Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
10.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

3

Natisni članek

BMW Družinski Avtomoto Zeleni avtomoto izpusti

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 10.38

6 let, 6 mesecev

Test nove različice: bavarski enoprostorec kot priključni hibrid

Test: BMW 225xe active tourer – električni kabel zniža porabo na 3,9 litra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

3

bmw 225xe active tourer luxury line | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Na prvi predstavitvi active tourerja je BMW napovedoval tudi štirikolesni pogon, vendar niso omenjali elektrike. In res sta na ceste najprej zapeljala bencinski in dizelski xDrive, preden se je rodil hibrid. Za sprednji pogon skrbi 1.500-kubični stokilovatnii bencinski trivaljnik, za zadnjega pa 65-kilovatni elektromotor. Priključnega hibrida smo deset dni pridno polnili in praznili. Energijski rezultati so zanimivi.

Poudarki:

Tehnični podatki, pikolovci, vaše mnenje in oprema ter servisi

Da pride do zgledno nizke porabe, je potrebno izkoristiti vse njegov elektro potencial. | Foto: Klemen Korenjak Da pride do zgledno nizke porabe, je potrebno izkoristiti vse njegov elektro potencial. Foto: Klemen Korenjak 41 kilometrov znaša največji doseg med vožnjo na elektriko, vendar ne z največjo "električno" hitrostjo 125 kilometrov na uro.

Čas polnjenja na gospodinjskih priključkih je od dveh ur do treh ur in 15 minut (odvisno koliko energije je še v bateriji), praktično nič hitreje ne gre na običajnih mestnih polnilnicah.

Največja sistemska moč 165 kilovatov omogoča največjo hitrost 202 kilometra na uro in pospeševanje v 6,7 sekunde do sto kilometrov na uro, pri čemer je odločilen navor takoj pri speljevanju z mesta.

V hibrida je vgrajen 36-litrski rezervoar za bencin za razliko od active tourerja z enakim stokilovatnim trivaljnikom in pogonom zgolj na sprednji kolesi, katerega rezervoar meri 51 litrov.

Motor: 100-kilovatni turbobencinski trivaljnik in 65-kilovatni elektromotor.
Poraba na testu: 3,9 l goriva/100 km in 4,5 kWh/100 km
Cena testnega vozila: 51.431 EUR

Električno polnilno mesto je na sprednjem levem blatniku, polnjenje doma traja okoli tri ure (povsem prazna baterija), na običajnih mestnih polnilnicah pa skoraj nič hitreje. | Foto: Klemen Korenjak Električno polnilno mesto je na sprednjem levem blatniku, polnjenje doma traja okoli tri ure (povsem prazna baterija), na običajnih mestnih polnilnicah pa skoraj nič hitreje. Foto: Klemen Korenjak

O active tourerju smo napisali že skoraj vse

O drugačnosti 1,5-litrskega trivaljnika s pogonom spredaj je najprej poročal Ciril Komotar na prvi vožnji, nato se je temu v zanimivi primerjalni zgodbi posvetil Vinko Kernc med prvim testom, kjer smo ugotavljali ali je pravi BMW, urednik Jure Gregorčič pa ga je v različici z dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom xDrive označil za povprečno prostornega in  (pre)dragega tehničnega odličnjaka.

Dva rezervoarja za energijo

Polnilni set za domačo vtičnico. | Foto: Klemen Korenjak Polnilni set za domačo vtičnico. Foto: Klemen Korenjak Delno električni active tourer se od bencinsko oziroma naftno gnanega ne razlikuje prav veliko. Električno polnilno mesto je na sprednjem levem blatniku, polnjenje doma traja okoli tri ure (povsem prazna baterija), na običajnih mestnih polnilnicah pa skoraj nič hitreje. Polna baterija naj bi zdržala 41 kilometrov vožnje, vendar trdimo, da le morda, če voznik vozi "po trepalnicah". V realnem prometu je zgornja meja pri 30 kilometrih.

Glede na izbrane načine vožnje (eco pro, eDrive in sport) je BMW pripravil nekaj navodil, ki jih mora voznik skrbno prebrati, če želi optimalno izkoristiti potencial obeh motorjev in obenem 36-litrski rezervoar obvarovati pred sušo.

