastala na novi modularni platformi TNGA (Toyota new global architecture). Ta je zmanjšala maso (tudi zaradi več jekla visoke trdnosti kot do zdaj), znižala težišče avtomobila in povečala vzvojno togost vozila, prius pa je zdaj tudi za dva centimetra nižji. Poleg tega nova platforma omogoča bolj aerodinamično karoserijo, kjer svoj delež prinesejo tudi aktivni poklopci pred hladilnikom; količnik upora zraka se je tako z 0,25 zmanjšal na 0,24.

Novi prius ima poleg naštetega še drugačno zadnjo premo – dozdajšnjo poltogo so zamenjale posamične obese. Kljub nekoliko manjšim zmogljivostim pogona (bencinski motor ima kilovat manj, torej skupaj 72, elektromotor pa 53 namesto 60) pa zaradi naštetih izboljšav obljubljajo opazno več dinamike v vožnji.

Nov, boljši informacijski sistem za voznika, več prostora za potnike

Pravijo, da je bolj dinamičnega videza tudi nova zunanjost, delno tudi zaradi žarometov v dvoji tehniki LED, ki dovoljujejo več svobode oblikovalcem. V notranjosti obljubljajo malo več prostora (predvsem v širino na zadnji klopi), novi in boljši pa so tudi sedeži, ki ponujajo več udobja in boljšo oporo telesu.

Na novo so zasnovali še voznikov informacijski sistem; enobarven zaslon se je umaknil večjemu (4,2-palčnemu) barvnemu z večjo ločljivostjo, nekaj podatkov pa bo po novem tudi na projicirnem zaslonu.

Z novo generacijo priusa novi varnostni sistemi

V priusu 4. generacije bo tudi nekaj novih sistemov za pomoč vozniku in potnikom. Med njimi so radarski tempomat, sistem samodejnega zaviranja (ki s pomočjo radarja in kamere zaznava tudi pešce) v sili, nadzor nad mrtvimi koti in pametni parkirni pripomoček za samodejno parkiranje.

Ne spreglejte