Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
9.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

1

Natisni članek

cene gorivo

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 9.36

6 let, 7 mesecev

Gorivo v Sloveniji bo spet dražje, kakšne so cene v soseščini?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

1

Slovence jutri čaka precejšnja podražitev pogonskih goriv. Med našimi sosednimi državami se ceneje vozijo Avstrijci in Madžari, poleg Italijanov pa imajo trenutno višje cene goriv tudi Hrvati. Trgovci čakajo na novembrsko odločitev vlade, ali naj cene goriv sprosti vsaj ob avtocestnem križu.

Neosvinčeno 95-oktansko gorivo se bo jutri podražilo za dober odstotek, dizelsko gorivo pa za kar dva odstotka.  | Foto: Matej Leskovšek Neosvinčeno 95-oktansko gorivo se bo jutri podražilo za dober odstotek, dizelsko gorivo pa za kar dva odstotka. Foto: Matej Leskovšek

Jutri občutna podražitev pogonskih goriv

Zaradi dviga cen nafte na sredozemskih borzah in krepitve dolarja se bodo jutri povišale cene pogonskih goriv na slovenskih črpalkah. Liter neosvinčenega 95-oktanskega goriva se bo jutri podražil za slaba dva centa (1,245 EUR), liter dizelskega goriva pa za 2,5 centa (1,149 EUR).

V primeru dizelskega goriva bi bilo to največ po lanskem avgustu, ko smo za liter dizla plačali tudi po 1,5 evra. Najcenejše dizelsko gorivo je bilo v začetku leta, ko smo za liter odšteli le 0,97 evra. Pred slabim letom je bila torej 50-litrska posoda za gorivo cenejša za 8,5 evra.

Poraba avtomobilov z bencinskim motorjem se je v nekaterih primerih že izenačila s porabo dizlov. | Foto: Vinko Kernc Poraba avtomobilov z bencinskim motorjem se je v nekaterih primerih že izenačila s porabo dizlov. Foto: Vinko Kernc


Primeri avtomobilov z bencinskim motorjem, ki se po porabi primerjajo z dizli:

Japonec, ki se s podobo in tehniko posmehuje evropskim dizlom
Suzukija ne gre ga soditi po videzu, temveč po vsebini
Bencinska opel astra, ki že izniči prednost dizlov?
Električni kabel pri BMW zniža porabo na 3,9 litra

Nekateri avtomobil se po porabi že zlahka primerjajo s porabo dizelskih motorjev. Trenutno je 50-litrska posoda goriva pri bencinskem motorju pet evrov dražja, kar pri 20 tisoč prevoženih kilometrih (ob predpostavljeni porabi 6 litrov na 100 prevoženih kilometrov) pomeni približno tisoč evrov višji letni strošek za gorivo. Maloprodajna cena vozila z bencinskim motorjem je navadno od dva do tri tisoč evrov, navajamo nedavni primer opel mokke, višja od dizelske različice.

Resna alternativa klasičnim pogonskim virom še vedno ostaja avtoplin. Liter stane okrog 50 centov, kar je kljub višji porabi oziroma slabši energetski vrednosti ostaja precej ugodneje od bencinskega ali dizelskega goriva.


Pred slabim letom je bila torej 50-litrska posoda za dizelsko gorivo cenejša za 8,5 evra. | Foto: Pred slabim letom je bila torej 50-litrska posoda za dizelsko gorivo cenejša za 8,5 evra.

Bo vlada podaljšala uredbo o nadzorovanih cenah goriv?

Slovenija ima še vedno državno nadzorovane najvišje cene pogonskih goriv na bencinskih črpalkah, ki pa jih zaradi državno določenih prodajnih marž trgovci skoraj nikoli ne znižajo. V začetku novembra se bo iztekla zdajšnja državna uredba o določanju cen, o njihovi sprostitvi vsaj ob avtocestnem križu pa določena ministrstva in trgovci govorijo že dalj časa.

Primerjava najnižjih cen goriva s sosednjimi državami (50-litrska posoda za gorivo):

 

dizel

95-oktanski bencin

Slovenija

57 EUR

62  EUR

Avstrija

51 EUR

55 EUR

Hrvaška

57 EUR

61 EUR

Madžarska

56 EUR

58 EUR

Italija

62 EUR

71 EUR

Slovenci, ki živijo blizu avstrijske državne meje, so pogosti obiskovalci bencinskih črpalk tik čez mejo.  | Foto: Gregor Pavšič Slovenci, ki živijo blizu avstrijske državne meje, so pogosti obiskovalci bencinskih črpalk tik čez mejo. Foto: Gregor Pavšič

V naši soseščini imajo najcenejše gorivo Avstrijci

Gorivo v sosednih državah tudi zato, ker ima Slovenija edina v Evropski uniji še vedno državno nadzorovane cene pogonskih goriv, ostaja cenejše. Na avstrijskem Koroškem je mogoče liter dizelskega goriva dobiti za 1,03 evra, torej za približno deset centov manj, kot bo to predvidoma stalo jutri v Sloveniji. Pri 50-litrski posodi goriva bo torej račun za Korošce v Avstriji pet evrov manjši. Še večja je razlika pri bencinskem gorivu, ki v Avstriji stane le 1,1 evra na liter.

Na Hrvaškem so cene trenutno še višje kot v Sloveniji. Liter dizelskega goriva stane vsaj okrog 8,6 kune, torej 1,15 evra. Tudi slovenski Petrol na svojih bencinskih črpalkah pri južnih sosedih ponuja liter dizla za tak znesek.

Povprečna cena goriv na Madžarskem po podatkih AMZS znaša 1,17 evra za dizel in le 1,13 evra za 95-oktansko bencinsko gorivo. Pričakovano so višje cene v Italiji, kjer je treba v okolici Trsta za liter goriva odšteti vsaj 1,24 evra, veliko dražje pa je tam bencinsko gorivo.

Ne spreglejte