Vozni načini: auto eDrive, max eDrive in save battery

Active tourer lahko samo z električnim pogonom doseže hitrost 125 kilometrov na uro, vendar mora voznik pospeševati z občutkom, sicer se takoj vključi bencinski motor. | Foto: Klemen Korenjak Active tourer lahko samo z električnim pogonom doseže hitrost 125 kilometrov na uro, vendar mora voznik pospeševati z občutkom, sicer se takoj vključi bencinski motor. Foto: Klemen Korenjak Sistem samodejno prilagaja način pogona in pri napolnjenosti baterije med stotimi in sedmimi odstotki omogoča povsem električno vožnjo od speljevanja do hitrosti 80 kilometrov na uro. To velja za umirjeno vožnjo po ravnem, brez zaviranja in naglega pospeševanja, sicer se samodejno in brez sunka vklopi bencinski motor.

Voznik tega ne čuti, lahko pa vidi spremembo na merilniku, ki prikazuje polnjenje baterije (med zmanjševanjem hitrosti, po klancu navzdol, najbolj pa med zaviranjem) in delovanje motorja.

Pod sedmimi odstotki je električna vožnja z zmernim pospeševanjem mogoča le do 20 kilometrov na uro, pri enakomerni vožnji z nespremenjeno hitrostjo (seveda po ravnem) pa do 55.

Pri nizki napolnjenosti baterije jo lahko voznik polni med vožnjo samo z motorjem in prihrani odstotke napolnjenosti za mestno področje, kamor je namenjen.  | Foto: Klemen Korenjak Pri nizki napolnjenosti baterije jo lahko voznik polni med vožnjo samo z motorjem in prihrani odstotke napolnjenosti za mestno področje, kamor je namenjen. Foto: Klemen Korenjak

Active tourer lahko samo z električnim pogonom doseže hitrost 125 kilometrov na uro, vendar mora voznik pospeševati z občutkom, sicer se takoj vključi bencinski motor.

Pri nizki napolnjenosti baterije jo lahko voznik polni med vožnjo samo z motorjem in prihrani odstotke napolnjenosti za mestno področje, kamor je namenjen.

Sistem lahko celo samodejno predvideva, kadar je načrtovana pot vnesena v navigacijski sistem in privarčuje električni pogon za odseke, kjer je bolj smiselna električna oziroma kombinirana vožnja.

Mi smo med testom v mestu simulirali 30-kilometrsko pot v službo in nazaj ter dosegli rezultat 2,5 litra na sto kilometrov. To je odlično. | Foto: Klemen Korenjak Mi smo med testom v mestu simulirali 30-kilometrsko pot v službo in nazaj ter dosegli rezultat 2,5 litra na sto kilometrov. To je odlično. Foto: Klemen Korenjak

Teorija je zapisana v navodilih za vožnjo, kakšna pa je realnost?

Med desetdnevnim testom gorivo prvič natočili šele po 760 kilometrih in povprečno porabili 3,88 litra na sto kilometrov. | Foto: Klemen Korenjak Med desetdnevnim testom gorivo prvič natočili šele po 760 kilometrih in povprečno porabili 3,88 litra na sto kilometrov. Foto: Klemen Korenjak Voznik med vožnjo spremlja delovanje pogonskega sistema prek merilnikov oziroma prek osrednjega zaslona. Vidi, kdaj vozi na elektriko in kako raste oziroma pada napolnjenost baterije. Med vožnjo proti Piranu s tempomatom na 134 (dejanska hitrost 130 kilometrov na uro) je pri Kozini v bateriji ostalo še 25 odstotkov energije. Po prihodu na cilj 500 višinskih metrov nižje je stanje baterije naraslo na 43 odstotkov, potovalni računalnik pa je prikazoval porabo 6,3 litra na sto kilometrov pri povprečni hitrosti 97 kilometrov na uro. Poraba je bila večja, kot smo pričakovali.

Vseeno pa smo med desetdnevnim testom gorivo prvič natočili šele po 760 kilometrih in povprečno porabili 3,88 litra na sto kilometrov. 31,8 med polnjenji vestno zabeleženih kilovatne ure pa je na razdalji 707 kilometrov dalo rezultat 4,5 kilovatne ure na sto kilometrov. Če bi baterijo polnili doma po nizki tarifi, bi nas sto prevoženih kilometrov, poleg cene za 3,88 litra 95-oktanskega goriva, stalo še približno evro in petnajst centov za porabljeno elektriko, to pa je približno en dodaten liter goriva.

