Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 6. 2014,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

General Motors nesreča nesreča

Ponedeljek, 9. 6. 2014, 15.58

8 let

General Motors priznal, da je 13 ljudi na cesti umrlo zaradi tovarniške napake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški avtomobilski koncern General Motors je priznal, da je napaka na sistemu za vžig povzročila več prometnih nesreč in v smrt spravila 13 ljudi. Sledita milijardna kazen in tovarniška reforma.

Več kot deset let sprenevedanj, vložene tožbe zaradi najmanj 60 smrtnih primerov

Glavna izvršna direktorica avtomobilskega velikana General Motors (GM) Mary Barra je zaposlene seznanila z izidi notranje preiskave pokvarjenih sistemov za vžig pri nekaterih starejših modelih. Podjetje je za okvarjene sisteme vedelo že leta 2001, prve avtomobile pa so na popravilo vpoklicali šele letos februarja.

General Motors priznava, da so se zaradi tovarniške napake oziroma posledičnih okvar dogajale prometne nesreče, v katerih je umrlo 13 ljudi. Za poplačilo žrtev bo GM ustanovil poseben sklad, ki bo začel zahtevke sprejemati 1. avgusta. Proti General Motorsu so bile sicer do zdaj vložene tožbe zaradi najmanj 60 smrtnih primerov. Podjetje je že privolilo v plačilo 35 milijonov dolarjev kazni Nacionalnemu odboru za varnost v cestnem prometu zaradi prepozne prijave težav.

Za plačilo kazni že rezervirali 1,3 milijarde dolarjev

Pravosodno ministrstvo ZDA vodi kazensko preiskavo in General Motors verjetno čaka podobna usoda kot Toyoto, ki je privolila v plačilo 1,2 milijarde dolarjev (880 mio. EUR) kazni zaradi nenadnih pospeškov nekaterih modelov. GM je do zdaj za škodo z vpoklici v prvem četrtletju letošnjega leta dal na stran 1,3 milijarde dolarjev (950 mio. EUR), v drugem pa namerava dodati še 400 milijonov (239,2 mio. EUR).

Ker so letos jeseni kongresne volitve, podjetju ne bodo prihranjene niti kongresne preiskave z odmevnimi javnimi zaslišanji. Država, ki je po začetku postopka stečaja skupino GM rešila s 50 milijardami dolarjev, si bo zdaj pokrila del od skupaj 11,2 milijarde dolarjev (8,21 mrd. EUR) vredne izgube, ki ji je ostala po lanski prodaji vseh lastniških deležev podjetja.

Prva dama General Motorsa se je opravičila svojcem žrtev in zažugala zaposlenim

Prva dama General Motorsa Mary Barra se je po priznanju napake ponovno opravičila vsem sorodnikom žrtev in obljubila, da bo reformirala celoten sistem koncerna. Zaposlenim je zabičala, da ne smejo nikoli pozabiti, kaj se je zgodilo.

Zaustavitev motorja med vožnjo pomeni veliko tveganje

General Motors je februarja letos vpoklical 780 tisoč starejših modelov chevrolet cobalt in pontiac G5, pozneje pa še saturn ion ter druge modele manjših vozil, pri čemer so šli vpoklici v milijone.

Po dolgih letih je ta ameriški avtomobilski velikan le priznal, da so imeli vpoklicani modeli pomanjkljive sisteme za vžig, ki lahko povzročijo nenadzorovani izklop oziroma zaustavitev motorja.

To pa seveda sproži verižno reakcijo: blokado volana, zavor in zračne blazine. Tovrstna napaka je torej lahko popoln recept za smrt na cesti.

Prodajalci vedeli za napako in ljudem zabičali, naj na avtomobilske ključe ne nameščajo težkih obeskov

Sistem vžiga je projektiral inženir Ray DeGiorgio, ki je po preiskavi izgubil službo. Barra je sporočila, da so po preiskavi odpustili 15 ljudi, petim pa izrekli disciplinske kazni. Zagotovila je, da ni šlo za veliko zaroto celotnega podjetja, ampak za nesposobnost in zanemarjanje odgovornosti določenega števila ljudi, ki so vedeli za težave in niso ukrepali.

Tisti, ki so vedeli za težave, so na primer leta 2005 prodajalcem avtomobilov naročili, naj kupcem zabičajo, da ne smejo imeti težkih obeskov za avtomobilske ključe. Vedeli so, da lahko prevelik pritisk na ključavnico za vžig ugasne sistem. Kupcem tega seveda niso razložili.

DeGiorgio je leta 2006 popravil sistem, vendar brez razkritja prejšnjih pomanjkljivosti. GM je do zdaj zaradi te napake dejansko popravil le 86 tisoč avtomobilov. Napovedujejo, da se delo zaradi vpoklicev nikakor ne bo končalo do oktobra letos.

Ne spreglejte