Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2022,
7.48

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

5

Natisni članek

ZDA dizel dizelski izpusti

Petek, 5. 8. 2022, 7.48

1 leto, 8 mesecev

ZDA

Goljufali pri dizelskih motorjih, kazen je astronomska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

5

Izpuh emisije | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

Agencija za zaščito okolja v ZDA je še enemu izmed podjetij, ki so z odstranjevanjem filtrov DPF na dizelskih avtomobilih kršila zakon o čistem zraku, izrekla visoko kazen. Preiskava je trajala od leta 2018, podjetje Flo-Pro, odgovorno za manipulacije na izpušnih sistemih dizelskih avtomobilov, pa so zdaj zaradi tega kaznovali z 1,6 milijona dolarjev kazni (1,57 milijona evrov).

Agencija je tako v zadnjih dveh letih kaznovala več podobnih podjetij, ki so se ukvarjala s predelavami dizelskih avtomobilov. Osemsto tisoč dolarjev kazni so pred dvema letoma dobili slavni Diesel Brothers, pri Diesel Technologies so dobili kazen 1,3 milijona dolarjev in lastnik je moral v zapor za leto dni. Trojica pod imenom Diesel Brothers je postala slavna s sodelovanjem v televizijskem resničnostnem šovu. Tam so med drugim predelovali in prodajali velike poltovornjake, ki so jih naredili še večje in glasnejše ter načrtno poudarili črn dim iz izpušnih cevi.

Kazen je bila še višja, a so jo prilagodili plačilni sposobnosti podjetja

Po začetku preiskave so pri Flo-Pro nehali prodajati predelane izpušne sisteme za dizelske avtomobile, toda to ni bilo dovolj, da bi jim pri agenciji pogledali skozi prste. Skoraj 1,6 milijona evrov bodo morali plačati skupaj s podjetjem Thunder & Diesel Performance, svojim glavnim dobaviteljem. So pa pri obeh podjetjih lahko veseli, da so pri agenciji znižali prvotno višino kazni. To so prilagodili plačilni sposobnosti obeh vpletenih strani, saj bo kazen le tako lahko v celoti plačana. Je pa posledica plačila kazni zaprtje podjetja Thunder & Diesel Performance, v trgovini v zvezni državi Arkansas so nehali prodajati dodatke za poltovornjake.

"Izpušni plini dizelskih poltovornjakov, opremljenih za delovanje brez ključnih emisijskih nadzornih naprav, povzročajo resno škodo kakovosti zraka v naši državi," je dejal Larry Starfield, vršilec dolžnosti pomočnika administratorja na uradu EPA za izvrševanje in zagotavljanje skladnosti. "Ta ukrep bo zaustavil proizvodnjo in prodajo teh nezakonitih izdelkov, preprečil dodatno čezmerno onesnaženje, ki ga povzročajo poprodajne goljufive naprave, in ohranil čist zrak, ki ga dihamo."

Ukinjene garancije in servisne storitve

Poleg ukinitve ponujanja prilagojenih izpušnih sistemov brez filtra DPF morajo pri Flo-Pro nehati ponujati tehnično podporo kupcem in skrbeti za garancijska popravila. 

"Goljufive naprave kršijo zahteve zakona o čistem zraku glede izpustov, te so namenjene varovanju javnega zdravja in okolja ter ranljivih skupnosti, ki so nesorazmerno prizadete zaradi onesnaženosti zraka," je povedal Todd Kim, pomočnik generalnega državnega tožilca z oddelka za okolje in naravne vire ministrstva za pravosodje (ENRD). "Ta poravnava zagotavlja, da bo Flo-Pro ustavil prodajo vseh goljufivih naprav v ZDA, in je zadnji opomnik, da bo ministrstvo za pravosodje industrijo avtomobilskih delov za poprodajni trg odgovarjalo za kršitve zveznih zakonov proti onesnaževanju."

Nič kaj bolje ne kaže lastnikom, ki so odstranili filter DPF. Julija so v stik z lastnikom poltovornjaka ram 2500, ki je prodajal svoj rabljeni avto, stopili policisti iz okrožja New Jersey. Ukazali so mu, da mora v 60 dneh vrniti poltovornjak v prvotno stanje ali pa mu ga bodo zasegli in mu naložili gromozansko kazen.

Ne spreglejte