Zakaj je torej smiselna nabava te različice active tourerja …

Kupec, ki vozilo v velikosti active tourerja potrebuje za dnevne krajše relacije, lahko s pridom izkoristi varčno sodelovanje obeh vrst pogona. Mi smo med testom v mestu simulirali 30-kilometrsko pot v službo in nazaj ter dosegli rezultat 2,5 litra na sto kilometrov. To je odlično. Tudi občutki med lahkotno vožnjo v času prometnih konic so ugodni, sunkov ni čutiti niti takrat, kadar se vklopi bencinski motor. V kombinaciji z radarskim tempomatom pa je hibridna vožnja še posebej brezskrbna.

Voznik pa seveda ne sedi v BMW-ju zato, da bi zehal, in lahko tudi v tem priključnem hibridu pošteno pohodi stopalko za plin ter v programu sport prikliče 225 "konjičev" na plan.  | Foto: Klemen Korenjak Voznik pa seveda ne sedi v BMW-ju zato, da bi zehal, in lahko tudi v tem priključnem hibridu pošteno pohodi stopalko za plin ter v programu sport prikliče 225 "konjičev" na plan. Foto: Klemen Korenjak

… in kdo se odloči zanjo?

bmw 225xe active tourer luxury line | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Voznik pa seveda ne sedi v BMW-ju zato, da bi zehal, in lahko tudi pošteno pohodi stopalko za plin ter v programu sport prikliče 225 "konjičev" na plan. Ne gre spregledati niti varnejšega oprijema štirikolesno gnanega active tourerja. Pri daljših vožnjah postane 36-litrski rezervoar premajhen, saj se na avtocestah večina voznikov ne vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Pri naši porabi 6,3 med Ljubljano in Piranom ne gre pozabiti, da je med obema krajema 300-metrska razlika v nadmorski višini in da je realna poraba torej večja.

Po preizkusu priključnega hibrida predvidevamo, da mora biti kupec več kot goreč pristaš znamke BMW, ji brezmejno zaupa, se navdušuje nad tehnološkimi novostmi in se ne meni za dejstvo, da bo vsak večer najprej nameščal in nato pospravljal električne kable.

Cena testnega vozila: 51.31 EUR
bmw 225xe active tourer luxury line | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Cena osnovne različice: 25.300 EUR (bmw 216i active tourer)
Osnovna cena testnega vozila: 39.550 EUR (bmw 225xe active tourer luxury line)

Dodatna oprema: 11.881 EUR
barva mediterranean blue (728 EUR), alarmna naprava (506 EUR), vzvratna kamera (422 EUR), samodejna zatemnitev vseh ogledal (253 EUR), športna sprednja sedeža (517 EUR), ledvena opora spredaj (295 EUR), ogrevana sedeža spredaj (348 EUR), CD predvajalnik (105 EUR), ozvočenje Harman Kardon (833 EUR), 18-palčna platišča V-spoke 485 (844 EUR), parkirni senzorji spredaj in zadaj (369 EUR), driving assistant plus (1.287 EUR), guidance paket (960 EUR), navigacija plus (1.624 EUR), convenience paket (791 EUR), travel paket (527 EUR), strešna nosilca (74 EUR), connected drive advance paket (1.398 EUR)

Redno servisiranje je vključeno v ceno vozila za obdobje 5 let oziroma do 100.000 km

Elektrika še vedno zahteva čas in premislek, kam po njo

Sedaj že razmeroma precej dobro pokrita javna polnilna infrastruktura in kombinacija lastne vtičnice na domači hiši ali v garaži ga dela precej konkurenčnega. V velikih naseljih, pa je denimo kabel težko potegniti iz 3. nadstropja ali pa parkirati pol kilometra stran na najbližji polnilnici. Če bi bil vsaj njegov vgrajeni polnilec zmogljivejši ...  | Foto: Klemen Korenjak Sedaj že razmeroma precej dobro pokrita javna polnilna infrastruktura in kombinacija lastne vtičnice na domači hiši ali v garaži ga dela precej konkurenčnega. V velikih naseljih, pa je denimo kabel težko potegniti iz 3. nadstropja ali pa parkirati pol kilometra stran na najbližji polnilnici. Če bi bil vsaj njegov vgrajeni polnilec zmogljivejši ... Foto: Klemen Korenjak Za vse, ki bi utegnili razmišljati o takem avtomobilu in živite v bloku visoko nad mestom, velja omeniti, da boste verjetno hitro ugotovili, da logistika polnjena zahteva čas in razmislek. Iz navadne vtičnice ta BMW za oskrbo baterije (5,8 kilovatne ure) potrebuje debele tri ure. Če imate hišo ali pa svojo garažo z elektriko, je vse skupaj že lažje, ker avto lahko polnite brez iskanja proste vtičnice, poleg tega pa si je mogoče omisliti še lastno polnilno postajo BMW i wallbox.

