SiolNET. Avtomoto Novice
3,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tesla je uradno razkrila novi model Y

Burno jutro za Teslo, razkrili so novi avtomobil #foto

3,43

termometer

Tesla model Y
To je novi Teslin model Y, ki bo na ceste v ZDA pripeljal konec prihodnjega leta. Foto: Tesla

Elon Musk je danes zjutraj po srednjeevropskem času v Kaliforniji prvič razkril trenutno četrti serijski avtomobil Tesle. To je model Y, ki predstavlja crossover različico limuzinskega modela 3. Avtomobil bodo začeli izdelovati prihodnje leto, z njim pa želijo predvsem izkoristiti globalen prodajni trend športnih terencev in crossoverjev.

Novi tesla model Y na odru v oblikovalskem studiu Tesle v kalifornijskem Freemontu. Novi tesla model Y na odru v oblikovalskem studiu Tesle v kalifornijskem Freemontu. "Pred 11 leti smo dobesedno izdelali le en avtomobil in še ta se je zelo pogosto kvaril. Danes smo pri dobrih 500 tisoč izdelanih električnih avtomobilih in letos bi lahko presegli mejo milijona," je na razkritju avtomobila povedal Elon Musk, ki je sicer večino časa govoril o razvoju dozdajšnjih vozil svoje družbe.

Tesla je na tej poti doživela številne vzpone in padce, a kljub temu s prvim modelom S osvojila premium avtomobilski trg, z (relativno) dostopnejšima modelom 3 in novim Y pa prvič dosega tudi visoke velikoserijske proizvodne številke.

Pod črto je to avtomobil, ki za Teslo pomeni velik prodajni potencial in bo v ZDA na ceste pripeljal konec prihodnjega leta. To bo tudi prvi premijski električni avtomobil v tem segmentu, kjer pa konkurence ne bo malo. Tudi Audi bo konec leta 2020 predvidoma na ceste pripeljal novi električni Q4 e-tron.   

Tri četrtine vozila si deli z modelom 3, zato večjih presenečenj ni

Novi model Y pričakovano ni prinesel večjih sprememb. Čeprav je Musk zanj sprva načrtoval povsem novo platformo, so se pri Tesli vendarle odločili za precej cenejšo in hitrejšo razvojno pot. Model Y izhaja z osnove modela 3, z njim si deli okrog 75 odstotkov sestavnih delov.

Model Y je po Muskovih besedah okrog 10 odstotkov daljši (in dražji) od modela 3, ki je dolg 4,69 metra. Zaradi zasnove bo imel nekoliko manjši doseg od modela 3, podobno kot je tudi razmerje med večjima modeloma S in X.

Notranjost je usmerjana v popoln minimalizem z osrednjim velikim digitalnim zaslonom. Vse boljši Autopilot je sestavni del avtomobila, ki bo imel lahko z doplačilom prostora za sedem potnikov.  

Pomemben podatek je zmogljivost polnjenja z močjo do 250 kilovatov in združljivost s tretjo generacijo Teslinih superhitrih polnilnic. Tesla ima trenutno v 36 državah okrog 12 tisoč svojih polnilnic, ki so jih nedavno začeli nadgrajevati v tretjo generacijo.

Model Y je crossover različica modela 3, ki pa bo na voljo tudi s štirikolesnim pogonom (dvojni elektromotor). V notranjosti bo teoretično prostor za sedem ljudi. Model Y je crossover različica modela 3, ki pa bo na voljo tudi s štirikolesnim pogonom (dvojni elektromotor). V notranjosti bo teoretično prostor za sedem ljudi. Foto: Tesla

Tudi v notranjosti je model Y zelo podoben izhodiščnemu modelu 3. Tudi v notranjosti je model Y zelo podoben izhodiščnemu modelu 3. Foto: Tesla

Realni doseg bo presegal 400 kilometrov, pri osnovni različici pa bo znašal okrog 380 kilometrov. Realni doseg bo presegal 400 kilometrov, pri osnovni različici pa bo znašal okrog 380 kilometrov. Foto: Tesla

To bodo različice modela Y, kdaj ga bodo lahko vozili prvi Američani?

