Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 12. 2015,
5.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BMW Družinski Avtomoto Ciril Komotar

Četrtek, 24. 12. 2015, 5.06

8 let

BMW 2 active tourer

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
BMW je v velikem slogu germanskih osvojevalcev avtomobilskih segmentov predstavil bavarsko videnje kompaktnega enoprostorca. Njegov naravni sovrag je mercedes-benz razreda B.

Razred: srednji enoprostorec Družina modelov: / Predhodnik:: / Sorodni modeli: / Proizvodnja: Leipzig, Nemčija Začetek prodaje: september 2014 Cene: od 26.700 evrov (218i)

Poudarki: - prvi BMW-jev enoprostorec - prvi BMW na sprednji pogon - odlični 1,5-litrskegi trivaljnik - prilagodljiva kabina - vzorne vozne lastnosti

V teoriji in praksi ponuja nadgradnjo enice, prostor je adut

BMW je spretno izkoristil minijevo platformo, jo nadgradil do neprepoznavnosti in kupcem prvič ponudil višji položaj sedenja zunaj SUV-sfere. Prostorsko razkošje je omejeno na drugo vrsto, kjer je centimetrov za noge (tudi pod sprednjima sedežema) na pretek, prva dva sedeža pa bosta zadovoljila z izdatnimi možnostmi vozniškega in sopotniškega položaja.

Prostora za glave je v obeh vrstah zelo veliko, preglednost je zaradi rahlo privzdignjenega vozniškega položaja relativno dobra – moti le izrazito širok stebriček C.

BMW je enoprostorsko zgodbo šele začel

BMW je novincu namenil kratico SAT (sports activity tourer), s čimer ga je v hipu, teoretično in do neke mere tudi praktično, oddaljil od klasičnih enoprostorskih vozil – ta naloga bo v prihodnje namenjena njegovemu večjemu bratu, grand tourerju.

Kljub temu ima nekaj tipično uporabnih enoprostorskih rešitev. Sovoznikov sedež je poklopljiv v ravno dno, klop je pomična vzdolžno in po naklonu, 468-litrski prtljažnik praktične oblike z ravnimi stranicami in premijsko obdelan po prostornosti ne izstopa, a je njegov nakladalni rob praktično ozek in nizek, dvojno dno pa je zelo globoko.

BMW-jeva odločnost približevanja optimalni enoprostorski ponudbi vendarle zaostaja za veterani segmenta – klop, na primer, podobno kot pri tekmecu mercedesu B vendarle ni sestavljena iz treh enako velikih sedežev in se v ravno dno (lahko tudi s pomočjo vzvodov v prtljažniku) zloži v razmerju 40/20/40.

Potnika številka pet na sredini druge vrste bo motil dvignjen sredinski greben, sidrišča isofix pa so sicer vzorno dostopna in doplačljiva. Mogoč je tudi popoln poklop sovozniškega sedeža.

Kabina je sveža, BMW je po dolgem času pokazal nekaj novega (serija i izvzeta)

BMW je spremenil pristop pri oblikovanju kokpita, ki je v primerjavi z veliko večino drugih serijskih izdelkov (serija i izvzeta) presenetljivo osvežujoč in drugačen. Veliko je mehkih materialov, izdelava je kompaktna in občutek dober, ob izbiri svetlega oblazinjenja celo izrazito zračen.

Pomislek imamo o nizko nameščenih stikalih klimatske naprave, ki zahtevajo odmik s cestišča, a ker so hkrati sodobni potomci dobre stare šole vrtljivih gumbov, privajanje najbrž ne bo dolgo. Dostop do njih in še nižje nameščenega stikala, namenjenega izbiranju voznih programov (ecopro, sport in cmofort), delno ovira tudi ročica samodejnega ali ročnega menjalnika.

BMW je zahteven projekt izpeljal v prepričljivem slogu

Videti je, da zamujanje bavarcev k zahtevnemu enoprostorskemu tetrisu, kjer najboljši vzorno združujejo obliko, vozne lastnosti in visoko raven uporabnosti, ni vplivalo na kakovost vsebine.

Prve vzorčne kilometre, nabrane v osrčju bavarske prestolnice in okolice, je active tourer prevozil z odliko, in dokler se vožnja ni spremenila v izrazito športno, je prepričal tudi z brezsramnim spogledovanjem z večnim sloganom znamke – "the ultimate driving machine".

Ker je active tourer prvi BMW s pogonom na sprednji kolesni par in ker je prioritetno, kljub prijetno čvrsto nastavljenim blažilnikom, vendarle nagnjen k udobju, je varno podkrmarjen. Krmilni mehanizem, prilagojen posameznim voznim programom, je ustrezno komunikativen, a v programu sport preveč umetno trd.

Trije valji tretjič

V sklopu prve vožnje smo našo pozornost enakomerno razdelili med dvolitrskega dizla s 110 kilovati, ki se bo v Sloveniji bržkone prodajal najbolje in 1,5-litrskega trivaljnika, ki se je v koncernu pojavil šele tretjič.

Prvič v miniju, drugič kot del hibridnega pogonskega sklopa v športnem posebnežu i8 in zdaj v izrazito drugačni vlogi.

Dizel je, opremljen z BMW-jevim odličnim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, prepričal z odločno vlečno močjo in uglajenim delovanjem – mirnim tekom in zelo malo tresenja kabine ob zagonu ali polnih obremenitvah.

Mimogrede, vsak active tourer opremljen s samodejnim menjalnikom bo razpolagal tudi s programom launch control za hitrjše speljevanje z mesta. Takšna pomagala so bila prej običajno rezervirana oziroma namenjena zgolj BMW-jevim najbolj športnejšim izdelkom.

1,5-litrski trivaljnik postal merilo drugim

1,5-litrski vrstni trivaljnik z oznako 218i in 100 kilovati največje moči ter 220 njutonmetri največjega navora pri 2.100 vrtljajih je sposobnost BMW-jevih inženirjev pokazal v najboljši luči.

Zvočna zatesnitev moteče, značilne decibele zgledno duši, živahnost agregata je izrazita, prednost relativno velike delovne prostornine glede na število valjev pa je izražena v prepričljivi poskočnosti in veselju do vrtenja. Motor je s prvim resnim sunkom napovedal napad na prevzem krone najboljšega trivaljnika, večkrat hvaljenega in nagrajenega Fordovega litrskega izdelka.

Na avtocesti je potovalni računalnik kazal sedemlitrsko porabo, skupno se je povprečje ustalilo pri 6,4 litra.

Novembra trije novi motorji in štirikolesni pogon

Motorno ponudbo prvega vala končuje različica 225i, dvolitrski prisilno polnjen štirivaljnik s 170 kilovati in 350 njutonmetri največjega navora, novembra pa bo BMW paleto obogatil z dodatnimi tremi pogonskimi agregati – bencinskim štirivaljnikom (220i) in dvema dizloma.

Izstopal bo predvsem dizelski trivaljni izdelek z oznako 216d, 3,8-litrsko porabo in 99-gramskim izpustom škodljivih emisij na kilometer. Širitev palete bo pospremil tudi štirikolesni pogon, a le v kombinaciji z najmočnejšim dizelskim in bencinskim motorjem.

Ne spreglejte