Ta polnilni čas skrajša za eno uro. Dejstvo pa je, da bi takemu avtomobilu še kako prav prišel zmogljivejši polnilnik, ki bi v krajšem času zmogel v baterijo prenesti več elektrike. Recimo polurni sestanek v mestu in priklop na polnilo postajo bi mu moral povrniti vsaj 50 odstotkov električnih zalog. To bi bila prava stvar.

Za pikolovce

Pri polaganju zadnjih naslonjal v razmerju 40 : 20 : 40 ni pametno začeti na levi strani, ker se pri tem skrije trakec za polaganje srednjega naslonjala.

Bol čudni pa sta dve mreži za namestitev med potniškim in prtljažnim delom. Obe, na izbiro sta večja in manjša, se zgoraj vpenjata v strop, spodaj pa s kavlji v pritrdilne kovinske zanke. Obe sta po namestitvi mlahavi, ne napeti, in zato slabo ščitita karkoli. Za povrhu pa ima večja spodaj tri kavlje, od katerih srednjega sploh nimaš kam vpeti.

 

TEHNIČNI PODATKI: BMW 225xe active tourer luxury line
ZASNOVA: priključni hibrid, enoprostorec, spodnji srednji razred, 5 vrat, 5 sedežev
MOTOR: bencinski, turbo, tekočinsko hlajeni, 3-valjni, 12V; delovna prostornina: 1499 cm3; največja moč: 100 kW pri 4400 vrt/min, največji navor: 220 Nm pri 1250 do 4300 vrt/min; moč elektromotorja: 65 kW, zmogljivost litij-ionske baterije: 5,7 kWh (neto, namenjeno pogonu) oziroma 7,6 kWh ( bruto, namenjeno celotnemu sistemu), največja hitrost z električnim pogonom: 125 km/h, največji doseg z električnim pogonom: 41 km
PRENOS MOČI: štirikolesni pogon: bencinski pogon na sprednji kolesi, električni na zadnji kolesi; 6-stopenjski samodejni menjalnik steptronic z možnostjo ročnega pretikanja; pnevmatike: 245/45 R18
MERE in MASE: dolžina: 4342 mm, širina: 1800 mm, višina: 1586 mm; medosna razdalja: 2670 mm; masa praznega vozila: 1735 kg; največja dovoljena masa: 2180 kg; prostornina prtljažnika: 468 – 1510 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 202 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 6,7 s; kombinirana poraba goriva: 2,0 l/100 km, mestna vožnja in odprte ceste: ni podatka; prostornina posode za gorivo: 36 l; emisije: 46 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; zaznavanje utrujenosti voznika; opozorilo za razdaljo z zavorno funkcijo (active guard) in funkcijo zaviranja (multi collision); dinamični nadzor stabilnosti DSC z nadzorom oprijema DTC; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 5 zvezdic (2014)
SERIJSKA OPREMA: 17-palčna lita platišča, LED žarometi, paket luči, meglenke, solarna sprednja stekla, dodatno zatemnjena zadnja stekla, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali z LED smernima utripalkama, usnjena notranjost, ambientalna osvetlitev, usnjen športni multifunkcijski volan, head up zaslon, električna parkirna zavora, voznikov sedež električno nastavljiv po višini, sovoznikov sedež nastavljiv po višini, naslon za roke spredaj in zadaj, BMW teleservices, eDrive, senzor za dež, aktivni tempomat z zavorno funkcijo, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji zadaj, samodejna dvopodročna klimatska naprava, ohlajevanje mirujočega vozila, električno varnostno odpiranje stekel, predal pred sovoznikom in pod naslonom med sprednjima sedežema, utori v vratih in med sedeži, zadnja klop deljiva v razmerju 40/20/40, kit za popravilo pnevmatik, samodejno, električno delovanje prtljažnih vrat
GARANCIJA: 2 leti splošnega jamstva brez omejitve kilometrov; 3 leta jamstva za lak, 12 let jamstva za karoserijo.

Katerega bi raje vozili, če bi izbirali med varčnimi in eko Bavarci?

  • BMW 225xe active tourer
    31,98 %
    79 glasov
  • BMW i3
    12,96 %
    32 glasov
  • BMW 330e
    15,79 %
    39 glasov
  • Nobenega izmed naštetih. Izbral bi oznako d (dizel) v kombinaciji s tehnologijo EfficientDynamics.
    39,27 %
    97 glasov
Oddanih 247 glasov
Ne spreglejte