Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
22. 12. 2016,
11.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

car sharing Avant2Go Murska Sobota Renault BMW Nissan električni avtomobili

Četrtek, 22. 12. 2016, 11.16

6 let, 6 mesecev

Električni "car sharing" po Ljubljani danes tudi v Mursko Soboto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Ljubljanski sistem souporabe električnih avtomobilov se danes iz prestolnice prvič seli tudi v druge regije, in sicer v Mursko Soboto. Namenjen bo dnevnim opravkom domačinov, prvemu stiku z električnimi avtomobili in kot alternativa lastništvu drugega domačega avtomobila. V ponudbi bo prvič tudi nissan leaf.

Električni BMW i3 z novo baterijo v središču Murske Sobote, ki je danes sprejela sistem souporabe električnih avtomobilov Avant2Go. | Foto: Avant2Go Električni BMW i3 z novo baterijo v središču Murske Sobote, ki je danes sprejela sistem souporabe električnih avtomobilov Avant2Go. Foto: Avant2Go

Danes bodo v mestu odprli dve lokaciji, sprva pa bodo v sistem vključeni trije električni avtomobili.  Med temi je prvič tudi nissan leaf. V prvi fazi širjenja upravitelj sistema načrtujejo šest vozil in tri lokacije.  | Foto: Avant2Go Danes bodo v mestu odprli dve lokaciji, sprva pa bodo v sistem vključeni trije električni avtomobili. Med temi je prvič tudi nissan leaf. V prvi fazi širjenja upravitelj sistema načrtujejo šest vozil in tri lokacije. Foto: Avant2Go Namesto avtomobilov, ki samevajo na parkiriščih

Za souporabo avtomobilov je v primerjavi s svetovnimi in evropskimi velikimi mesti, kjer je razcvet delitve vozil eden glavnih trendov mobilnosti, že Ljubljana majhna, še toliko bolj pa to velja za Mursko Soboto z okolico. S tega vidika je današnja novost zanimiv korak mobilnosti tudi v manj razvitih slovenskih regijah. Koncept souporabe avtomobila ("car sharing") bo v Murski Soboti enak kot v Ljubljani, saj gre za istega ponudnika, isti sistem in osrednjo aplikacijo, prek katere poteka najemanje avtomobilov.

Medtem ko je sistem v Ljubljani namenjen prevozom od točke A do točke B, bo v Prekmurju sprva namenjen predvsem prevozom od točke A in nazaj. Murskosobočani bodo dobili alternativo lastništvu drugega domačega avtomobila, s katerim bo mogoče skočiti po opravkih v mestu ali na primer do Maribora. Murska Sobota ni izjema in tudi tam je na parkiriščih veliko avtomobilov, ki večino dneva samevajo.

Prekmurci z novo neposredno povezavo z vlakom v Ljubljano, tam jih čaka "car sharing"

Slovenske železnice prihodnje leto med Mursko Soboto in Ljubljano uvajajo dopoldansko neposredno povezavo, popoldne pa bo v isti smeri potreben en prestop na Pragerskem. Vožnja bo trajala dve uri in 45 minut. Souporaba avtomobilov (murskosoboški uporabniki lahko sistem uporabljajo tudi v Ljubljani) v povezavi z vlakom tudi lajša mobilnost Prekmurcev ob obisku slovenske prestolnice.

Koncept uporabe bo enak kot v Ljubljani, prav tako bodo lahko murskosoboški uporabniki najeli avtomobile v Ljubljani in nasprotno.  | Foto: Gregor Pavšič Koncept uporabe bo enak kot v Ljubljani, prav tako bodo lahko murskosoboški uporabniki najeli avtomobile v Ljubljani in nasprotno. Foto: Gregor Pavšič

Danes dve lokaciji in trije avtomobili, med njimi tudi nissan leaf

Danes bodo v mestu odprli dve lokaciji, sprva pa bodo v sistem vključeni trije električni avtomobili. To bodo novi BMW i3 z daljšim dosegom (300 kilometrov), renault zoe in prvič tudi nissan leaf. Na eni izmed postaj deluje tudi električna polnilnica. Pozneje bodo glede na povpraševanje in potrebe domačinov povečali število tako postaj kot vozil. V prvi fazi načrtujejo šest vozil in tri lokacije.

Osnovne cene najema bodo enake kot v Ljubljani, cenejša bo le določena cena minimalnega najema avtomobila. To pomeni dva evra za zoeja in leafa ter 2,5 evra za BMW i3, kar so omogočili partnerji projekta v Murski Soboti.

Ne spreglejte