SiolNET. Avtomoto Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dogovor: Izpuste CO2 bodo morali znižati za 35 odstotkov

0,08

termometer

izpusti CO2 |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Države Evropske unije so se dogovorile za 35-odsotno znižanje izpustov CO2 do leta 2030 pri povprečnem izpustu flote posameznih avtomobilskih proizvajalcev.

Izpusti CO2 predpisi Avtomoto Vik in krik: zakaj EU prvič noče popustiti avtomobilistom?

Od leta 2021 do 2030 bodo morali avtomobilski proizvajalci v Evropi znižati povprečni izpust CO2 svoje flote vozil za 35 odstotkov. Tak je zadnji kompromis predstavnikov držav članic EU. Nekatere države in okoljevarstveni komite so zagovarjali celo 40-odstotno znižanje, druge pa iz bojazni pred visokimi stroški in dražjimi avtomobili tudi zgolj 20-odstotno znižanje izpustov CO2. S 95 se bo tako dovoljeni povprečni izpust znižal na okrog 61 gramov na prevoženi kilometer. Predlog morata zdaj uzakoniti Evropski parlament in komisija.

Strinjali so se tudi Nemci

Predlog o 35-odstotnem znižanju je podprla tudi Nemčija, največji avtomobilski trg v Evropi. Uvedli bodo tudi kreditni sistem, ki bo opogumljal avtomobilske znamke k večjemu preboju električnih vozil. Med posameznimi državami članicami bodo tudi uvedli različna merila uspešnosti, ki bodo upoštevala hitrost preboja električnih vozil v posameznih državah. Njihov delež in stanje infrastrukture se med posameznimi državami močno razlikuje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin