Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
15. 5. 2019,
9.06

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

1

Natisni članek

Luka Koper Daimler

Sreda, 15. 5. 2019, 9.06

4 leta, 11 mesecev

Daimler in Luka Koper: partnerstvo za nove gradbene načrte

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

1

Mercedes logotip Daimler | Nemški koncern Daimler, ki izdeluje avtomobile znamk Mercedes-Benz in Smart, ostaja partner Luke Koper. | Foto Reuters

Nemški koncern Daimler, ki izdeluje avtomobile znamk Mercedes-Benz in Smart, ostaja partner Luke Koper.

Foto: Reuters

Luka Koper je bila že tretjič uspešna na razpisu koncerna Daimler in bo tako še naprej skrbela za prevoz njihovih prestižnih vozil iz Evrope proti Bližnjemu vzhodu in Aziji.

Maersk tovorna ladja Koper
Avtomoto V Koper je priplula največja tovorna ladja do zdaj #foto

Nemški koncern Daimler je prvo pogodbo z Luko Koper podpisal leta 2015, kar je pripeljalo tudi do uvedbe neposredne ladijske povezave med Koprom in Azijo za prevoz vozil. Ta zdaj obratuje že četrto leto.

Gradili bodo novo garažo s šest tisoč parkirnimi mesti

Lani so v Kopru pretovorili 754 tisoč vozil, kar jih uvršča med največje avtomobilske terminale v Sredozemlju in Evropi. Luka Koper kontejnerje in avtomobile uvršča med svoje strateške tovore, zato bodo v prihodnjih letih v povečanje zmogljivosti na tem področju vložili okrog 40 milijonov evrov.

Med večjimi naložbami bo gradnja garaže s šest tisoč parkirnimi mesti. Naredili bodo tudi nov privez za avtomobilske ladje v tretjem bazenu z industrijskimi tiri na njegovem območju.

Promet s kontejnerji in avtomobili ostaja glavna strateška usmeritev Luke Koper. | Foto: Klemen Korenjak Promet s kontejnerji in avtomobili ostaja glavna strateška usmeritev Luke Koper. Foto: Klemen Korenjak

Kaj prinaša nov privez?

Pred dnevi so podpisali pogodbo za gradnjo tega priveza (6,3 milijona evrov, izbrani ponudnik družba Adriaing). Privez je sestavljen iz posameznih odbojnikov, na katere se nasloni ladja, betonske dovozne pregrade, poglobiti bo treba tudi morsko dno. Z dodatnim privezom bodo skrajšali transportne poti, predvsem do skladišč na desnem bregu Rižane.

Z dodatnim priveznim mestom bodo sprostili obstoječe priveze v pristanišču. Dela bodo predvidoma zaključili v prvem trimesečju prihodnjega leta. V drugi fazi bodo na severni strani uredili stalni privez za plovila Slovenske vojske.

V kratkem bodo začeli tudi gradbena dela v zaledju tretjega bazena (pogodba 3,1 milijona evrov, izbran ponudnik Kolektor CPG). Naredili bodo navezavo na obstoječe pristaniško železniško omrežje, zgradili bodo tudi štiri tire (vsak bo dolg vsaj 700 metrov), kar bo olajšalo transportne poti do nakladalnih točk.

»Tako novi privez kot železniški tiri sodijo med naložbe, ki jih sofinancira EU v okviru projekta CarEsmatic, in sicer v višini 30 odstotkov,« sporočajo iz Luke Koper.

 

Ne spreglejte