Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
1. 10. 2014,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Citroën Nissan EuroNCAP

Sreda, 1. 10. 2014, 16.03

8 let

EuroNCAP: Najbolj varne od povprečja ločuje predvsem postavka asistenčnih sistemov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Agencija EuroNCAP, ki opravlja preizkusna trčenja, je po zaostrenih kriterijih tokrat preverila varnost treh avtomobilov: mercedes V in nissan X-trail sta dobila pet zvezdic, citroën cactus pa štiri.

Mercedes-benz razreda V velikim enoprostorcem dviguje varnostne standarde

Karoserija novega mercedes-benza razreda V se je izkazala kot zelo stabilna in čvrsta. Pri čelnem trku je nudila dobro zaščito celotnega telesa. Izstopajo tudi dobri rezultati glede zaščite voznikovih in sovoznikovih kolen ter stegnenic. Vse mogoče točke je veliki družinsko naravnan enoprostorski mercedes osvojil še pri bočnem naletu.

Zelo prepričljivo zaščito pa razred V nudi tudi najmlajšim potnikom. Na dinamičnih testih pri zaščiti otrok je maksimalno število točk dosegel pri zaščiti obeh lutk, ki simulirata telo leto in pol ter tri leta starega otroka.

Veliki V se lahko pohvali tudi z novo generacijo sedežev, ki pred poškodbami dobro varujejo vrat pri naletu v zadnji del vozila.

Nissanov varnostni ščit deluje

S prepričljivimi ocenami v vseh postavkah in posledično vsemi petimi zvezdicami se lahko pohvali novi nissan X-trail, ki pri tem japonskem proizvajalcu prevzema vlogo športnega terenca z enoprostorskimi prilagodljivostmi. Japonci so aktivno in pasivno varnost zasnovali kot celovit 360-stopinjski varnostni ščit, ki obsega tako strukturne kot tudi elektronske rešitve. Ta ščit se je izkazal kot precej učinkovit.

Testi pa so pokazali, da je ta avtomobil precej prijazen tudi do peščevih nog, saj je prvi odbijač v vseh testnih položaji ponudil dobre rezultate.

Citroënov oblikovni posebnež peto zvezdico izgubil pri varnostnih sistemih

Ob zaostrenih pogojih evropske agencije EuroNCAP, ki ocenjuje varnost avtomobilov, se vse bolj kaže, da najbolj varne avtomobile od povprečja ločuje predvsem postavka varnostnih asistenčnih sistemov. Serijsko vgrajena elektronika za stabilizacijo vozila ni več dovolj, da avtomobil v tej postavki preseže prag 60 odstotkov.

Varnostni odličnjaki po merilih agencije EuroNCAP pač morajo imeti tudi naprednejše sisteme, ki preprečujejo nevarne nalete, aktivno spremljajo preostale prometne udeležence, infrastrukturo, mrtve kote …

Sistem za preprečevanje naleta s samodejnim zaviranjem, pa sistem za ohranjanje smeri v voznem pasu ter aktivni nadzor hitrosti so očitno postali tisti ključni dejavniki, ki ustvarijo razliko med varnimi avtomobili in varnostno odličnimi avtomobili na trgu stare celine.

Prav postavka varnostnih asistenčnih sistemov je peto zvezdico odnesla tudi Citroënovemu oblikovnemu posebnežu cactustu. Ta je podobno kot pred kratkim ocenjeni Revozov novi twingo pri treh od štirih ocenjevalnih postavkah – zaščita odraslih potnikov (82 odstotkov), zaščita otrok (79 odstotkov) in pešcev (80 odstotkov) – dobil dobre ocene in s številom točk sledi rezultatom varnostnih odličnjakov.

Izkazal se je kot čvrst avtomobil, katerega nova, lahka zasnova potniški celici nudi dovolj stabilnosti tako pri čelnih kot bočnih trkih.

56 odstotkov osvojenih točk pri varnostnih asistenčnih sistemih je bilo torej premalo, da bi cactus v skupni oceni dobil pet zvezdic. To seveda ne pomeni, da ta oblikovni posebnež svojim potnikom nudi premalo zaščite, saj je še vedno varen in čvrst avtomobil.

Ne spreglejte