SiolNET. Avtomoto Novice
1,81

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Evropska komisija predlaga obvezne varnostne sisteme

EU: Teh 11 sistemov bo imel vsak nov avto

1,81

termometer

Mercedes GLC kamera vzvratna
Foto: Gregor Pavšič

Sodeč po predlogu Evropske komisije, z letom 2021 v vse nove osebne avtomobile v Evropi prihajajo vzvratna kamera, napredni omejevalnik hitrosti, prepoznavanje utrujenosti voznika, sistem za preprečevanje nenamerne menjave prometnega pasu in sistem samodejnega zaviranja v sili. Evropska komisija je skupno predlagala 11 novih obveznih sistemov.

Med letoma 2005 in 2015 je število smrtnih žrtev na cestah v Evropi upadlo za 43 odstotkov, a upad se je od leta 2014 močno upočasnil. Lani je na cestah v EU umrlo 25.300 ljudi. Med letoma 2005 in 2015 je število smrtnih žrtev na cestah v Evropi upadlo za 43 odstotkov, a upad se je od leta 2014 močno upočasnil. Lani je na cestah v EU umrlo 25.300 ljudi. Foto: policija Obvezni varnostni sistemi za večjo varnost na cesti

Evropska komisija je napovedala sveženj enajstih predlogov varnostno-asistenčnih sistemov, ki bodo po letu 2021 predvidoma postali obvezni v vseh novih evropskih avtomobilih. Od leta 2004 imajo vsi novi avti v EU že vgrajen sistem proti blokadi zavornih koles (ABS), od leta 2011 pa tudi sistem nadzora nad stabilnostjo (ESP) in sidrišča isofix za pritrjevanje otroških sedežev.

Mercedes GLC kamera vzvratna Avtomoto Zakon: Vzvratna kamera obvezen del serijske opreme

Kolesarjenje Ljubljana Avtomoto To so kolesarski šoki na ulicah Ljubljane #video

Enajst sistemov, ki bi po mnenju EU morali postati del serijske opreme

EU zato objavlja seznam enajstih sistemov, ki bi po njihovih predvidevanjih med letoma 2020 in 2030 rešili okoli 7.300 življenj in skoraj 39 tisoč huje poškodovanih ljudi.

Samodejno zaviranje v sili, kjer vozilo v nevarnem položaju samodejno zavira, če tega ne stori voznik. Število naletov od zadaj bi se z obvezno uvedbo tega sistema zmanjšalo za okoli 38 odstotkov.

Vzvratno kamero so na seznam obvezne opreme že uvrstili v ZDA, enako se bo zgodilo tudi v Evropi.

Napredni omejevalnik hitrosti, ki bo v povezavi s prepoznavanjem prometnih znakov samodejno prilagodil hitrost vozila največ do omejitve hitrosti na posameznem odseku.

Novi avtomobili bodo morali imeti napeljavo za vgradnjo sistema, ki preveri raven alkoholiziranosti voznika in po potrebi prepreči zagon motorja. Ta napeljava bi omogočila vgradnjo naprave za problematične voznike.

Sistem utripajočih zavornih luči, ko bi voznik zaviral z vso močjo.

Novi avtomobili bodo morali imeti tudi vgrajen zapisovalnik podatkov v primeru nesreče, sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika, sistem eCall za javljanje nujnega primera, izboljšano pasivno zaščito za glave kolesarjev in pešcev v višini vetrobranskega stekla, sistem za opozorilo ob nenamerni (brez uporabe smernikov) menjavi prometnega pasu in izboljšano zaščito potnikov ob stranskem trku.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • modrooki / 21.05.2018. ob 18:17 +2 - 1

  Tale s sistemom za detekcijo ravni alkoholiziranosti se mi zdi ful zanimiva. Načeloma sicer podpiram. Ampak... Moj avto ima nek sistem, ki se odloča, kdaj postanem (kao) "utrujen" med vožnjo in me kao opozarja na to. Ampak stvar potem piska in sveti povsem nekorelirano s tem koliko sem resnično utrujen oz. kaj počnem. Če bi imel na izbiro, te neumnosti raje ne bi imel. Upam, da bo sistem za detekcijo alkoholiziranosti bolj zanesljiv.

  +2 - 1
 • SDI / 21.05.2018. ob 20:51 +1 0

  Podpram vse!

  +1 0
 • modrooki / 21.05.2018. ob 18:19 0 - 1

  ...in imel senzor nastavljen tako, da bo začel piskati šele ko že narediš totalko, ha ha ha

  0 - 1
delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin