Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2013,
10.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Družinski Avtomoto Tovorni Avtomoto Mercedes-Benz Volkswagen Ford Renault Opel Citroën Peugeot Fiat

Petek, 13. 9. 2013, 10.12

8 let

Dražja vinjeta tudi za družinske multivane, tournee, trafice ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi družinski kombiji homologirani kot osebna vozila bodo po novem plačevali dvakrat višjo vinjeto. Bodo družine z več otroki reševale težavo neizpravnih romunskih kombijev?

Družine z veliko otroki rešujejo "romunsko" težavo

Podražitev vinjet kot vsaka podražitev sproža val negodovanja. "Samo jemljejo," je prva misel, čeprav je hitro jasno, da je motiv za podražitev reševanje težave, nad katero smo se pritoževali pred tokratno podražitvijo. Govorimo o težavi tehnično neizpravnih, okoljsko oporečnih starih kombijev, s katerimi (večinoma romunski) vozniki prečkajo Slovenijo.

Pustimo ob strani dejstvo, da bi to okoljsko in varnostno vprašanje moral reševati kakšen drug organ. Tokrat bi v avtomotovskem duhu opozorili na dejstvo, da vseh kombijev ne gre metati v isti koš. Uvedba dražjih vinjet namreč uvaja tudi "dodatni vinjetni razred za dvosledna vozila (B), katerih višina nad prvo osjo presega 1,30 metra".

Po novem bodo torej 220 evrov za letno vinjeto odštele tudi družine z več štirimi, petimi, šestimi ali sedmimi otroki, ki za svojo družinsko rabo uporabljajo potniški kombi.

Kombijev je mnogo vrst, ne gre jih vse metati v isti koš

Govorimo o kombijih, kot so: - volkswagen multivan, - ford tourneo custom, - renault trafic / opel vivaro, - peugeot expert / citroën jumpy / fiat scudo - mercedes-benz viano.

To so sicer kombiji, ki so na voljo v številnih različicah, večinoma tovornih, a vse bolj se uveljavljajo tudi družinske različice.

Te so v Sloveniji homologirane kot osebni avtomobili kategorije M1.

Med osebna vozila, konkretno med velika MPV vozila, jih uvršča tudi uradna statistika prvič registriranih vozil v Sloveniji, tista, ki jo objavlja Sekcija za osebna motorna vozila.

Vozniki tovrstnih različic so sicer tudi pred uvedbo vinjetnega sistema cestninjenja plačevali cestnino kot za osebna vozila in ne višje, tovorne cene. Vozniki tovrstnih družinskih kombijev so tudi sicer v prometu praktično enakovredni voznikom običajnih osebnih vozil, v večini avtopralnic plačujejo ceno, kot za običajna osebna vozila, tudi v garažno hišo lahko zapeljejo kot običajni osebni avtomobili.

Ne spreglejte