Kot je razvidno iz spodnje tabele, bo Tesla tudi tokrat na trg najprej pripeljala bolj zmogljive različice modela Y. To se bo v ZDA predvidoma zgodilo prihodnjo jesen, spomladi leta 2021 pa naj bi sledila še najcenejša različica.

 

Doseg

Naj. hitrost

Pospešek do 100 km/h

Cena v ZDA

Dobava

Standard

370 km

193 km/h

5,9 s

39.000 USD

pomlad 2021

Long Range

480 km

210 km/h

5,5 s

47.000 USD

jesen 2020

AWD

450 km

220 km/h

4,8 s

51.000 USD

jesen 2020

Performance

450 km

240 km/h

3,5 s

60.000 USD

jesen 2020

Lani 120 tisoč prodanih modelov 3, novi model Y bi moral te številke preseči

Tesla je lani prodala 120 tisoč modelov 3, s čimer je ta limuzina postala najbolje prodajani električni avtomobil na svetu. To je bila tudi najbolje prodajana klasična limuzina v ZDA, kjer pa so limuzinske izvedbe vozil prav tako v senci pri Američanih zelo priljubljenih poltovornjakov in športnih terencev. Letos je model 3 pripeljal tudi v Evropo, zanj se odpira tudi pot na Kitajsko.  

Prav zaradi prodajnih trendov v smeri športnih terencev si pri Tesli od modela Y obetajo veliko. Po Muskovih nedavnih napovedih bi lahko povpraševanje po modelu Y vsaj za polovico presegalo prodajo modela 3. Pri Tesli so imeli ob začetku proizvodnje tega modela veliko težav z dovolj hitro proizvodnjo, a so nato v nekaj mesecih te ovire premagali in to jim bo lahko pri novem avtomobilu v pomoč.

Tesla bo model Y predvidoma izdelovala v svoji tovarni Gigafactory v Nevadi, kjer so do zdaj sestavljali baterijske sklope in elektromotorje. Tam bi za model Y torej odprli novo proizvodno linijo.

Tesla bi lahko s trendovsko zunanjo obliko modela Y izkoristila svoj začetni položaj na trgu. Tesla bi lahko s trendovsko zunanjo obliko modela Y izkoristila svoj začetni položaj na trgu. Foto: Tesla

Tesla izkorišča svojo prednost glasnika elektromobilnosti

Za Teslo je razkritje novega avtomobila prišlo v pravem trenutku. Februarja je vrednost njihove delnice padla za 10 odstotkov, Musk pa je tudi opozoril investitorje, da bo v prvem četrtletju družba spet izkazala negativne poslovne rezultate.

Če je bila Tesla pred petimi leti z modelom S na trgu električnih vozil še tako rekoč sama, danes tudi tradicionalni proizvajalci načrtujejo podobna vozila in Musku napovedujejo neposredne tekmece. Vsaj v serijski obliki in v prodajnih salonih jih je za zdaj še malo in Tesla bi lahko s trendovsko zunanjo obliko modela Y izkoristila svoj začetni položaj na trgu. Tudi neposredni premium proizvajalci, kot so Audi, Mercedes-Benz in BMW, trenutno v prodajnih salonih nimajo sicer že predstavljenih konkurenčnih modelov.

Veliki obeti z novo (gigantsko) tovarno na Kitajskem

"Pomen učinkovitih tovarn se pogosto podcenjuje. Relativno enostavno je narediti en prototip, veliko težje pa nato proizvodni cikel. Rakete je desetkrat težje izdelovati kot razviti eno, pri avtomobilih pa je ta proizvodnja lahko tudi stokrat zahtevnejša," je bil na predstavitvi modela Y nazoren Musk.

Tesla je začela graditi tudi svojo prvo tovarno na Kitajskem. Tam nameravajo proti koncu leta izdelovati po tri tisoč modelov 3 na teden. Skupaj s sedem tisoč izdelanimi modeli 3 v ameriškem Freemontu bi se proizvodne zmogljivosti Tesle za ta avtomobil povečale na okrog pol milijona vozil na leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 41
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin