Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
22. 8. 2024,
12.43

Osveženo pred

1 dan, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,31
električni avtomobili dongfeng nammi box Dongfeng

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2024, 12.43

1 dan, 4 ure

Dongfeng box

Cene so znane: osvežitev iz Kitajske tudi v Evropi, kmalu tudi v Sloveniji #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,31
Dongfeng box | Dongfengov mestni avtomobil je dolg štiri metre, poganja pa ga 70-kilovatni elektromotor. | Foto Plan-net Avto

Dongfengov mestni avtomobil je dolg štiri metre, poganja pa ga 70-kilovatni elektromotor.

Foto: Plan-net Avto

Dongfeng je svoj novi električni mestni avtomobil že pripeljal v Evropo, že v nekaj tednih prihaja tudi v Slovenijo. Cena je na ravni hibridnih bencinskih modelov tega razreda.

Kitajski Dongfeng je v začetku leta na avtomobilski razstavi v Pekingu pokazal svoj novi mestni električni avtomobil. Pol leta pozneje bo model z imenom box prvič zapeljal na evropske ceste. V Švici zanj že sprejemajo prednaročila, med prvimi trgi bo tudi Norveška (z imenom dongfeng box).

Dongfeng box | Foto: Plan-net Avto Foto: Plan-net Avto

Štiri metre avtomobila z očitno zelo solidno prostornostjo

Nammi box bo v Evropi na voljo z enako tehnično specifikacijo kot na Kitajskem. Poganja ga 70-kilovatni elektromotor na sprednji osi, kapaciteta baterije tipa LFP pa bo 31 ali 42 kilovatnih ur. Pri večji bateriji so v Švici zanj objavili doseg WLTP do 310 kilometrov, kar v praksi obljublja doseg vsaj več kot 250 kilometrov.

Avtomobil je dolg dobre štiri metre (4,03 m), brez upoštevanih ogledal je širok 1,8 metra in visok 1,57 metra. Prostornina prtljažnika znaša od 326 do 945 litrov. Glede na kratke previse in namensko električno platformo lahko pričakujemo nadpovprečno notranjost za štiri metre dolg avtomobil.

V Sloveniji za 24 tisočakov

V Sloveniji bo avtomobil že v nekaj tednih, predvidoma v začetku septembra, cena bo predvidoma 24 tisoč evrov. V Sloveniji bo na voljo le box z večjo baterijo.

Omenjena cena bi kitajski avtomobil danes izenačila s hibridnimi različicami obstoječih avtomobilov tega razreda, ob hipotetični subvenciji 6500 evrov pa s klasičnimi bencinskimi (solidno opremljenimi) različicami avtomobilov, kot so renault clio, škoda fabia, opel corsa in podobni.

Ne spreglejte