SiolNET. Avtomoto Novice
2,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Okvara motorja in nova prizemljitev Boeingovih letal

To se je zgodilo letalu, za Boeing že nova kriza #video

2,74

termometer

Z boeinga 777-200 so kmalu po vzletu iz Denverja začeli odpadati deli poškodovanega motorja.

Kmalu po vzletu iz Denverja je posadka boeinga 777, na katerem je bilo 231 potnikov, kontroli zračnega prometa javila klic v sili. Skozi okna na desni strani letala so lahko potniki videli razpadajoč motor, ki so ga zajeli ognjeni zublji in je zato začel razpadati.

Letalo je bilo namenjeno proti Honoluluju na Havajih, po razglasitvi klica v sili pa je obrnilo in zasilno pristalo nazaj v Denverju.

Med vračanjem so deli letala padli na obrobje ameriškega mesta z okrog 727 tisoč prebivalcev.

Letalo je bilo v zraku okrog 40 minut, nato pa je tudi brez enega motorja varno pristalo. Potniki so bili nepoškodovani.

Vpleteni boeing 777-200 so sicer izdelali že davnega leta 1995 in je spadal celo med testna letala tega tipa. Tako je to tudi eno najstarejših letal serije 777, ki jih danes še uporabljajo. Starost letala sicer nima povezave z okvaro, saj morajo lastniki letal ključne dele redno vzdrževati in tudi zamenjati.

Ameriški proizvajalec letal Boeing je v nedeljo pozval k prizemljitvi 128 svojih letal tipa 777 po svetu, potem ko so z enega od njih odpadli deli motorja, ki ga je razneslo. Obratovanje teh letal, opremljenih z enako vrsto motorja, sta že ustavili družba United Airlines in Japonska. Pristojni ameriški regulator pa preiskuje nesrečo nad Denverjem.

Tako družba United Airlines kot Japonska sta kmalu zatem sporočili, da sta začasno prizemljili skupno 56 letal, opremljenih z enako vrsto motorja. Japonski družbi Japan Airlines in All Nippin Airways upravljata s 13 oz. 19 letali, United Airlines pa jih ima 24.

Po navedbah proizvajalca je trenutno po svetu v uporabi 69 letal tipa 777, ki imajo vgrajen motor Pratt & Whitney 4000. Še 59 letal s tem motorjem trenutno ni aktivnih, je sporočil Boeing in pozval, naj se do nadaljnjega ne uporablja nobeno izmed njih.

Tako naj bi ostalo, vse dokler ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) ne zaključi inšpekcijskega postopka. 

 

boeing letalo motor Foto: Broomfield Police

 

 

 

 

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin