SiolNET. Avtomoto Novice
2,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dogovor Forda in Volkswagna potrjen, kaj vse prinaša?

2,20

termometer

To, kar so potrdili pred časom, je zdaj postalo še uradno. Ford bo pričel v tovarni v Nemčiji proizvajati električna vozila, ki bodo slonela na Volkswagnovi namenski električni arhitekturi MEB, po drugi strani pa bodo Nemci vložili 2,3 milijarde evrov v zagonsko podjetje Argo AI.

Ford in Volkswagen Foto: Ford

Po mesecih pogajanj do dogovora

Proizvajalca sta se dogovorila za povečanje globalnega sodelovanja po mesecih pogajanj. Ford bo šest let (od leta 2023 dalje) lahko uporabljal Volkswagnovo namensko arhitekturo za električna vozila MEB. Američani želijo prodati 600 tisoč avtomobilov, ki bodo sloneli na arhitekturi MEB.

Spomnimo, Volkswagen je od leta 2016 v razvoj svoje arhitekture vložil 6,2 milijarde evrov in želi z njeno pomočjo prodati 15 milijonov električnih avtomobilov. Prvi model z arhitekturo MEB bo novi ID.3, ki ga bodo razkrili jeseni v Frankfurtu.

Volkswagen ford Avtomoto Uradno: Volkswagen in Ford skupaj v razvoj novih modelov in tehnologij

Zakaj vložiti v zagonsko podjetje?

Volkswagen bo na drugi strani vložil 2,3 milijarde evrov v zagonsko podjetje Argo AI, od tega bo milijarda namenjena neposrednemu financiranju. Zaradi tega bo postal Volkswagnov oddelek za razvoj pametne vožnje osrednji evropski center Arga. Trenutna vrednost oddelka je 1,4 milijarde evrov in zaposluje približno 200 ljudi, s to potezo pa se bo število zaposlenih povečalo na 700.

Hkrati bo Volkswagen kupil za 450 milijonov delnic podjetja Argo AI od Forda v naslednjih treh letih, s čimer bosta znamki postali enakovredni partnerki v temu podjetju, kjer razvijajo tehnologijo za samodejno vožnjo. Sklenjeni posel dviguje vrednost podjetja na več kot šest milijard evrov.

Ford in Volkswagen Foto: Ford

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin