Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
2. 6. 2017,
10.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Donald Trump Elon Musk

Petek, 2. 6. 2017, 10.17

6 let, 7 mesecev

Elon Musk zapustil svetovalni odbor Donalda Trumpa, General Motors ostaja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Kritikam na račun umika ZDA od Pariškega sporazuma se je pridružil tudi Elon Musk, ki je zapustil Trumpov svetovalni odbor. Med avtomobilskimi proizvajalci se iz njega ne bo umaknil ameriški General Motors.

Elon Musk je uresničil predvčerajšnjo napoved in se bo umaknil iz Trumpovega svetovalnega odbora. | Foto: Reuters Elon Musk je uresničil predvčerajšnjo napoved in se bo umaknil iz Trumpovega svetovalnega odbora. Foto: Reuters

Ob Trumpu so bili zaradi vpliva na politiko ZDA

Odločitev Donalda Trumpa, da se bo ZDA kot podpisnica umaknila od tako imenovanega Pariškega sporazuma, je pričakovano negativno odmevala tudi v avtomobilski industriji. Že pred včerajšnjo odločitvijo je Elon Musk, prvi mož kalifornijske Tesle, ob taki odločitvi ameriškega predsednika napovedal umik iz njegove svetovalne skupine.

Vanjo se je s številnimi drugimi predstavniki tehnoloških podjetij vključil prav zaradi morebitnega vpliva na okoljevarstveno politiko ZDA. Musk je znan po svojih trdnih načelih glede skrbi za izpuste in okolje, saj tudi z vidika razvoja električnih avtomobilov zagovarja povečevanje pridobivanja elektrike iz naravnih virov.

Vodja Tesle uresničil svoje napovedi

"Klimatske spremembe so resnične. Ta odločitev ni dobra ne za ZDA ne za ves svet," je Musk objavil na Twitterju in tudi napovedal odhod iz Trumpove svetovalne skupine.

Kako se bodo odločili drugi? General Motors ostaja …

Predstavniki Bele hiše so za 19. junij sklicali sestanek s predstavniki ameriških visokotehnoloških podjetij. Pri Fordu se za zdaj še niso natančno odločili glede prihodnjega sodelovanja s Trumpom. Ford je drugi največji ameriški proizvajalec avtomobilov, prejšnji predsednik družbe Mark Fields pa je bil tako kot Musk tudi v Trumpovi skupini.

Fieldsa je pri Fordu medtem zamenjal James Hackett. Predstavniki Forda so za zdaj svojo vlogo komentirali, da so klimatske spremembe resnične in da bodo ostali zvesti zmanjševanju izpustov svojih vozil in tovarn. Ford je sicer letos pod vodstvom Fieldsa napovedal milijardne naložbe v razvoj svojih električnih vozil.

Za razliko od Tesle in delno tudi Forda so drugačno taktiko izbrali pri koncernu General Motors. Največji ameriški proizvajalec pod vodstvom Mary Barre ne načrtuje umika iz Trumpove skupine. Kot so zapisali pri General Motorsu, jim mesto v odboru omogoča soustvarjanje konstruktivnih dialogov in sodelovanja z ameriško administracijo. Leta 2013 je General Motors sicer podpisal deklaracijo, da je odziv na klimatske spremembe pomemben.

Pariški sporazum je podpisalo 197, ratificiralo pa 147 držav, med njimi tudi vse tri glavne onesnaževalke ZDA, Indija in Kitajska. Rdeča nit sporazuma je zaveza, da se globalna temperatura ne bo dvignila za največ 1,5 stopinje Celzija. Sporazum ni natanko navajal poti do tega cilja, Trump pa ga je označil kot nepoštenega do ZDA. Kritiki njegove odločitve, za katero ima le polovično podporo tudi znotraj republikancev, zavračajo in mu očitajo, da je odločitev povezana predvsem z vplivnimi naftnimi lobiji.
Ne spreglejte